Анкара блокира мисии на НАТО заради спор с Австрия

Pan.bg 15 мар 2017 | 14:45 views (2854) commentaries(0)
img
/КРОСС/ Анкара пречи на военното сътрудничество между 28-те страни-членки на НАТО и други страни партньори на пакта. Това би довело до засягането или застрашаването на провеждането на мисии на НАТО като тези в Косово, Афганистан или в Средиземноморието.

Причината за действията на Анкара е в спор между Австрия и Турция, информира БГНЕС.

Това би позволило на мисиите на НАТО, като в Косово, в Афганистан или в Средиземноморието, засегнати или застрашени. Няма признаци, че Анкара ще стане по-отстъпчива.

Според информация на в. "Велт" в момента правителството на Турция затруднява военното сътрудничество между 28-те страни от НАТО и партньорските страни на пакта в Европа, Азия и бившите съветски републики като Грузия или Украйна.

Засегната е преди всичко програмата "Парньорство за мир". Това означава, че повечето от 41-те страни-партньори вече няма да бъдат в състояние да се обучават или да се образоват заедно със страните от НАТО.

От гледна точка на важни операции на алианса може да бъдат застрашени или нарушени действията на пакта в Косово, в Афганистан или в Средиземноморието.

Вече са налице първите резултати от блокадата. В новия курс на обучение във военната академия на НАТО в Рим не участва нито един войник от страните партньори. Няколко страни-партньори на НАТО като Швеция или Финландия предупредиха в писмо до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за "много сериозни последствия на блокадата" от Анкара.

"В дългосрочен план ерозирането на нашата оперативна съвместимост възпрепятства способността ни да участваме в учения на НАТО и в операциите на НАТО", се казва в писмото на финландския посланик в НАТО Пирита Асунмаа до Столтенберг. Тя констатира, че това е "голяма загуба и за двете страни - Финландия и НАТО.

Основание за блокадата е спор между Турция и Австрия. Членът на НАТО Турция блокира всички партньорски програми на пакта, в които участва официално неутралната Австрия. По този начин Анкара отмъщава на Виена за австрийските искания за прекратяване на преговорите за приемане на Турция в ЕС и заради откритата критика на австрийското правителство срещу политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Партньорските страни играят важна роля за НАТО. Те подкрепят Алианса в бойни действия, мисии по обучение, в борбата с корупцията в сектора на отбраната и в унищожаването на боеприпаси или мини. Те също така предоставят за ползване от Алианса резултати от работата на военните си разузнавания.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка