Warning: getimagesize(http://static.webvariant.com/imagebank/cache/161220083639-460x325.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Какво се крие зад завоя на Кисинджър към Русия. Триъгълната дипломация

Pan.bg 25 яну 2017 | 07:36 views (4349) commentaries(0)
img /Поглед.инфо/ Какво се крие зад завоя на Кисинджър към Русия

Американският политолог и бивш дипломат Хенри Кисинджър одобри прагматичния подход на Тръмп спрямо Русия. Въпреки това обаче си остава въпросът какво се крие зад завоя на Кисинджър към Москва и дали американският истаблишмънт ще се вслуша в съветите на стария дипломат или ще продължи да поставя прът в колелото на Тръмп.

Бившият държавен секретар на САЩ и съветник на президента по въпросите на националната сигурност, Хенри Кисинджър, вярва, че Москва и Вашингтон трябва да си подадат ръка и да започнат сериозен диалог. Пред икономическия форум в Давос бившият американски дипломат се изказа положително за „по-скоро политическия, отколкото конфронтационен подход”, демонстриран от президента Доналд Тръмп спрямо Русия.

Русия неведнъж е била гарант за баланса в света

„Президентът Тръмп даде знак, че би насърчил по-скоро политически, отколкото конфронтационен подход (спрямо Русия). Като цяло смятам, че една подобна нагласа е правилна”, отбеляза Кисинджър.

„Русия е държава с много интересна история, с 11 часови зони, страна, която граничи със страни от Азия, Близкия Изток и Европа. Тя има изключително голямо влияние над тези региони. Русия е причина за много напрежения, но от друга страна тя гарантира баланса в света по отношение на предизвикателствата в Азия и доста европейски държави”, подчерта Кисинджър. Той изрази надежда, че ще бъде направен опит за постигане на диалог в името на това да се избегне „тенденцията към конфронтация”. Според него Европа, Америка и Русия трябва да се разберат за „границите на военния натиск”. „Според мен, това е една от основните задачи на новата администрация”, подчерта Кисинджър. В последните няколко години американският дипломат неведнъж се е застъпвал, и то не без основание, за установяването на работни отношения между САЩ и Русия. Както посочва той в своя публикация в The National Interest: „В зараждащия се многополюсен свят, Русия трябва да бъде възприемана като съществен елемент от новото глобално равновесие”. В своята неотдавнашна реч пред форума в Давос, Кисинджър отново повтори, че добре познатият на САЩ и ЕС световен ред си отива.

„Един от ключовите проблеми на нашето време е, че международният ред, който познаваме, в много отношения се разпада и навлизат нови фактори от Азия и развиващите се страни”, отбеляза Кисинджър пред форума в Давос миналия петък.
В този смисъл не е никак изненадващо, че доайенът на американската дипломация оценява подхода на новия президент Тръмп като стъпка в правилната посока.

Кисинджър е неформалният съветник на Тръмп по външната политика

Германският вестник Bild написа, че бившият американски дипломат е заел ролята на неформален външнополитически съветник на Доналд Тръмп. Позовавайки се на информация, предоставена на западни разузнавателни служби от преходния екип на Тръмп, в края на декември миналата година германският вестник писа, че в последните няколко месеца Кисинджър на няколко пъти се е срещал с Тръмп и че Белият дом вероятно отива към „конструктивно сътрудничество” с Кремъл. Цитирайки членове на преходния екип, в началото на януари Ели Лейк от Bloomberg разкри, че след изборите дипломатът е давал консултации на бъдещия съветник по национална сигурност Майкъл Флин и неговия екип. Но това не е всичко. Според Лейк, именно Кисинджър е настоял Тръмп на номинира Рекс Тилърсън за държавен секретар и е препоръчал бившата си асистентка К.Т. Макфарланд за заместник на Флин. Ето какво споделя журналистката от Bloomberg: „Според един от съветниците в преходния екип, Кисинджър е сред малкото хора в обкръжението на Тръмп, които могат да се чуят с него по телефона, когато пожелаят.”

Възможното размразяване на отношенията между САЩ и Русия: положителна стъпка или част от един по-мащабен план на Кисинджър?

Владимир Батюк, старши експерт в Института за изследване на САЩ и Канада към Руската академия на науките, смята, че е твърде възможно Кисинджър да е намесен в потенциалното разведряване на отношенията между Москва и Вашингтон и това е добра новина. Ето какво казва той пред РИА Новости: „Възможно е Кисинджър да участва в разработването на нова концепция за американско-руските отношения, тъй като той вече играе ролята на неформален медиатор между Москва и Вашингтон. Той е уважаван както в САЩ, така и в Русия. Кисинджър е заслужил репутацията си”. „Един такъв класически политически реализъм ще бъде полезен за излизане от задънената улица, в която се намират САЩ и Русия”, добавя Батюк.

Бразилският журналист и анализатор Пепе Ескобар обаче смята, че реално планът на Кисинджър цели намеса в сближаването между Китай и Русия, което само по себе си представлява голям проблем за САЩ. Пред Sputnik Ескобар поставя ударение на следното: „Смятам, че стратегията на външнополитическото гуру на Тръмп, Хенри Кисинджър, насочена към застрашителното трио на евразийската интеграция – Русия, Китай и Иран, е нова версия на максимата „Разделяй и владей”. Идеята е Русия да бъде отклонена от стратегическото си партньорство с Китай, като същевременно се продължат провокациите спрямо слабото звено – Иран. На практика, всичко това вече е в ход”. Изглежда съображенията на Ескобар не са неоснователни, особено като се има предвид ролята на Кисинджър в разделянето на СССР и Китай през 70-те години на миналия век. Тази стратегия е известна като „триъгълната дипломация”.

Джон Помфрет от The Washington Post обръща внимание на факта, че преди 45 години Кисинджър успя да противопостави Москва и Пекин, наблягайки на по-тясното сътрудничество с Китай. Журналистът поставя въпроса, дали Тръмп ще се съгласи на подобна стратегия, този път обърната към сближаване с Москва и охлаждане на отношенията с Китай. Интересен факт е, че американският геостратег Збигнев Бжежински, който не е толкова сладкодумен и е по-откровен оратор, открито говори за необходимостта от това да се вбие клин между Китай и Русия. В своята реч по време на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир в Осло през 2016 г. Бжежински отбеляза: „САЩ трябва да бъдат предпазливи по отношение на огромната опасност от създаването на стратегически съюз между Китай и Русия, причина за което от една страна е тяхната собствена вътрешна, политическа и идеологическа инерция, а от друга – недобре обмислената американска политика”. Бжежински поставя особено ударение на думите: „Няма нищо по-опасно за САЩ от един подобен тесен съюз”.

Империята има нужда от почивка

Въпреки това обаче, предполагаемият план за разведряване на руско-американските отношения има и друго тълкувание. В своя публикация за Boston Globe американският икономист и директор на Института за Земята към Колумбийския университет Джефри Сакс посочва, че САЩ страдат от „имперска преумора” и имат нужда да спрат и да си поемат глътка въздух. „Краят на Студената война през 1991 г. беше удобен момент за фундаментално преосмисляне на американската политика в стил „пушки вместо масло”. Уви, заслепението и арогантността на американското имперско мислене попречи на САЩ да положат основите на нова епоха на мир”.

Само времето ще покаже как САЩ, Русия и Китай ще разрешат своите нови геостратегически проблеми в зараждащия се многополюсен световен ред. Повече от ясно е обаче, че усилията на Тръмп да установи работни отношения с Русия ще се натъкнат на ожесточената съпротива на американския политически истаблишмънт. Остава отворен въпросът дали новото поколение американски ястреби ще се вслушат в съветите на Кисинджър.

Източник: Sputnik International
Превод: Антоанета Киселинчева

Източник: a-specto
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка