Португалия ще поеме командването на мисията Baltic Air Policing

Pan.bg 24 апр 2018 | 15:31 views (2512) commentaries(0)
img
На 2 май Португалия ще поеме командването на мисията Air Policing в небето на балтийските страни.
В рамките на мисията Baltic Air Policing (ВАР), Португалия ще разположи четири F-16M в Литва на авиобаза Шаоляй. Те ще изпълняват мисиите за Air Policing над Естония, Латвия и Литва. Португалия ще поеме изпълнението на тази мисия от Дания, която пое изпълнението й от януари.

От 18 май Франция и Испания ще се присъединят Португалия и ще разположат съответно четири Mirage 2000-5F и шест Eurofighter Tifon. Френските изтребители ще бъдат дислоцирани в авиобазата Aмари в Естония. Те ще бъдат придружени от стотина души от авиобазата в Люскьой. Испания изпраща 130 военни, които ще бъдат разположени на авиобазата, където е и португалският персонал и самолети в Литва.

Това ново разполагане ще бъде 7-то за Франция в рамките на мисията Baltic Air Policing. "Испания беше поела командването на мисията за ВАР през 2006 и 2016 г. и се включва към изпълнението й заедно с други страни от НАТО през 2015 и 2017 г., а това ще бъде 5-то й участие в тази мисия", заявиха от НАТО.

Португалските, испанските и френските изтребители ще поемат изпълнението на мисията за ВАР от Дания и Италия, които я изпълняват съответно с F-16 и Eurofighters от януари.

М. ГЕНОВ
Източник: AIR&COSMOS
Снимка: © newsavia.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка