Warning: getimagesize(https://www.ttu.fr/wp-content/uploads/2018/04/P-3C-Orion-German-Air-Force-300x151.png): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

НОРВЕГИЯ: „АХИЛЕСОВАТА ПЕТА“ НА НАТО СРЕЩУ РУСИЯ?

Pan.bg 09 май 2018 | 12:58 views (5701) commentaries(4)
img „Норвежката отбрана не обръща достатъчно внимание на северните региони на кралството“, заявяват норвежки и американски източници. При представянето на своя доклад за отбраната от 2017 г. на 3 април началникът на Генералния щаб, адмирал Хякон Брун-Хансен посочи засилването на норвежкото военно присъствие в северните окръзи, които са най-близо до руската граница и Баренцово море, говорейки за "нова нормалност". Според него Кралският военноморски флот е извършил 48% от дейностите си от Норвежкия далечен север миналата година, с непрекъснатото присъствие на поне една подводница. Въздушното патрулиране се изпълняваше "на високо ниво", а армията присъстваше редовно в окръг Финмарк, граничещ с Русия.
Това присъствие ще се увеличи, както се очаква до края на 2020 г., и въпреки проблемите, свързани със закъснението при доставката на хеликоптерите NH90. Обаче по думите на бригаден генерал Елдер Берли, точно преди да се пенсионира, командващият сухопътните войски в Далечния север смята, че защитата на този регион страда от липса на ресурси, въпреки скорошното подобрение. "Продължаваме да използваме танкове от 80-те години, а нашата артилерия датира от 60-те години", каза той във вестник VG през март. Той би искал армията да разполага с 50 до 80 модерни танка, автономни възможности за поддръжка, както и с повече хеликоптери и персонал.
Особено след като инцидент на Великден подчерта липсата на норвежки военни средства зад Полярния кръг. Военновъздушните сили на Норвегия не можаха да излетят с морски патрулен самолет P-3 Orion от Andøya, за да наблюдават основните учения на руския Северен флот в Баренцово море. „От съображения за икономии, базата е била евакуирана от 28 март до 3 април“, увери (без да бъде опроверган) специализираният сайт Aldrimer, докато десетина руски бойни кораби и нееизвестен брой подводници са били на учения съвсем близо до норвежки води. Според сайта, германските ВВС в крайна сметка изпращат в региона един P-3C Orion, а американците - един Boeing E-3G Sentry, излетял от авиобаза в Германия.
Този недостиг на средства в Норвегия предизвиква загриженост и в САЩ. През март твърденията на сайта Aldrimer предизвикат доклад от Defense Intelligence Agency (DIA) подчертаващ норвежките оперативни слабости на север и акцентира на базирането на ротационен принцип на 20-ина изтребителя и осем до дванадесет P-8A Poseidon в двете авиобази на северната част на кралството (Andøya
и Bardufoss), за по-адекватен отговор на руското предизвикателство. В противен случай, DIA би подкрепила план „В“, който се състои в изнасянето на американската защитна линия на северния фланг на НАТО близо до град Берген, на още 1600 km на юг.
След визитата на своя норвежки колега през март министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви само "Ще отговорим, ако Норвегия го поиска." В отговор на това Франк Бакке-Йенсен е заявил, че подобна американска реакция, освен 300-та морски пехотинци, разположени във Варен (на север) от януари 2017 г., звучи по-скоро смешно.

М. ГЕНОВ
Източник: TTU
Снимка: © ttu.fr
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Поредният джендър 09 май 2018, 14:27
   
  40
   
  6

  Проблемът на Норвегия не е нито в средствата за отбрана,нито в броя на оръжията.Проблемът и е ментален.....Брайвик им експонира проблема по-най-категоричния начин....Тия са се превърнали в лайнари и не са способни да воюват,а само броят и признават поредния джендър.

 2. #2
  afrin 09 май 2018, 16:24
   
  19
   
  6

 3. #3
  майор о.р. 12 май 2018, 00:01
   
  26
   
  2

  Само пълен идиот може да си мисли, че Русия ще нападне Европа през Норвегия. Откачена работа. Все едно да напада САЩ през Беринговия проток и Аляска.

 4. #4
  fox81 17 юни 2018, 08:24
   
  2
   
  0

  Ако Норвегия им е ахилесовата пета, то ние трябва да сме им разпрания гъz. Като знам армията ни в какво я превърнаха, който и да ни нападне, няма да му отнеме повече от 2 дни за да смени знамето над парламента ни.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка