Warning: getimagesize(https://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2017/07/CsD3FPhWAAArNBs.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

GLOBAL TIMES: ЗАПАДЪТ ИЗПАДНА В ПАРАНОЯ СЛЕД РУСКО-КИТАЙСКИТЕ ВОЕННИ УЧЕНИЯ И ДОКАЗА, ЧЕ Е ЧУПЛИВ

Pan.bg 25 юли 2017 | 13:04 views (3350) commentaries(0)
img Съвместните морски маневри на Китай и Русия в Балтийско море предизвикват нездрава реакция в НАТО, пише The Global Times. Тази тревога на Запада не е обоснована с нищо, тя само демонстрира собствената чупливост на Запада, счита китайското издание.
Китай и Русия провеждат съвместни учения в Балтийско море. Три китайски бойни кораби за първи път участват в подобна операция във вътрешните европейски води, пише изданието.
Според изданието, НАТО и Западът реагират на тези маневри “болезнено и странно”. Много западни СМИ цитират ученията в качеството им на пример, че Пекин е решил да демонстрира пред целия свят своята военна мощ.
За Запада китайското присъствие в Балтика – традиционна геополитическа авансцена на Европа – изглежда неестествено.
Този регион никога не е бил затворен, но щом там се появиха корабите на Поднебесната, някои членова на НАТО започнаха да проявява безпокойство.
Всъщност Пекин преследва една много обикновена цел – да укрепи многостранното руско-китайско стратегическо партньорство. Това сътрудничество не е насочено към някаква трета страна, отбелязва изданието.
Днес Китай и НАТО се отнасят един към друг много доброжелателно. Москва никога не е изразявала недоволство по повод това, че Пекин подобрява отношенията си със западния блок.
Следователно, алиансът също не трябва силно да е загрижен за тези съвместни морски учения, счита изданието.
Руско-китайското военно сътрудничество все още е в зачатък и е твърде ограничено.
Много западни СМИ много фриволно използват термина “съюзници”. Пекин и Москва желаят само да бъдат партньори, за да отстояват своите национални интереси. Но те нямат намерението да създават алианс в обичайния смисъл на думата и искрено се придържат към по-горната позиция.
”Фактът, че Западът е обхванат от параноя заради тези обикновено съвместни учения, говори за неговата крехкост. Защо влиятелният Запад е така крехък? Защото той отиде твърде далеко в своя стратегически натиск над Китай и Русия”, твърди изданието.
Много наблюдатели считат, че Китай и Русия са твърде близки, че те образуват безпрецеденто огромна държава.
Но на практика двете страни, дори ако те обединят своите сили, ще бъдат по-слаби от Запада, твърди статията.
“Студената война завърши преди десетилетия. Бяхме свидетели на революционни промени, в това число засилването на глобализацията. Но Западът все така продължава да се отнася към Пекин и Москва с предубеждения. Натискът му срещу Русия и Китай изглежда безкраен. Ние просто не можем да
разберем, защо западните армии са толкова налудничаво погълнати от идеята да направят от Русия и Китай мишени”, недоумява китайското издание.
Русия като цяло заема отбранитела позиция, в същото време Китай – това е “изключително мека развиваща се държава”.
Но ако в някого от Запада поведението на двете страи предизвиква усещане за тревога, то нека търсят вината в себе си”, завършва The Global Times.


Петя Паликрушева-Иванова за News Front
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка