Джеймс Матис: „Финландци и шведи, не забравяйте, че Русия е воювала срещу вас“

Pan.bg 09 май 2018 | 15:07 views (4719) commentaries(12)
img
На официалния сайт на Пентагона беше публикувано съвместно изявление на министрите на отбраната на Съединените щати, Швеция и Финландия. Самото посещение на шведския и на финландския министър в Пентагона демонстрира, че Вашингтон продължава да прави опити да привлече тези страни в Северноатлантическия пакт. И макар да не могат да бъдат предложени сериозни аргументи за това, всеки път се използва една и съща реторика - "за заплахата от Русия".
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис по време на своите разговори с колегите си от Северна Европа още веднъж заяви, че Русия "заплашва" техните страни. За да изглежда аргументът по-убедителен, Матис реши да се впусне в историята, заявявайки, че "изводите трябва да се основават на такива исторически факти като съветско-финската война".

„Както Финландия, така и Швеция знаят идеално, че заплахата от пренебрегване на международното право може да застраши регионалната сигурност и стабилност. Това пренебрегване имаше различни форми, включително руската инвазия на Финландия по време на зимната война от преди почти 80 години. А най-последните примери за това са случаите с Грузия и Украйна. Освен това съветското нахлуване в териториалните води на Швеция в края на Студената война е още един пример, напомнящ за заплахите, които, както някога се надявахме, са останали в миналото.“

Матис обаче не спомена нищо за руско-шведската (северна) война, когато "руснаците вероломно нападнаха шведите при Полтава" ..., но добави:

„Дестабилизиращото поведение на Русия днес ни напомня, че нашето общо уважение към върховенството на закона и териториалната цялост трябва да бъде защитено. Бих искал да изразя нашето уважение към твърдия ангажимент на Финландия и Швеция за опазването на глобалната сигурност.“


М. ГЕНОВ
Източник: U.S. Department of Defense
Снимка: © globallookpress.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  Георги Ковачев_ 09 май 2018, 15:12
   
  61
   
  21

  След като ще си припомняме историята, дали да не си припомним кой бомбардира София през втората световна война? Дали пък не бяха англо-американците?

 2. #2
  afrin 09 май 2018, 15:25
   
  23
   
  6

 3. #3
  Петър Волгин 09 май 2018, 15:27
   
  42
   
  21

  А наш най-голям враг са съседите ни, а не Русия. А най-голям и реален враг, е Турция. И ф-16, ако имат код за повреда, пентагонът ще им го даде, да ни свалят когато им скимне. Щом ни нападне Турция, веднага ще се обърне народът срещу САЩ и НАТО.

  Отдавна има сигурни доказателства, че България се занимава с тероризъм. Тоест всички които са в НАТО. НАТО е създател на Гладио, Сивите вълци, Ал-Каида , и Идил.. И тогава какво да прави Русия и тези извън НАТО? КАК ДА ОТМЪСТЯТ? А химическите атаки във Виетнам? Диляна Гайтанджиева: България и Румъния са номер 1 износители на оръжия за ИДИЛ.

 4. #4
  Borei 09 май 2018, 15:30
   
  41
   
  18

  Хора, не забравяйте, че САЩ от 239 г. на съществуване, 222 от тях са били във войни някъде по света!

  Това им е начин на живот! Да нападат, подчиняват и ограбват другите по света! И техният ВПК в никакъв случай не би се отказал от огромните доходи, получени чрез рекет на конгреса на САЩ. Но вече рекетират и "съюзниците" си, да си увеличат бюджета за военни разходи и ооооо, колко е добре, че те самите продават и оръжията на страните от Натото!


  "THE U.S. HAS BEEN AT WAR 222 OUT OF 239 YEARS"

  https://www.globalresearch.ca/america-has-been-at-war-93-of-the-time-222-out-of-239-years-since-1776/5565946


  И тези плашат другите с Русия? Я по-добре да си признаят, че искат и Русия да превземат и за това настройват всички съседи да "влязат" в тяхното Нато, за да сложат и там военни бази до границите на Русия и по-лесно да я превземат!

  За това, че Турция не иска да си купи от тях ПРО/ПВО, ами избра руското, реват до небето! Ще изпуснат тези 2 милиарда долара...

  САЩ са опасни за световният мир и за съществуването на човешката цивилизация на земята!
  Ама как да се отървем от тях? С хитрост са заели доста важни неща и са подчинили цяла Европа вече! Сега се заяждат с Турция, Иран, Китай и Русия!

  Най-добре е да се "събуди" мегавулканът "Йелоустоун" и да ги погълне в лавата си!

 5. #5
  Незнайков 09 май 2018, 15:54
   
  42
   
  17

  Позоваването на Историята с цел обосновка на конкретния момент може да бъде доста коварно занимане. Например защо пък Шведите да не си спомнят как са завършвали всичките им войни с Русия, а Финландците, че са били в състава на Русия... а между другото и на съседите им Шведи също.
  Но пък какво да се обясняваме със държава която има няма 300 г. история и за това време е успяла да затрие почти напълно коренното си население. Каубоите (съвременните не правят изключение) винаги първо са стреляли и после размисляли - такава е била държавата - бандитска, така си е и останало.

 6. #6
  блицкригов 10 май 2018, 15:51
   
  33
   
  3

  Не забравяйте! И вие германци, японци, турци, поляци,
  французи..... Не забравяйте. Те и хамериканзите скоро ще се присъединят към тези, които за винаги ще запомнят как се воюва с руснаците

 7. #7
  Пръчка в бърлогата на мечката 10 май 2018, 17:59
   
  44
   
  4

  Е щом хамериканците ще припомнят историята,то да припомнят всичко.Лошите отношения на Русия със Швеция започват след шведските кръстоносни походи срещу Русия.Общо са водили 11 войни и накрая перките на Швеция са свити.Финландците не се възторгват особено защото те са били и в състава на Шведското кралство,и в състава на Руската империя.В състава на Руската империя руснаците въобще не са им се месили във вътрешната политика.Днес да се скарат с Русия означава изчезването на огромен стокооборот,а и нещо по-важно - ще секнат уикендите с пиянска цел на десетки хиляди фини до Петербург.Голям зъб имат руснаците на шведско-полския крал Сигизмунд-трети Ваза.През 1610г. организира и провежда поход за превзеването на Москва и до 1612г. успява да я държи в свои ръце.Руснаците пак започват поредната Отечествена война и под ръководството на Кузма Минин и Дмитрий Пожарски обкръжават нашествениците в Кемъл,като тия ядят последователно коне,кучута,котки,плъхове и накрая стигат до човекоядство.Не случайно в Москва имапаметници на тия двама национални герои.Та хубаво е хамериканците все пак да припомнят кой пръв е ръчнал с пръчка в бърлогата на мечката.

 8. #8
  Спомени 16 май 2018, 11:26
   
  24
   
  2

  Япония да не забравя двете атомни бомби пуснати от САЩ над Хирошима и Нагазаки!
  Виетнам да не забравя напалма и "ориндж" използван срещу тях от САЩ.
  Европа да не забравя, че причината за войната в Ирак, започната от САЩ - така и не бе потвърдена.
  Да не се забравя, как САЩ едностранно излизат от многостранно споразумение за Иран, без обсъждане с другите страни по споразумението?!
  Да, всичко което се случва е резултат от разбирането на всяко поколение за света - НО "Силата е в правото(законността), а не "Правото/закона е в силата". Глобалното влияние на САЩ не трябва да бъде водещ мотив да дават съвети на всеки. Има правило - Мнение се дава, ако бъде поискано!

 9. #9
  Робот 28 май 2018, 13:19
   
  10
   
  2

  Българи, не забравяйте, САЩ и Великобритания са воювали срещу вас. България обявява война на САЩ и Великобритания на 13 декември 1941 година. Първите бомбардировки на Великобритания над София са на 15 април 1941 година, тоест девет месеца ПРЕДИ да им обявим война.

 10. #10
  NEO 12 юни 2018, 13:52
   
  3
   
  4

  14 октомври 1915 година остава една от най-черните дати в българската история. Руски кораби и самолети вероломно нападат Варна, бомбардират морската столица избиват мирни граждани!!! Тези драматични събития обаче години наред се крият от комунистическия режим в България, който представя Русия и СССР като нашите единствени спасители и закрилници. Преди 101 години обаче българите изпитват реално силата на руската „любов“. От неочакваните бомбардировки жителите на Варна изпадат в стрес. Ужасени бягат по улиците, спасяват се по мазета и подземия. Грохотът от срутващи се къщи се смесва с викове и стенания на ранените. ъв фаталния ден крайбрежната телефонно-телеграфна служба известява щаба на бреговата охрана, че на хоризонта се забелязват силуетите на морски съдове, които приближават Варненския залив. Става ясно, че руски военни кораби. Според изследвания на историци ген. Симеон Янков предприема спешни мерки за защита на ключовите обекти – пристанището, жп гарата, флотските помещения и др. В 7,30 часа един след друг към брега се насочват и два руски хидроплана. Те правят пълна обиколка на града, разузнават обстановката и пускат хаотично няколко бомби.

  Час по-късно руската ескадра се разгръща в боен ред. Тя е съставена от 3 крайцера, 3 броненосеца, 6 миноносеца и 5 помощни плавателни съда, и се командва от вицеадмирал Новицки.

  Първите снаряди

  падат в пристанището и извън града, в района на Галата и Евксиноград. Вниманието на армадата е съсредоточено изключително към централната градска част и гъсто населените жилищни квартали, тоест целта е била да се избива и поразява мирното население, за да бъде сплашено. Засегнати са и казармите на 8-и приморски полк. Руското нападение е просто демонстрация на сила.

  Бреговата артилерия отговаря също с огън, но неприятелските кораби са на повече от 8 морски мили навътре в морето, и остават извън обсега на българската артилерия.

  Обстрелването на града продължава един час и седем минути, а след това противникът се оттегля. Причината за неочаквания обрат е на две немски подводници U – 7 и U – 8.

  Научавайки по телеграфа за бомбардировката, те се отправят към Варненския залив и атакуват руските кораби, изстрелвайки няколко торпеда. Торпилиран е гордостта на руския флот - броненосецът “Три Светители”. Той се накланя на една страна и по-късно потъва край нос Калиакра. На друг миноносец избухва пожар, но плавателният съд е спасен. Към руската армада се насочват и два крайцера, от турската флота, но остават далеч от зоната на конфликта.

  Същата вечер немските подводници пристигат в пристанището на Варна и са посрещнати като

  освободители,

  с радостни възгласи и бурни ръкопляскания.

  Последствията от нападението са тежки. Загиват девет души – петима мъже, едно момче и три жени. Ранените са 24, като сред тях са двама офицери и четирима войници, които изпълняват служебните си задължения. Значителни са материалните загуби за града, те се оценяват на 2 милиона лева. Най-голямото поражение обаче остава в съзнанието на българите, които недвусмислено разбират, че Русия е техен враг.

 11. #11
  Баланс 21 юни 2018, 13:02
   
  2
   
  1

  За да има баланс да припомним също,че англо-френският флот бомбардира по няколко пъти Дедеагач,Кавала и Порто Лагос - всичките по това време български градове.Френците и ингелизите пък на сухопътния Южен фронт разрушиха до основи Дойран и Битоля останали между двете фронтови линии.Българска артилерия по Дойран и Битоля не е стреляла.

 12. #12
  варягов 29 юни 2018, 20:33
   
  0
   
  2

  Тоя къде се бута в семейните пиянски караници на северняците?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка