Натовски неволи: Генерал Дьо Вилие, началникът на генералния щаб на френската армия, подаде оставка заради разногласия с Макрон за съкращения в бюджета.

Pan.bg 24 юли 2017 | 14:38 views (2416) commentaries(2)
img
Началник на генералния щаб на въоръжените сили на френския генерал Пиер де Вилие подаде оставка на фона на дълбоките разногласия с президента Емануел Макрон.
В писмо за оставка, той смята за себе си че "вече не е в състояние да подпомогне по-нататъшният военен модел, който представлява способността да се защити Франция и френския народ и да подкрепя стремежите на страната ни." Както беше отбелязано,Макрон е приел оставката на Де Вилие.Няколко часа по-късно генерал Франсоа Льокоентр бе назначен за нов началник на генералния щаб на френските въоръжени сили.
Разногласията между Макрон и генерал Вилие се влошиха през последните седмици на фона на плановете на правителството да намали бюджета за отбрана. Генералът разкритикува намеренията на изпълнителната власт, а след това през миналата седмица президентът на републиката, говорейки пред френската армия по време на срещата по повод националния празник на страната, публично призова генералът към подчинение.
По правилата на НАТО страните-членки на алианса са длъжни да отделят по поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за военна отбрана. Въпреки това и Франция и България са сред тези, които планират да свият военните си разходи.Началникът на военния щаб, генерал Пиер дьо Вилие заяви, че орязването на бюджета на военните означава, че той няма да може да отбранява Франция.“
Според източник от Брюксел членките на НАТО, които възнамеряват да пренебрегнат изискването на алианса са Франция, България, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Унгария и Канада.
Според източника държавите, които ще увеличат парите за въоръжените си сили, са Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша и Румъния.

Париж след Брексита остава единственият глобален ядрен играч на ЕС с невиждани отговорности.
Ставаше дума за сериозни ядрени възможности поне до 1 април 2017 г. По-рано Франция разполагаше с над 300 ядрени бойни глави, почти колкото и Великобритания - 350. Днес тези арсенали са значително редуцирани - примерно до 176 ядрени бойни глави във Франция и са монтирани както на въздушни, така и на подводни носители. Така те изпълняват двойна роля - веднъж като част от арсенала за ядрено сдържане на НАТО и второ, особено във френския случай, като част от системата за национално възпиране на потенциални агресори, съгласно голистката политика за "Отбрана по всички азимути".
Днес се сблъскаме
с нова реалност, в която 27-те страни от ЕС ще трябва занапред да се уповават единствено на френското ядрено оръжие като глобален фактор за сдържане, така и на френското право на вето в Съвета за сигурност на ООН където Брюксел ще се опитва и занапред да провежда своята "мека външна политика".
Френската армия е разположила почти всичките си бойни глави на подводници и бомбардировачи.Някои бойни глави са монтирани и на МКБР, изстрелвани от подземни силози. Франция продължаваше да разработва нови атомни технологии за военни цели с цел подновяване на остарелите си оръжия.

ПРЕГЛЕД
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Teraflop 24 юли 2017, 15:33
   
  0
   
  0

  "Началник на генералния щаб на въоръжените сили на френския генерал Пиер де Вилие подаде оставка" Без коментар!

 2. #2
  dogan 24 юли 2017, 18:11
   
  2
   
  0

  явно не само в България генерал се репчи на президента....е резултата е един и същ я те уволнят ...я си подадеш оставката .....е след това се намира НЯКОЙ ПЛАЗМОДИЙ , КОЙТО ДА ТИ СЕДНЕ НА МЯСТОТО, ЗА ДА ПРАВИ КАРИЕРА

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка