Генералният секретар на НАТО заяви, че ЕС не може да се справи без алианса

Pan.bg 28 авг 2017 | 15:23 views (2619) commentaries(4)
img
Европа зависи от НАТО, алиансът се явява гарант на колективната отбрана, отбеляза Йенс Столтенберг.
От гледна точка на сигурността Европейският съюз е зависим и не може да се справи без НАТО. Такова мнение изрази генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в интервю, публикувано днес от полския вестник "RZECZPOSPOLITA".
Засягайки общата европейска отбранителна политика, Столтенберг подчерта, че не трябва да бъде "конкуренция на НАТО, а допълнение." "Искаме да имаме повече европейски сили, модерни възможности, да увеличим разходите за отбрана", каза той, "но трябва да избягваме дублирането, създаването на европейски командвания или европейска армия и реториката, че Европа ще се справи без НАТО". "НАТО е гарант за колективната отбрана, а Европа зависи от нея", смята генералният секретар.
По неговите думи "след Brexit, две държави (САЩ и Великобритания), отделящи най-много средства за отбрана, ще бъдат страни извън ЕС. А три от четирите бойни групи на източния фланг ще се окажат под командването на държави извън Европейския съюз, така че няма начин да се справят без помощта на тези членове на НАТО, които не са членки на ЕС", заключи Столтенберг.

М. ГЕНОВ/Сп. "Клуб КРИЛЕ"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Borei 28 авг 2017, 15:53
   
  5
   
  21

  Пълни глупости!

  Този казва: "Европа не може да се справи без САЩ", което не е вярно!!!

  Вярното е, че САЩ не искат Европа да е свободна, а да е зависима от тях. И да я доят, да им дава милиарди за техните, вече не най-добри и най-ефективни оръжия! На пазарите на оръжията има и по-добро и на по-ниски цени от тези на сащиянците... Турция показа, че руското С-400 е добра отбранителна система на тази цена, по-добра от американските в момента... И за това си я купуват от Русия...

  Ако позволи САЩ на Европа да си създаде нормална общоевропейска армия, то можем да се защитаваме достатъчно добре и без САЩ!
  Но положението е такова, че Германия след ВСВ е напълно в лапите на САЩ, а другите, като икономически по-слаби от нея, автоматично следват Германия и така цяла Европа е подчинена на САЩ...

  Защо Германия ОЩЕ няма право сама да определя силата, числеността и въоръжението на армията си????
  Защо няма право да си разработва и произвежда много модерни оръжия за собствената армия? Оръжейната й промишленост се контролира от САЩ и Германия изобщо не се допуска да се занимава с гео-стратегически въпроси, както Русия например... САЩ говорят така от името на цяла западна Европа, а днес вече и за източна Европа. Те определят нашето място в голямата гео-политика... Но дали САЩ защитават нашите истински, европейски интереси днес????? НЕ, това поне знаем точно!!!

  Европа трябва да се освбоди първо от САЩ и от САЩ-иянското Нато! Само тогава ще има някакво нормално бъдеще!

 2. #2
  бомбаш 28 авг 2017, 15:53
   
  4
   
  20

  ха ха ха, всеки ден глупости на корем :D

 3. #3
  Гарван Очибодев 28 авг 2017, 17:57
   
  4
   
  20

  "НАТО е гарант за колективната отбрана, а Европа зависи от нея", смята генералният секретар." Европа без НАТО-то нямала да се справи.Айде,бе! Да не би Столтенберг да е опитвал това?Европа трябва да нарита НАТО-то и да си търси пътя в живота. Тъпите янки не са й необходими.

 4. #4
  Geocom 28 авг 2017, 19:03
   
  5
   
  20

  От гледна точка на сигурността Европейският съюз е зависим и не може да се справи без НАТО.

  Първо с кого не може да се справи ЕС - войните които САЩ води по света не са войни на ЕС. Русия също не е заплаха за ЕС - целия бизнес в Европа иска да работи с Русия - просто Русия е богата на суровини а ЕС има развита промишленост като в същото време Русия е един огромен пазар за стоките им - изгодно и за двете страни е да си сътрудничат но това ще направи ЕС много силен и ще свърши хегемонията на американците.

  Та затова е цялото конфронтиране и санкции. Санкциите вредят повече на Европа отколкото на Русия и именно това е целта. Затова беше и офанзивата с вкарването на бежанците - за да дестабилизирате Европа от вътре и да постигнете разногласия между държавите от ЕС. Всичко това постигате чрез НАТО и марионетките ви на власт.

  Иначе икономиката на ЕС е доста по-голяма от американската и спокойно може да поддържа и по-голяма армия от вас - но няма смисъл - Европа не се нуждае от войни за да поддържа доминиращото си положение защото в ЕС не се произвеждат само оръжия както при вас - това е единствения ви експортен продукт.

  Даже без вас сигурността в ЕС ще е много по голяма.

  Това е големия страх на САЩ - да не би ЕС да стане доминираща и еврото да стане световна валута - това ще е крахът на печатницата за зелени хартийки и спукването на балонът наречен "долар".

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка