Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_9814.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

НАТО синхронизира у нас ученията си

Pan.bg 23 фев 2017 | 07:00 views (2719) commentaries(0)
img Otbrana.com

“България е домакин на ежегодната Конференция на Съюзното командване по трансформацията на НАТО и това показва нашата ангажираност към колективната сигурност и усилията на ръководството на СКТ за адаптиране към настоящите стратегически реалности“. Това заяви изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов на пресконференция днес по повод провеждащата се в София Конференция по синхронизиране на подготовката в НАТО през 2017 г.

„Резултатите от тази дискусия полагат основата за други важни въпроси, а именно – как да се синхронизират ученията и подготовката на НАТО през 2018 г., както и изготвяне на дългосрочен план за провеждане на подготовката до 2022 г.“, каза вицеадмирал Ефтимов пред присъстващите журналисти. „Важен елемент от дискусията е също така - как да използваме симулациите, моделирането, експериментирането, как да интегрираме тренировъчните ни системи и съоръжения, така че те да осигурят повече възможности за специализиране или целенасочена подготовка при реално отчитане на разходите и отговорностите ни“, поясни още той. Вицеадмирал Ефтимов допълни, че основни акценти в дискусиите са образованието, обучението, тренировките, ученията и оценката на силите на НАТО.

„Годишната конференция по синхронизиране на подготовката в НАТО цели да повиши нашата подготовка днес, за да можем да гарантираме бъдещето, мира и сигурността“, каза на пресконференцията началникът на щаба на Съюзното командване по трансформацията генерал-лейтенант Греъм Стейси. „Ученията заявяват нашата готовност и изграждат устойчивост в отговор на глобалните предизвикателства“, допълни заместник-началникът на щаба на Съюзното командване по трансформацията генерал-майор Стефано Саламида.

В отговор на журналистически въпроси и.д. началник на отбраната заяви, че публичната дискусия, която се води по повод адаптираното присъствие на НАТО в Черноморския регион е напълно в контекста на приетите решения във Варшава. „Към настоящия момент се фокусираме към оптимизиране на тренировките и ученията, осъществявани в Черноморския регион, към пълното ефективно и оптимално използване на посещенията на постоянните военноморски групи на НАТО в Черно море. Стремим се колективните ни действия да се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност“, заяви още вицеадмирал Ефтимов.

„Военноморското присъствие на силите на НАТО в Черно море е регулярно и в последните години се извършва в постоянен мащаб, не отчитам ескалиране или увеличаване на това присъствие“, заяви още вицеадмирал Ефтимов.

През настоящата 2017 г. съвместните учения и тренировки ще се проведат по общ план в рамките на 2 седмици – в многонационалното учение „Saber Guаrdian 2017”. Вицеадмирал Ефтимов бе категоричен, че това е възможност за преценка на нашите възможности, както и за предстоящото през 2018 г. актуализиране на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.

Изпълняващият длъжността началник на отбраната коментира също и въпроси, свързани с охраната на въздушното ни пространство. Той посочи, че няколко държави са изявили готовността си за осъществяване на съвместна охрана на въздушното пространство на България, извършват се експертни срещи и текат преговори. „Същността е какво ние предоставяме като летищна инфраструктура и системи за командване, управление и комуникация, процедури, освобождаване от данъци, мита за техните разходи“, поясни Ефтимов в отговор на въпрос, свързан с евентуалните финансови параметри на съвместната охрана на въздушното ни пространство. „Иска ми се да вярвам, че един ден България ще има способности, не само да осигури и да изпълнява съвместна охрана на въздушното ни пространство, но и да осъществява такава в интерес на други държави, които нямат собствени Военновъздушни сили“, каза в заключение вицеадмирал Ефтимов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка