Шведски анализатори от FOI: "Русия се подготвя за пълномащабна война"

Pan.bg 07 фев 2019 | 12:14 views (2503) commentaries(0)
img
Руската армия стана много по-активна в обучението за провеждане на пълномащабна война, твърдят анализатори от Шведския институт за изследвания в отбраната (FOI).
"Ако по-рано руските военни обръщаха повече внимание на способностите да се справят с локални конфликти, сега те се обучават да започнат и да водят мащабни войни", се казва в доклад на FOI, озаглавен "Подготовка за война: стратегическите военни учения на Русия 2009-2017". Този доклад цитират и от "РИА Новости".
По-специално шведските анализатори сочат като пример ученията "Запад - 2017", в които са участвали около 5500 войници, и "Изток - 2018", където участието се оценява на около 300 000 души. Авторите на доклада твърдят, че руската армия значително е повишила своята боеготовност и е способна за кратко време да премине от ежедневните си дейности в мирни условия към изпълнение на бойни мисии за време на война. Веднъж годишно се провеждат мащабни военни маневри в страната "в една от четирите посоки в някои части на света", за да се научи армията да води война в голяма част от континента.
"Русия се готви да води регионални и, вероятно, продължителни във времето войни срещу възможни противници от ранга на Китай или НАТО", заяви ръководителят на изследването Юхан Нурберг.
Анализаторите също така отбелязват, че от 2013 г. Русия систематично наблюдава и контролира бойната готовност на силите си, а в този процес президентът Владимир Путин непрекъснато играе пряка роля като главнокомандващ, по чиито заповеди започват такива проверки.
„Важно е да се тренират военното мислене и нервната система. Мускули там имат. А мозъкът трябва непрекъснато да се поддържа в готовност”, добавя Нурберг.
В Русия коментират, че Западът, както обикновено, спекулира с известната "руска заплаха" и смятат доклада на шведските военни анализатори за поръчков.

М.ГЕНОВ
Източник: FOI - Totalförsvarets forskningsinstitut / Swedish Defence Research Agency
Снимка: © Департамент информации Минобороны РФ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка