ПЛЕВНЕЛИЕВ: НАД БЪЛГАРИЯ Е ЗАКОНЪТ! А ЗАКОНЪТ Е, ЧЕ КРИМ Е УКРАИНСКИ!

Pan.bg 22 фев 2017 | 13:53 views (9263) commentaries(15)
img
Плевнелиев скочи на Румен Радев: Крим е украински!

Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!, обяви президентът


В равносметка за петте години като държавен глава президентът Росен Плевнелиев заяви, че големи грешки в мандата си не е допускал. Той каза още, че е помогнал на държавата в един труден момент да намали зависимостите си от определени кръгове. Помогнах на активното гражданско общество. Да, бях сам! Да, опирах се на съвестта си и носих отговорност за действията си. Мога най-честно да застана пред вас и да кажа – големи грешки в този мандат не съм допускал“, каза той.


Пред БНР Плевнелиев отново заяви, че ще продължи да работи с политическите партии, но няма да се върне в парламента, нито ще прави своя формация. Той коментира и позицията на новоизбрания президент Румен Радев за отмяна на наложените европейски санкиции на Русия:

Прочетох интервюто! Запознах се много внимателно със съдържанието. Разбира се, по най-добронамерения начин, когато се видим с президента Радев на 22-ри, в рамките на нашата среща по приемо-предаване, ще му кажа моята позиция. Тук има две неща, които са много важни! Когато продължаваме да твърдим, че Крим "де юре“ е украински, но "де факто“ е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен! Тази теза ще трябва, президентът Радев, когато встъпи в длъжност, да обмисли много внимателно. Аз ще му помогна като ще му дам своите аргументи! Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички!

Росен Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия“ и "незаконна окупация“. Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд.

"Прагматичност – да, решения - да, реализъм - да, но в основата на всичко това трябва да бъдат ценностите, моралът, върховенството на правилата, които са задължителни за всички! Именно за това няма как да се съглася със ситуация, при която ние казваме: “Ами вижте, тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и, понеже губим едни милиарди, дайте сега да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир", каза той.

Президентът изтъкна, че по време на мандата си е подкрепил всяко решение на ЕС и на НАТО, което е за диалог с Русия, но твърдо стои зад върховенството на закона и човешките права: "Моя теза, която аз изказах от най високата трибуна на планетата и то многократно, а именно ООН: "Днес ние имаме рекорден брой кризи. Всяка една от тях, която и да е, ако я проследим назад във времето, до момента, в който тя е създадена, до момента, в който тя започва да се случва, всяка една от кризите е плод на някой, който е нарушил човешките права и свободи или върховенството на закона".

Никой не иска да се връща към нова студена война, убеден е Плевнелиев, според когото сме на един съвсем нов етап в развитието - „студен мир“, в който се връщат много методи от студената война като противопоставянето, олигарсите и използването на енергията като оръжие, а не като стока.

Във времето на студен мир, ние сме свидетели и на изключително много замразени конфликти около България. В зоната на Черно море имаме редица замразени конфликти, в които държави нямат контрол върху част от територията си! Например в Грузия, например в Украйна, например в Нагорни Карабах, в Преднистровието всеки един от тези замразени конфликти е иновация на Русия и, за съжаление, дестабилизира трайно и поставя държави в зависимост. Каква е съдбата на хората там? Колко фабрики се строят в зони на замразени конфликти? Кой ще инвестира в Донбас или в Южна Осетия? Защо осъждаме тези хора да бъдат в зона на извънредна нестабилност за десетилетия напред и бедни. Виждам нарастващия брой замразени конфликти. Очаквам от новоизбраният български президент да се противопостави. Единственият начин да решиш един проблем е да не го заметеш под масата, а да го посочиш. Това правех. Много не ме разбраха.

Президентът изтъкна, че не е нарушил Конституцията като е отказал да назначи трето служебно правителство: По принцип, оценката за импийчмънт, специално в този случай, дойде от един бивш президент на България, който до момента не е казал абсолютно нищо коректно по мой адрес! Лично аз трудно бих приел тази оценка, още повече, че спазих Конституцията. Гордея се, защото действах отговорно за България. Защо спазих Конституцията?! Защото в нея няма срок, след като бъде приключена конституционната процедура, държавният глава да назначи служебно правителство.

Росен Плевнелиев изтъкна, че на държавния глава не са необходими повече права по Конституция, тъй като е „по-скоро в категорията на силните президенти“ в ЕС, тъй като е избиран пряко от народа, а не от парламента на страната си. Същевременно, той има глас! До края на живота си е силен, защото е бил избиран от народа. На един държавен глава му отива цял живот да има позиция, да казва истината!

Президентът е разговарял със заместника си Маргарита Попова след телевизионното интервю, в което описа дълбочината на разрива помежду им: Двамата с Маргарита Попова съзнаваме много добре, че над нас е и народът, и президентската институция, и Конституцията. Не ни отива, особено в последните дни от мандата, да излъчим погрешен сигнал към народа. С Маргарита Попова ще си тръгнем различни, но заедно.

Той оцени като по достойнство свършенатаот Попова работа на поста, но и изтъкна, че никоя държава-членка на ЕС, освен България, няма вицепрезидент.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  Бай Ганчо 22 фев 2017, 14:13
   
  47
   
  11

  Ако закона беше толкова върховен, то тогава и Косово е сръбско Плевньо. Ама верно онова беше "цивилизационен избор", вие атлантиците много ги разбирате тия неща, кога може и кога не.

 2. #2
  Borei 22 фев 2017, 14:16
   
  39
   
  11

  Хей, като му чета пасквилите, виждам, че нямам нищо общо с тази медуза, която имаше възможност даже да е президент на България!!!

  "Законът бил над всичко"? Имало "замразени" конфликти от Русия??

  Е, кои "международни закони" спазват западът и САЩ? Вече много пъти сам изброявал, няма смисъл, вече всички знаят и виждат какво става по света, от "спазването на международните закони"!!!
  И защо този вижда само някакви "замразени" "руски конфликти"? А не вижда изобщо "горещите", американски и натовски конфликти по света???

  И постоянно обявява присъединяването на Крим към РФ за "незаконно"! Дай тогава някакви "законни аргументи"??? Кои параграфи, по кой международен закон е НАРУШЕНИЕТО????? Ако не можеш и нямаш такива аргументи, тогава това обвинение е неоснователно!!!
  НО "евроатлантиците" са така! Техните обвинения и твърдения са "АКСИОМИ"! Така са, не се нуждаят от доказателства!!!
  И принципът им на практика е "попски"! "Ти не ме гледай какво правя, ами слушай, каквото ти казвам"! Яде си човекът сланина по постите, но учи другите, че трябвало да постят :)!!!!!!

  Според мене, не ставаш мой човек даже и за мияч на чинии в някой ресторант, но вече си бил президент!!! Шизофрения, свят от шизофренично болни навсякъде по света!!!!

 3. #3
  SUH 22 фев 2017, 14:55
   
  39
   
  9

  Абе уруфляк, по закон и америка е на индианците бре...

 4. #4
  ИДИОТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ 22 фев 2017, 14:55
   
  37
   
  13

  "Росен Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия“ и "незаконна окупация“. Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд."

  Плевнелиев не беше в час през целия си мандат, не е в час и сега.

  Единственият съд компетентен по въпроса на обявената на 17.02.2014 г. независимост на Република Крим и последвалото присъединяване на Република Крим към Руската федерация, на основание на двустранен взаимноизгоден междудържавен договор, е СЪДЪТ НА ООН!

  Съдът на ООН по никакъв начин не е осъдил присъединяването на независимата държава Република Крим към независимата държава Русия!

  Съдът на ООН не може по никакъв начин да осъди Русия и Република Крим, затова, че са подписали и привели в изпълнение взаимно-изгодния Договор за присъединяване на Република Крим към Русия! Обратното означава, Съдът на ООН да наруши Устава/Хартата/Учредителния договор на ООН!

  Съдът на ООН не може да осъди присъединяването на Република Крим към Руската федерация, без произнасяне на Съвета за сигурност на ООН по този въпрос. В съвета за сигурност на ООН никой не може да вземе решение, ако Руската федерация е наложила ВЕТО на вземането на решение! Обратното означава разпускане на ООН и на Съда към ООН.

  ООН е създадено от Рузвелт, Сталин и Чърчил с цел недопускане на Нова Световна война.

  Да се твърди, че съдът в Хага се бил произнесъл за нещо, което не е в неговата компетенция и затова трябва да се съобразяваме с неговото решение, това е форма на чист идиотизъм.

  Наистина, в българската политика никога не е имало по-голям идиот от идиота-президент Росен Плевнелиев!

 5. #5
  Borei 22 фев 2017, 15:19
   
  41
   
  9

  "съдът в Хага"???

  ЕС, заедно с всичките си институции е "заразен"!!!! КВи закони, кВи 5 лева????

  Нали наскоро "върховният съд" на Австрия оправда един "бежанец", който беше обвиняем, за доказано изнасилване на едно 10 годишно момче в обществен басейн???
  А в същото време, за преминаване на червено, пеш или с колата, си те глобяват там съвсем "законно"????

  Ако имаше закони, то сега и Меркел да е била осъдена заради нарушаването на немската конституция, което доведе и до убийството на онези хора в Берлин на Новогодишният пазар??? Един изрод, "бежанец", пуснат без документи в страната по заповед на тази овца, прегази с ТИР толкова хора, отишли да празнуват!!!

  Е, каде са "законите" в тази Европа??? Но ако някой немец убие някого от бежанците или го изнасили, ще си го осъдят като нищо!!!!

  Майната й на Европа! Вече е бананова зона...... Не е нормална!!!

 6. #6
  Geocom 22 фев 2017, 15:36
   
  44
   
  12

  Идиота си е идиот и няма оправия.

  Съдът в Хага е вътрешноевропейски съд а Русия и Украйна не са членки на ЕС. Този съд даже няма правомощия да се произнася по международни въпроси извън ЕС - самия съд не спазва "върховенството на закона" какво да кажем за решенията му.

  Все едно Пловдивския градски съд да осъди САЩ да изплатят компенсации на индианците - в САЩ ще си го преместят в другия крачол - обаче Плювню продължава да се пъне.

  И този ни беше президент - лошо че не е само той а е цяла плеада соросоидчета.

  Прост народ - слаба държава - при толкова простотия се чудя как съществува още държавата ни.

 7. #7
  Патриот 22 фев 2017, 17:05
   
  35
   
  3

  ".... в Украйна, в Нагорни Карабах, в Преднистровието всеки един от тези замразени конфликти е иновация на Русия..."
  Абе Путьо Маринкин, благодарение на една такава "руска иновация" преди 140 години, сме оцелели физически и като народ! Жалко, че има капути-еничари като теб... Отвращаваш ме и вземи се закрий ЗАВИНАГИ!

 8. #8
  agent 22 фев 2017, 20:02
   
  22
   
  2

  пълен бляд е роската - ирландската пастирка

 9. #9
  росс 22 фев 2017, 20:07
   
  28
   
  3

  Не просто парясник, а малоумен и продажен парясник!
  5 години ближеше патките на американците и не се наяде то боклук!
  Крим е толкова руски, колкото тоя мизерник е "български". Целия свят го разбра че е американска мъстия на доволствие при Сорос!

  КРИМ Е БИЛ, Е И ЩЕ БЪДЕ РУСКИ, ТЪПАКО!
  Оди да си купиш друга булка, щото тая не издържа и избяга!

 10. #10
  България е над всичко 23 фев 2017, 10:59
   
  10
   
  0

  Закона е писан от хора и се променя според нуждите на силните и властимащите. А България е древна, настояща и бъдеща. Над нея е само бог! Той закона и за Источна Румелия казваше, че е друго нещо.

 11. #11
  тэьаеи 23 фев 2017, 11:36
   
  9
   
  1

  Я по-вниметелно със "закона", бе г-н прецедент! Че май точно според "закона" Крим никога не е бил част от Украйна, защото "подаръкът" на другаря Хрушчов не е бил "узаконен" по надлежен ред. Да те......и разбирача.....ПРЕЦЕДЕНТ!

 12. #12
  F1F1F1 23 фев 2017, 13:05
   
  9
   
  0

  Плювню е прав, НАД ВСИЧКО Е ЗАКОНЪТ.
  Понеже законът се налага със сила, Крим е руски.

 13. #13
  Борислав_Томов 23 фев 2017, 15:27
   
  9
   
  0

  Плевенлиев - жалък и след президентството ...
  На западноевропейските баш политици след уволнението им идва прояснение, обаче него продължава да го тресе.
  Службата (слугуването) свърши, Плевенлиев, свободно, поправи се !

 14. #14
  Иван Бориславов 2 23 фев 2017, 18:09
   
  6
   
  1

  Тая гад откъде изпълзя? Мислех, че сме се отървали от него! Що не си го приберат във Вашингтон, да не трови въздуха тук!

 15. #15
  вг 23 фев 2017, 18:34
   
  7
   
  0

  Няма нито един коментар в подкрепа на плевлъо.Всички са против него!Поздравления

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка