Как Китай оценява военната мощ на НАТО?

Pan.bg 09 окт 2017 | 17:16 views (5086) commentaries(3)
img Военната машина на Атлантическия алианс е предназначена не само за бойни операции в европейския театър, но и по целия свят. Контингентите на армиите на страните от Алианса изпълняват различни мисии, в които се изисква подкрепа от страна на американската армия. Ярък пример е участието на войници и офицери от НАТО в операции в Афганистан и в бойните действия в Близкия изток. Китайските военни експерти следят доста отблизо състоянието на въоръжените сили на западноевропейските съюзници на Съединените щати, отбелязвайки слабостите и силните страни.

В световната преса понякога има проучвания, които хвърлят светлина върху оценките, които се дават на НАТО от страна на китайските военни наблюдатели. Оценявайки цялостното състояние на Алианса, китайските експерти посочват, че НАТО в момента е доста далеч от най-добрите си времена. Конфронтацията със Съветския съюз остана далеч в миналото. Ерата на перестройката и събитията в Югославия убедиха по онова време САЩ и техните европейски съюзници, че европейският театър на военни действия би могъл да се смята за второстепенен, що се отнася до анти-терористичните операции. В тази връзка няма нужда от големи армии и е възможно да се намали общата численост на войските. Днес армиите на страните от НАТО имат на разположение не повече от 300 000 боеспособни войници. В Бундесвера се наблюдава най-голям дефицит на персонала.
Организационно командната структура на НАТО, както отбелязва китайската преса, е претоварена с различни щабове, които силно бюрократизират вземането на командни решения и затрудняват снабдяването и въоръжаването на войските. Несъмнено претовареността с щабове и отдели също ще забави бързото разполагане на корпусите в случай на глобален конфликт. Пълното попълване на военните части до военновременния щат ще отнеме на страните от НАТО поне 90 дни. В същото време участието на Испанската армия е под въпрос, тъй като доверието в нейните армейски структури непрекъснато намалява.

Проблемно е и състоянието на бронетанковите части. Поради стабилната икономия в бюджета за отбрана, германската армия намалява броя на своите танкове Leopard. Страните получили такава техника от Германия също продават своите Leopard в Близкия изток, като получават в замяна швейцарски бронетранспортьори. Ясно е също така, че в бойно отношение бронетранспортьорите няма да заменят пълноценно танковете.
В Европа бойната сила на НАТО се основава само на две армии – на Франция и на Германия.
В останалите държави, включително и във Великобритания, се наемат само половината от щата на военните части, подготвени за бойни действия. Въпросът става доста по-сложен след оттеглянето на сухопътните сили на US Army от Европа. Американската армия съкращава всяка година военната си инфраструктура в европейските страни, прехвърляйки отбраната на местните военни сили. Така беше в Холандия, в Германия, в Италия и във Франция.
По своята мобилност, армиите на страните от НАТО също отстъпват на Русия и Китай. Авиационният парк на военно-транспортната авиация бързо остарява, намалявайки и числеността си. Изостря се и липсата на достатъчно платформи за транспортиране на военната техника по железопътната мрежа. Наскоро НАТО се опита да създаде верига от бази за доставки и логистика в източната част на Европейския съюз, но работите вървят бавно. Военните корпуси от предна линия на Алианса ще започнат да изпитват недостиг на провизии и боеприпаси в случай на конфликт.
Анализирайки възможностите на НАТО, китайските военни експерти стигат до извода, че в момента военната инфраструктура на Атлантическия алианс трябва да бъде реформирана на базата на изцяло нови принципи, съответстващи на геополитическите реалности. Войниците и офицерите от НАТО следва да бъдат ангажирани с по-интензивно бойно обучение в самата Европа. Участието на силите на Алианса в операции по горещите точки на света, трябва да бъде намалено, а вниманието да се фокусира върху преразглеждането на военните бюджети, които трябва да бъдат насочени предимно към решаването на проблемите с бойната готовност на европейския театър на военни операции.
М. ГЕНОВ
Сп. „Клуб КРИЛЕ“
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 11 окт 2017, 10:10
   
  23
   
  9

  Военната мощ на Натото?

  Достатъчно е да споменем "морските тюлени" на САЩ, които плакаха, когато бяха пленени от иранската армия! Или 11 април, 2014-та година, подигравката на руското СУ-24 с «Хибины» на борда с техният кораб Доналд Кук в Черноморе... "Иджиса" им "умря" и можеха и пирати да ги заколят с ръждиви ножове, ако се бяха появили там :)....

  И военният министър на Германия е госпожа Урсула фон дер Лайн, многодетна майка, доктор по гинекология.... В армията - пияндета...

  Втората по сила армия на натото Турция: Ердоган вече мисли само за страната си и няма да воюва за сащиянски интереси...

  Е, кои са "силата" на натото? Поляците, балтийските мини-армии, нашите военни бази, заблудените румънци и подобни глупаци, кото ще умрат като "съюзници"....

  Даже се съмнявам тази "натовска армия" дали може да се пребори и със Северна Корея, а какво остава с Китай или Русия?

  САЩ ще се насерат веднага, още след първият ядрен взрив на чухчетата в Ню Йорк... А ако се опитат след това да изравнят със земята С.К., то там наблизко са Русия и Китай и няма да останат безразлични.... А то не е и възможно да се локализират последствията от тотална война на такава малка територия, като С.К. Значи започвайки война със С.К., САЩ неминуемо отварят вратата на ада за цял свят.... НО те са глупаци по природа и не го виждат....

  Това е днес "силата" на натото...

 2. #2
  Мимоза Карастаноева 17 окт 2017, 16:39
   
  8
   
  2

  "Организационно командната структура на НАТО, както отбелязва китайската преса, е претоварена с различни щабове, които силно бюрократизират вземането на командни решения и затрудняват снабдяването и въоръжаването на войските." Нещо като в България.

 3. #3
  Номерът на китайката 29 окт 2017, 13:54
   
  3
   
  2

  Китайският анализ е като номера на китайката - който я е чукал остава без мъди. На сутринта сам си ги изхвърля през прозореца заедно с тухлата, за която са вързани.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка