Владимир Путин: НАТО си търси външен враг, за да оправдае своето съществуване

Pan.bg 07 юни 2017 | 09:48 views (4296) commentaries(3)
img 7 Юни 2017 | 02:37 |
Фокус "Военни известия"

Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на интервю с американския режисьор Оливър Стоун, че НАТО се занимава „с постоянно търсене на външен враг“, за да оправдае съществуването си, предаде РИА Новости.
„Вече няма Източен блок, няма и Съветски съюз. Защо тогава НАТО съществува? Струва ми се, че, за да оправдае своето съществуване, НАТО се нуждае от външен враг. Има постоянно търсене на външен враг или каквито и да е провокации, за да се нарече някой противник“, заяви Владимир Путин по време на интервюто.
Документалният филм „Интервюто на Путин“ ще бъде излъчено в периода между 12 и 15 юни в ефир в американските медии.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Z.KOSTOV 07 юни 2017, 17:04
   
  7
   
  31

  Няма Се Се Се Ре ама има Русия, която се опитва да дестабилизира нормалните държави. Страните искат да влязат в НАТО, защото това е гаранция за сигурността им. Ако Грузия и Украйна бяха в НАТО Тъпутин щеше ли да ги напада? Нямаше и щеше да се пръска от злоба, жлъч и гняв от безсилие.

 2. #2
  Diyan Georgiev 08 юни 2017, 06:57
   
  19
   
  5

  Абе Костов, кого се опитва да дестабилизира Русия, такива като нас ли които в следствие на тая псевдодемокрация виж до къде я докарахме ?! Години наред НАТО и САЩ произвеждат цветни революции с цел овладяване природните богатства на съответната страна, а и за да пласират оръжията си а на нашите мекерета все Русия им е крива. Бъдете благодарни че я има Русия, защото иначе можеше да носите фесове.

 3. #3
  Чети, кОСТОВ! 08 юни 2017, 10:50
   
  3
   
  4

  03.06 16:54 - ЗА „ПРАЗДНИКА 24 МАЙ”, ЗА ГАФОВЕТЕ НА ДВА ПРЕЗИДЕНТА, И ЗА „ОТРЯДА ЗА БЪРЗО РЕАГИРАНЕ” НА БЪЛГАРСКИТЕ РУСОФОБИ И ЕВРОПОИДИ
  http://gindev.blog.bg/drugi/2017/06/03/za-prazdnika-24-mai-za-gafovete-na-dva-prezidenta-i-za-otria.1549936
  Автор: gindev Категория: Други
  Прочетен: 13900 Коментари: 12 Гласове: -4


  Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bgПостингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Стана почти нова европейска традиция по нреме на значими български народни празници, да изпълзяват от небитието скелетите от гардероба на „разбитите авари”, спешно да формират „ескадрона за специални операции” на европоидите и, връхлетели по радиа, телевизии и газети, да тровят с вонята на своите вербални флатуленции обществената атмосфера. Не избегна тази участ и датата 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
  Какво се беше случило ? – Терористичен акт в”София-арена”, природно бедствие или Русия беше нападнала България ?!...

  Нищо подобно. Става дума за вербален гаф на руския президент.

  24 май в РФ с официална визита пристигна президентът на Македония Георге Иванов. Поздравявайки колегата, В.В.Путин, между другото , каза : «Днес и в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а тази писменост дойде при нас от македонската земя».

  Това за българите и за България беше неприятна изненада. И у нас 24 май е всенароден празник, чието официално наименование е „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост”.

  Изказването на руския президент отприщи българската русофобия и даде възможност на позабравените „разбити авари” отново да триумфират по средствата за масово осведомяване. Няма да се спирам на техните плещения, защото те нямат нито научен, нито практически интерес (виж изказванията на Александър Йорданов, Огнян Минчев и Иво Инджев във „vesti.bg”, 25.05.2017 г.).Дори скромно се обади и в. „Дума” (Велиана Христова в броя от 24.05.2017 г.).

  Руската страна се опита да замаже гафа. Известната говорителка на министрество на външните работи на РФ Мария Захарова заяви : „В този случай става дума за македонските земи и то за македонските земи като за географско понятие.
  Още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно и понятно».( в. „Дума” – 26.05.2017 г.).

  Това е хашлашко обяснение.Да, имало е регион „Македония”. Но в България има региони „Добруджа”, „Мизия”, „Тракия” още по времето на Елада и да се избират от тях региони за ползване след над 1000 години не е най-добрата политическа практика. Да напомняме ли, че до ден днешен Гърция възразява държавата по поречието на Вардар да се нарича „Македония”.

  Това е все едно българския президент публично да заяви, че България ще подържа братски отношения с държавата Украйна, защото от географското понятия „Украйна” започва и Руската държава ?!

  В геогравския регион „Македония” още кънтят копитата на ордата на брата на Аспарух Кубер (около 680 г.),а българският владетел Пресиан. включва региона в границите на Първата българска държава ( към 840 г.), където той остава и по времето на светите братя Кирил и Методий.

  В такъв смисъл ме заинтерисува статията на Бойко Василев «Какво се крие зад "македонските земи"? („Дума”-26.05.2017 г.). Ето най интересното от нея:

  «Изказването на Путин вчера е само със стратегически политически цели... Нека не се лъжем, Путин прекрасно знае, че оценката му е неприемлива за нас, че загърбва историческата истина, че с тази фраза попари надеждите за нов етап в отношенията ни. Нещо повече, той я изрази публично, навръх 24 май, така че всички да я чуем и най-силно да ни заболи. Т.е. думите му са предназначени повече за нас, отколкото за Георге.
  Важното е да разгадаем политическите цели на това изявление...

  1. Русия се е отказала от очакванията за рестарт на отношенията ни. Тя е затворила нашата страница, както ние затворихме преди това нейната.
  2. Русия обявява, че оттук нататък ще заобикаля България. Тя залага на нов коридор към Европа, който минава през Гърция, Македония и Сърбия. Русия ще подържа и развива отношения с тези страни, не с България. Вие, българи, очаквайте стратегическата дълбочина, осланяйте се на американци, европейци, на когото щете.
  3. Русия показва, че изоставя България сама срещу Турция. Тя знае, че никой няма да си мръдне пръста за нас, поне докато Борисов е на власт. САЩ отдавна са ни продали на Турция, ЕС е изсмукал съпротивителните ни сили и пет пари не дава за българите, съседите ни пресмятат какво още биха могли да заграбят, а не как да помогнат. Москва все пак предупреждава да не разчитаме на нея, да не храним празни надежди, а да се стягаме да се борим с турската заплаха сами. Като по ноти в същия ден от Турция бяха отправени към България упреци и закани, които вероятно ще се развият в обосновка за политическа или военна агресия...».

  Мисля, че предположенията на Бойко Василев са най-малкото правдоподобни, защото около изказването на руския президен се навързват и редица други събития, които не могат да бъдат тълкуване по друг начин освен, че във външната си политика РФ се връща към политиката на Руската империя. В такъв смисъл определянето на президентското изказване като гаф звучи почти като комплемент. Геополитическата игра загрубява !

  Да видим за какво става дума.

  1. Македонският президент не е в РФ само за празника на 24 май. По същото време в московския храм «Христос спасителят» се провежда церемония по връчване на премиите на Международния обществен фонд за единство на православните народи. Лауриати стават : московския кмет Сергей Собянин, коптския патриарх Тавадрос ІІ и македонският президент Г.Иванов. Какви са конкретните заслуги на тримата лауреати към «славянското единство» не са известни. В изказванията на двамата лауриати те също са неясни.

  Патриарх Тавадрос в своето изказване слага ударението на междурелигиозното взаиморазбиране и толерантност. :«Нашата църква даде нови мъченици в последните няколко години. Затова призовава : прави добро на враговете си, за да ти станат приятели”. Патриархът обяви, че дарява част от премията си за строителство на духовен център, който ще се намира до християнски храм и джамия в новата столица на Египет, която ще бъде на 20 км. на изток от Кайро.

  Георге Иванов подчерта, че от Балканите християнската култура се разпространява сред славянските народ.Първата в историята славянска епископска катедра била на територията на съвременна Македония. Иванов разказа за дейността на епископа и просветителя Климент Охридски, благодарение на който християнството се разпространило до Русия.(виж Андрей Мелников - „ng.ru” – 27.05.2017 г.)

  2. През месец март тази година британската информационна компания Culture Trip публикува статията «10 най-древни езици, на които говорят и до днес в много държави». Тези езици са : иврит, тамилски, литовски, персийски,исландски, македонски, баскски, фински и ирландски. („sputnik-georgia.ru” – 18.03.2017 г. Виж още „zavtra.ru” от 25.05.2017 г.).

  3. На 23.05.2017 г. в руския вестник „stoletie.ru” се появи статия на Олга Решетникова, съпруга на известния в България генерал Решетников, бивш директор на Института за стратегически изследвания към Президента на РФ.

  В статията се разглеждат непремерените и глупави изявления на българската министерка на външните работи Екатерина Захариева от рода на :

  ●« Отношенията Русия-България не са въпрос на двустранни отношения. Това е въпрос на отношенията ЕС – Русия”.

  ●«Русия наложи санкции на ЕС, а не ЕС на Русия. И въобще тези санкции съвсем не са против Русия, а против нарушаването на международните норми, установени след Втората световна война. България ще бъде прагматична и ще спазва общата европейска политика изискваща от Русия изпълняването на Минските договорености”.

  Разбира се, г-жа Решетникова е права. Нашата министърка говори като средношколец със средна оценка по история и по това не се различава много от своята руска колежка. И Решетникова правилно напомня, че всики страни от ЕС и НАТО развиват двустранните връзки с Русия и само България, която от векове има особени отношения с Русия, чрез устате на ръководителя на външнополитическото си ведомство се отказва от тях.

  И посочва свежи факти :

  А) Българските защитници на евроатлантическите ценности не забелязаха безпардонната и нагла намеса на американския посланик, който заяви, че неговата главна задача в България е да намали руското влияние в държавата ни.

  Б) Неотдавна в София беше открит бюст-паметник на бившия американски президент Роналд Рейгън, пламенен борец срещу „империята на злото” и „въплъщение на надежди, вяра и оптимизъм”.

  В)В българското образование и култура продължават да се насаждат лъжливи и манипулирани факти и полуистини за руско-българските отношения през вековете.

  В изказването на американския посланик няма нищо чудно.Много отдавна е известо, че САЩ има в България две основни цели : (1), пълното скъсване на България с Русия и (2), пълното истриване на социалистическите и комунистически нагласи в българския социум.

  От тези факти г-жа Решетникова прави тежкия извод : „Всичко това е верен знак за ръководителите на нашето външнополитическо ведомство, че не трябва напразно да губи време в София – добре е известно, че е най-добре да водят преговори със стопанина, а не със слугите и с обслужващия персонал”.

  Какво може да се каже по изложената конкретика ?

  Може би без да иска и поради незнание Екатерина Захариева открито признава, че днес „България не притежава държавен суверенитет и не може да развива самостоятелно международни държавни отношения, защото нейната външна политика не е насочена към защитата на националните интереси, а към политически сервилизъм”.

  Да, така е. Но това е едната страна на „геополитическата монета”. За другата страна ще стане дума по-надолу.

  4. На 11.05.2017 г. на платформата „ttolk.ru” се появи последната разработка на Изборския клуб с интрегуващо заглавие „План за разделяне на Източна Европа между Германия и Русия”. Клубът е популярно и известно руско обединение на патриоти от най-различни политически направления. Председател на клуба е Александър Проханов, главен редактор на в.”Завтра”. Няма да се спирам на плана, който е повече руска фантазия за бъдещето, отколкото реална наука. Но трябва да се признае, че подобни публикации показват историческите и геополитически нагласи в руското експертно общество и тези нагласи не са в полза за българо-руските отношения.

  Ще обърнем внимание на две географски карти, даващи представа какво очаква България в бъдещето според руснаците.

  Според първата карта, след края на Втората световна война България е заграбила част от Северна Добруджа, която ще бъде върната на Румъния, а според втората карта, при разделянето на Източна Европа на Турция се придава българската Източна Тракия с главен град „Турски Бургас” (???).

  В заключение в Плана се отбелязва : „Главна сфера за действията на Германия става ЕС, в който ще останат подконтролните й източноевропейски страни – Полш,у Чехия, Словакия, Унгария, Румъния. Решаването на етническите конфлекти в тези страни ще остане проблем на Германия”.

  „Росия ще получи за своята сфера на влияние Прибалтика, „Новорусия”, Молдавия и неутрална Малорусия. Белорусия ще се отърве от предполагаеми „майдани” (мегдани) и ще пристане на Русия. По този начин Русия ще се отърве от англосаксонския натиск с кордона от езточноевропейски страни. В икономиката Русия ще се избави от статуса на губеща в момента страна, дотираща развитите страни със суровини и с подръжката на Германия ще завърши своята реиндустриализация”.

  За България – нито дума. Подразбира се, че тя влиза в състава на възродената Османска империя или осакатена тероториално – в сферата на турските интереси, което се вижда от втората карта

  Подобни бълнувания изразяват нагласи в руското общество, показващи, че така нареченото „възраждане на Русия” се извършва по „белия проект”, а не по „червения проект. Това не е за добро нито за Русия, нито за България, нито за света.

  Историческите основания за подобни фантазии ще откриете в по-долния текст.

  5. 25 март (6 април) 1821 года в Гръция избухва антиосманско въстание. То започва от град Ариополис и бързо се разпространява по гръцките земи. Силата на въстаническите отряди нараства и турските гарнизони се затварят в градските крепости, като губят властта в Пелопонес. Много европейски привърженици на древна Елада се присъединяват към въстаниците.

  Героите от гръцките борби за освобождение стават много популярни в Русия. На тях им съчувстват като православни братя и те стават образец за подражание за борците с тиранията.  В историята на руския флот има една-единствена жена – адмирал. Тя не е командвала руски ескадри, а получава това военно звание лично от император Александър І за своите заслуги в борбата с Османската империя. Тази жена е известна на всеки съветски и руски гражданин, получил поне средно образование.

  Името на жената е Ласкарина Бубулина. Става популярна и с прозвището Бобелина.Тя взема решаващо участие във въстанието и със своя личен героизъм е пример за грацките въстанници.

  Подобно обожание на гръцките и сръбските борби срещу турското робство и днес е живо в Русия. Това не може да се каже за съдбата на поробените българи. Още не е забравено писмото предупреждене до руския император от генерал -фелдмаршал Паскевич от 1855 г.: „Българите като негрите са привикнали с робството”. Нека читателите кажат дали им харесва подобно сравнение.
  Руската империя никога не си е поставяла за своя главна цел унищожаването на Турската империя. Изтласкване на Турция от Европа се е смятало за много опасно за Русия. Така е било тогава. Така е и сега.

  От геополитическа гледна точка това е лесно обяснимо, но някак си не се вързва с днешната ценностна руска постановка за справедливост и за единение на провославните славянски народи (за подробности виж моята книга „Геополитическа история на България”. Из-во „Пропелер”.София, 2011 г.).

  Изказването на руския президент , цитирано в началото, си е гаф от където и да го погледнеш. Не трябва да обиждаш страна, от която си получил всичко за духовното си израстване, по такъв йезуитски начин.Не е хубаво и не е прието в интелигентните семейства и фамилии.В противен случай не трябва да се обиждаш и на всички немислими дивотии, които ти сервира собствената ти „Македония” – Украйна.◄

  Сега да видим, какъв е нашият, български принос за появата на такива гафове. За съжаление, той е много, ама много съществен и голям. Всичко започна още с началото на българската контрареволюция от 1990 година. Това е началото на тоталното разграбване и продаване на България.

  ●Първият „демократично” избран призидент Жельо Желив призна официално изкуствената държава Македония.

  ●Седесарският президент Петър Стоянов беше луд превърженик на идеята за заместване на българската азбука с латиница.

  ●„Левият” президент Георги Първанов вкара България в НАТО и в ЕС и доведе във властта противоконституционната протурска партия ДПС. Турците отново задаваха тона на българската политика, сякаш петвековния поробител не си беше отишъл от България преди 150 години.

  ●Недоразумението Росен Плевнелиев се изявяваше като брюкселска марионетка и даде рамо за спирането на руските енергийни проекти в България.

  ●Президентът Румен Радев дошъл на власт с решаващата подкрепа на БСП, заяви в първото си изказване в нощта на изборната победа : „Аз съм натовски генерал, аз съм първият българин завършил военно-въздушната академия на САЩ и ще защищавам нашето евроатлантическо членство даже с по-активни средства, от полаганите досега” („stoletie.ru” – 23.05.2017 г.).

  Странно и позорно протече отразяването на празника тази година в средствата за масово осведомяване :

  1.Почти никъде празникът не се споменаваши с пълното му названия – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Казваше се „празника 24 май”, сякаш ставаше дума за някакъв „джулай морниг”, а не за най-светлия и скъп български празник.

  2.Редиците на маршируващите ученици се възглавяваха от мажоретки (!?) и манифестацията се превръщаше в подобие на мач от дивашките американски футбол или бейзбол.

  3.Странно прозвуча речта на българския президент произнесена пред паметника на Кирил и Методий в София на 24 май. От нея не се разбра за какъв празник става дума, какъв празник отбелязваме. Президентът нито един път не произне се наименованието на празника. Но какво може да искаме от един българин - натовски генерал ?!

  4.Много истини има в тъжната констататаци на Николай Колев на страниците на в. „Дума” от 26.05.2017 г. :

  «Но да оставим миналото, тъй като от неговия стръвно деформиран образ се храни маса роден лумпен. За него вероятно е напълно нормално децата да се правят на мажоретки в духа на "националната" ни традиция точно в деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Да се отегчават от необходимостта да участват в празника и по пътя към паметника на светите братя пред Националната библиотека да се взират в екраните на мобилните си телефони. За да не изпуснат нещо в мрежата и открият нови хоризонти в окултуряването си. Я с нов музикален шедьовър на Криско и Мария Илиева, я с подобен на Гери-Никол, в които обединяващото звено са вероятно красиви женски седалищни части с все още неизвестен опипвател, пък и дори сочни, твърди рапърът. Може и да си початят на латиница, да засърфират надалеч и открият примамващо предложение за обучение в чужбина. И така неусетно скоро започват да броят - едно... две... три, та до края на даскалото. Издокарани като зрели мъже и попрезрели и жадни за страстна ласка жени, компенсиращи липсата на свежест с арогантно показана плът. На всичко отгоре в лимузини на стойност, колкото пенсиите на възрастните хора от не един и два блока в столичния "Младост", родните абитуриенти се друсат в ритмите на пошла чалга и с бутилки в ръка крещят: "... айде, свърши се!". Дали пък, мисля си наивно, младите хора тържествуват за раздялата с умишлено осакатената ни образователна система, от непрестанните реформи и експерименти, от различните учебници по един предмет и откровените тъпотии в тях, от лобистите ръководители в деликатната област, която повече от всичко друго очертава бъдещето на нацията ни? Едва ли! Ясно е, че сега те живеят за мига и твърде малко ги интересуват проблемите на просветата или поне на това, което е останало от нея. След изтрезняването обаче идва голямото главоболие за предстоящото в живота. Този, който са си представяли в роклите и костюмите, вече е минало. А пробиват у нас и в чужбина само образованите и истински знаещите. Дали те са малко или много, статистиката мълчи. Но фактите говорят, че изпростяването на нацията е реалност, а неграмотността в пъти се е увеличила. Дали пък и отвън не ни помогнаха да стигнем дотук, за да ни управляват дистанционно? Сега и да питаме, отговор няма”.

  5. За голямо съжаление, в България вече не се говори и пише на български език. Използа се някакъв „български новоговор” и с висомерието на дребния еснаф се демонстрире съвременост загърбваща вековни традиции. Как ви звучи следнито изказване : „Без Бойко Борисов нищо не се случва и той сам нищо не може да случи” (Деян Божидаров – в. „Сега”, 27.05.2016 г.). На този фон честването на „Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост” прилича на подигравка.

  6. И едно уточнения към статията на Бойко Василев. Никъде няма свидетелство, че Иван ІV Грозни (страшният) е казал на своя син преди да го убие : „Аз съм те създал , аз и ще те убия.”, поради доказаната истина, че Иван ІV не е убивал своя син. Това са думи на великия руски писател Гогол сложени в устата на легендарния Тарас Булба, когато той убива големия си син за неговото предателство към казачеството заради любовта му към красива полякина.◄

  Така че, какво искаме от руския президнет ? Една държава си предлага за продан своите духовни ценности. Винаги ще се намери купувач, който ще ги използва за различни цели и по свое осмотрение.

  Една държава разменя своите вековни духовни постижения за новите евроатлантически цености, които не са никакви ценности, а идеологически боклук поднесен като фазан с кестени. Снимка на първите европейски дами казва повече от цяла книга.
  Какво виждаме ? Една баба с поличка над колената, една мохамеданка и един педераст. Това са : на първия ред от ляво на дясно - Брижит Макрон от Франция, Емине Ердоган от Турция, Мелания Тръмп от САЩ, белгийската кралица Матилда, Ингрид Шулеруд-Столтенберг от Норвегия - съпруга на шефа на НАТО, Десислава Радева и Амели Дербодренгиен от Белгия. На втория ред са Готие Дестене от Люксембург, Мойка Стропник от Словения и Тора Маргрет Балдвинсдотир от Исландия.

  Готие Дестене е „омъжен” за премиера на Люксенбург Ксавие Бетел.

  Ето ги материализирани западно-европейските ценности.

  Изглежда, вече на генно равнище българите са поразени от „синдрома на Аспарух”. От време оно, българската орда от скитащи чергари е прелъстена от блясъка и богатствата на византийския Константинопол и тя се настанява до неговия праг, като така се чувства част от него. Това ни изиграва лоша шега. Винаги в минути на огромни исторически испитания, първа продава своята кръв и своя народ така наречения „елит”. Това стана и при завоюването на България от османските турци. Българските аристократи и феодали първи нахлузиха фесовете и приеха мохамеданството, гарантирайки по този начин запазване поне част от своите привилегии и изоставиха „балканджи Йово” сам да брани част, вяра и народност.

  И сега се случи същото. За дъвки, джинси и рок-енд – рол бе продадена цветуща страна, но го няма новия балканджи Йово. И след като се насрахме, започнахме страхливо да се оглеждаме за нов освободител. Но няма такъв нито от Запад, нито от Изток. Нищо добро не сме видяли от Запада, но и на Изток май са ни разбрали. Тъжна история, а нашите дуплювци са се захванали с „пеша на шинела” на руския президент.

  Що се отнася до хората около поречието на р. Вардар, където и тръгнат двете страни по криволичащите пътеки на историята, все някъде ще се срещнат. Защото са един народ.

  Добре го е казал „големия син на чехския народ” – „храбрия войник” Швейк : „Било е каквото е било. Все накак си е било. Никога не е било, никак да не е било !”
  http://gindev.blog.bg/drugi/2017/06/03/za-prazdnika-24-mai-za-gafovete-na-dva-prezidenta-i-za-otria.1549936

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка