Кристиан Вигенин: Повече сили на НАТО в Черно море не водят до повече сигурност, за нас Русия не е заплаха

Pan.bg 05 мар 2017 | 12:39 views (3096) commentaries(2)
img
/КРОСС/ Във външната политика "БСП за България" залага на сътрудничеството, отхвърля санкциите

При огромен интерес премина срещата на водача на листата на "БСП за България" Кристиан Вигенин с членовете на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД в Ямбол. Темата на срещата бе "Новата външна политика на България".

"Външнополитическите позиции, които заема "БСП за България", в много по-голяма степен отразяват очакванията и вижданията на българските граждани. И наша отговорност е те да се превърнат в реална политика при следващото управление на левицата", каза Вигенин и допълни: "Ние сме убедени, че българската външна политика може да бъде много по-независима и основана на българските интереси, че можем да имаме собствен глас и роля, а не просто да пригласяме на големите."

Водачът на червената листа и бивш външен министър се спря в детайли на отношенията между България и Русия и на системните опити от страна на българските десни партии да затрудняват тези отношения. "В една изключително конфронтационна среда между ЕС и Русия, не се поколебах да поканя руския външен министър и той посети България през юли 2014 г., за да отбележим 135-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Нито след това, а и дълго време преди това руски външен министър не е посещавал България. Това само по себе си е оценка за балансираната политика, която водихме тогава и която стана силно антируска с идването на служебното правителство на Плевнелиев и с второто правителство на ГЕРБ.", припомни Вигенин времето, когато ръководеше българската дипломация. Той подчерта, че на политиката на санкции трябва да бъде сложен край, защото се е доказала като неефективна, носи загуби и на двете страни и от нея страдат хората. "Трябва да се отърсим от комплексите си и да водим политика, основана на българския интерес, а не на предположения и догадки как биха реагирали във Вашингтон, Брюксел или Москва. Само така ще предзвикваме уважение, а не снизхождение", убеден е бившият външен министър.

По негово мнение засилването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа не води до увеличаване на сигурността, а напротив - до засилване на напрежението заради струпването на повече въоръжение и жива сила от двете страни на границата с Русия. "И в управление, и в опозиция винаги сме отстоявали тезата, че България и българите не се чувстват заплашени от Русия, затова не желаем разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас или в Черно море, а нашите партньори трябва да се съобразяват със спецификата на всяка страна от Алианса. Тази позиция, обаче, беше ревизирана от бившия президент и от правителството на Борисов, каквото и да обяснява той днес", подчерта Кристиан Вигенин.

Политиката на "БСП за България" ще бъде ориентирана към по-силно сътрудничество между страните от Югоизточна Европа и активна работа в международните организации, в които страната ни членува, за намаляване на напрежението в съседните региони. "Стабилността на Балканите е твърде крехка, противопоставянето и конфликтите от близкото минало лесно могат да избуят отново, провокирани от външни интереси. Затова ми се иска този път да действаме превантивно и съвместно, за да не допуснем нови разделения."

Водачът на листата с номер 10 обърна внимание и на намеренията на социалистите да инвестират повече усилия и ресурси в работата с българските общности в чужбина, които могат в много по-голяма степен да допринасят за развитието на България. "Аз самият положих много усилия, за да покажа съпричастността на българската държава към проблемите на нашите сънародници зад граница - като министър за по-малко от година бях два пъти в Одеса, два пъти в Тараклия. Платих висока политическа цена за това, че без колебания защитих българите в Украйна през март 2014 г., но благодарствените им писма са най-силното потвърждение, че съм постъпил правилно." Вигенин обясни, че чрез медиите е била наложена една различна и невярна версия за визитата му в Киев и Одеса и призна, че е сбъркал, като е подценил медийната среда - урок, който по думите му няма да забрави. Според него "точно тези, които ежедневно повтаряха едни и същи лъжи, представяха се за приятели на Русия, че даже стартираха кампанията си за Европейските избори в Москва, днес са прегърнати в една коалиция с партия, чийто лидер е употребявал най-грозните квалификации по отношение на Русия. Не зная как се чувстват хората, които излъгаха."

На срещата бяха дискутирани редица въпроси около енергийната политика и големите проекти като Южен поток и АЕЦ "Белене", развитието на Европейския съюз, визовата политика към Украйна и Молдова, вижданията на БСП по въпросите на имиграцията и охраната на границите, отношенията със съседните страни.
"Светът се променя и ние трябва да отговорим адекватно на тези промени. Затова смятам, че новото правителство трябва да започне работа по нова външнополитическа стратегия на България, като заедно с това се инвестира повече в развитието на българската дипломатическа служба, за да има способностите да отговаря на новите предизвикателства. Времето, в което беше достатъчно просто да се присъединява към европейските позиции отмина безвъзвратно.", заключи Кристиан Вигенин.

В срещата се включиха също Николай Пенев и Даниела Сивкова- втори и трета в кандидатската листа на "БСП за България".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Свнд 07 мар 2017, 12:12
   
  3
   
  1

  Когато такива като тоя ми говорят за сигурност, получавам ортикарии. Бе те не са усетили мириса на партенка, за сигурност ми говорят. Нали беше първия който се изтича да засвидетелства отношение на майдана ио обвини Русия, сега седнал да говори. Ние помним кой какво е надробил и това че вие разчитате на късата ни памет.... Недейте! и внимавайте!

 2. #2
  Антинатовец 07 мар 2017, 12:19
   
  1
   
  1

  10000 профессиональных солдат Запада в Восточной Европе, это будущие сержанты для туземных рекрутов.

  Mar. 2nd, 2017 at 9:43 PM
  http://bulochnikov.livejournal.com/

  А рекрутами будут миллион голодных и нищих арабов с военным опытом. А вы думаете для чего их туда пустили?

  А вот если подумать?
  1. Вот что я писал 10 мая 2015 года:

  Против России в Европе сегодня собирается русофобская коалиция, с которой предстоит неизбежная война. Ударный западный кулак будет состоять из следующих стран: Финляндия (5.2 млн.чел.), Норвегия (5 млн.чел) Швеция (10 млн.чел), Эстония (1.3 млн.чел), Латвия (2 млн.чел), Литва (3 млн.чел), Польша (38 млн.чел), Словакия (5.4 млн.чел), Чехия (10.5 млн.чел), Румыния (21.8 млн.чел), Молдавия (3.6 млн чел), Венгрия (10 млн.чел), Болгария (7.3 млн.чел), Украина (42 млн.чел) с маргинальными дополнениями, обшей численность населения в 165.1 млн человек, что превосходит уже численность сегодняшней России. Удар с Запада будет сопровождаться движением мусульманского населения с юга на север, по волго-уральскому коридору, отсекая Россию от Сибири.

  2. Вот мое же сообщение от 11 декабря 2015 года:

  Выступая в ходе расширенной коллегии Минобороны России, Сергей Шойгу озвучил цифры изменений численности личного состава и военной техники стран НАТО. По словам главы российского оборонного ведомства, в 13 раз возросло число военнослужащих военного блока в странах Восточной Европы. Речь идёт о таких государствах как Литва, Латвия, Эстония, Польша, Болгария и Румыния. Рост числа средств авиации НАТО в этих странах, по словам Сергея Шойгу, восьмикратный.

  3. Вот новости последнего времен:

  В Германию также прибыли 3500 американских военнослужащих 4-й пехотной дивизии с военной базы Форт Карсон в штате Колорадо. Американские и польские военные примут участие в массированных военных учениях в конце января, отмечает Reuters. В целом же, американский контингент будет размещен в Литве, Латвии, Эстонии, а также Болгарии и Венгрии... США, Британия, Германия и Канада направят в этом году в Эстонию, Латвию, Литву и Польшу четыре батальона общей численностью 4000 человек....

  Ну, пустяки же - подумаешь, 10000, - меньше полка! - Да шапками закидаем, как известно...

  Стоит, однако, напомнит один исторический нюанс: вот, скажем, вы годы оны, сержант госбезопасности приравнивался к лейтенанту Красной Армии.

  К чему это я? - А вот: почему бы человеку в форме да хоть рядового не обладать навыками офицера?

  ... Но это так, в порядке фантазии. Как с Калининградом.


  Tags:
  Армия

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка