НАТО организира "адаптирано разширено присъствие" в Черноморския регион

Pan.bg 10 окт 2017 | 12:50 views (3091) commentaries(0)
img
През юли 2016 г. на срещата на върха, проведена във Варшава, НАТО е не само реши да разположи четири многонационални батальона в района на Балтийско море, но също така да се създаде "адаптирано разширено присъствие" в региона на Черно море, който е и театър на значителни действия на руските сили.

Според НАТО ", това присъствие изисква специално обучение на сухопътни войски в многонационална бригада в Румъния" и има за цел да "засили позицията на възпиране и отбрана на Алианса" и да "подобри ситуационната информираност, оперативната съвместимост и реакция. "

По повод сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, организирана в Букурещ вчера, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че съвсем на скоро е била обявена оперативната готовност на многонационалните сили в Румъния.

"Това е нашият пряк отговор на агресивните действия на Русия в Украйна", каза г-н Столтенберг, за който "действията на НАТО са отбранителни, пропорционални и в пълно съответствие" с "международните задължения на Алианса. "

"Ние сме загрижени от засилването на руското военно присъствие в близост до нашите граници и от липсата на прозрачност, както е в случая по време на учения като Запад 2017", подчерта г-н Столтенберг.

"Целта ни е мир, а не война", междувременно, увери Клаус Йоханис, румънският президент. "Ние не сме заплаха за Русия, но ние се нуждаем от комбинирана стратегия в дългосрочен план, нуждаем се от диалог от силна позиция на отбрана и възпиране", каза той.

Подробностите за тези многонационални сили, базирани в Крайова, в южната част на Румъния, не бяха уточнени.

Известно е само, че числеността на сухопътния компонент на тези многонационални сили достига около 3000-4000 войници (или бригада), чиято основна част се осигурява от Румъния и Полша. Други държави като Германия, България, Италия и Португалия също трябва да се включат.

За защитата на въздушното пространство Обединеното кралство ще разположи Eurofighter Typhoon на авиобазата "Михаил Когалничану" в югоизточна Румъния. Канадските CF-18 Hornets вече са там. Освен това Италия изпрати своите Tifone в България.

През февруари НАТО вече обяви засилено военно присъствие в Черно море с "подсилени средства, учения и разузнаване. "

М. ГЕНОВ
Сп. „Клуб КРИЛЕ“
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка