Какво може да очаква светът от бъдещия шеф на Пентагона с прякор Бясното куче?

Pan.bg 18 яну 2017 | 07:39 views (4108) commentaries(5)
img
През годините на служба генерал Матис, спечелил си прякора Бясното куче, вече се e изявявал с остро критични отзиви за Русия. Той призоваваше за противопоставяне на Русия в области, в които страните не могат да установят сътрудничество. Путин "се опитва да разруши Северноатлантическия алианс", заяви той, и още "САЩ трябва да предприемат стъпки да се защитим, където трябва", добави той. От друга страна, той подкрепи избрания президент на САЩ Доналд Тръмп да нормализира отношенията с Русия, пише "Взгляд", цитиран от "Руски дневник".
За Техеран и Пекин това няма да е добре

Политологът-американист Виктор Олевич поставя ударение на това, че Матис идва от тази прослойка на американското военно командване, която традиционно е настроена отрицателно към Иран. "Той е служил в корпуса на морската пехота на САЩ, а в американските войски генералитетът на морските пехотинци заема най-силно изразените антиирански позиции. Така е от времената на взривовете в казармите на морската пехота в Ливан през 1983 г., за които се подозира, че са дело на групировката "Хизбула" и подкрепящия я Иран. Американските морски пехотинци тогава позорно избягаха от Ливан и оттогава командването търси по традиция повод за реванш", разказа експертът.

Освен това според Олевич Китай също трябва да очаква втвърдяване на политиката. "Първият предвестник на това изостряне стана неотдавнашният телефонен разговор между Доналд Тръмп и ръководителя на Тайван, президента Цай Ингвен, а също и назначаването за нов търговски представител на САЩ на автора на книгата с недвусмисленото заглавие "Смърт от Китай" Питър Наваро", поясни той.

Антииранските и антикитайските настроения в администрацията на Тръмп ще повлияят на бъдещето на руско-американските отношения според Олевич. "И Техеран, и Пекин са стратегически партньори на Русия. Може да се очаква, че новата американска администрация ще поставя пред Русия като условие за подобряване на отношенията със САЩ охлаждане на отношенията с Иран и Китай", прогнозира американистът.

"Много се надявам, че Матис не е политик"

Политологът-американист Борис Межуев на свой ред отбеляза, че Матис като политическа фигура много съмнително подсилва екипа на Тръмп. "Можем да се надяваме, че са го избрали на длъжността министър на отбраната като военен, а не като политик. Той е по-скоро типичен представител, както се казваше в съветско време, на американската военщина", разказа експертът пред "Взгляд". Межуев отбеляза, че отдавна на длъжността
ръководител на Пентагона не е бил назначаван военен.

"По традиция дълго време ведомството се ръководеше от цивилни, а военни оглавяваха комитета на началник-щабовете. Тръмп реши да сложи край на тази традиция. Между другото, именно цивилните ръководители на Министерството на отбраната, като правило, предизвикваха нови войни", припомни американистът. Макар че, добави Межуев, и Матис засега не се е проявявал като миролюбив човек, а по-скоро обратното.

Експертът също се надява, че военен на длъжността шеф на американското военно ведомство ще бъде слаба политическа фигура и ще изглежда по-слаб от шефа на Държавния департамент Рекс Тилърсън.

При все това, отбеляза Межуев, вече е ясно, че администрацията на Тръмп за Русия ще бъде много трудна. Главното е, по негово мнение, че страната ни сега трябва да се въздържа от въвличане в преправяне на света заедно със САЩ и да защитава националните си интереси. "Взаимоотношения с Америка в ролята на глобални приятели могат да струва много скъпо на страната ни – антииранските, антикитайските и антилатиноамериканските настроения в администрацията на Тръмп са много силни. Съмнявам се, че здравомислещи хора като Рекс Тилърсън ще успеят да възпрат тези настроения. А планирането на световното бъдеще с такава администрация едва ли е възможно. Ние трябва да защитаваме нашите интереси", поясни той. .blitz.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Саранди Ръгов 18 яну 2017, 20:22
   
  5
   
  4

  Светът очаква първо да научи руски език,за да се представи на Шойгу.

 2. #2
  ЕВРОПЕЕЦ ЗА НАТО 19 яну 2017, 12:50
   
  9
   
  12

  Отговор на коментар: #1

  ДАЖЕ И ЩЕРКАТА НА ВОЖДА ВОВА ЖИВЕЕ НА ЗАПАД И Е НАУЧИЛА АНГЛИЙСКИ !!! АКО ОЧАКВАШ ,ЧЕ ВИСШ АМЕРИКАНСКИ ОФИЦЕР ЩЕ НАУЧИ ЕЗИКА НА КОЧИНАТА ,ТО ЯВНО СИ МНОГО ГЛУПАВ !!!МЕЖДУ ДРУГОТО ШОЙГУ МОЖЕ И ДА ЗНАЕ РУСКИ !!!ВСЕ ПАК И ТАМ ИМА ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА !!!

 3. #3
  Ганьо Сомов 20 яну 2017, 17:28
   
  3
   
  4

  Да научи това стихотворение и го рецитира изразително на руски език пред Шойгу.

  Солдат спускается с пригорка,
  С семьёю встреча впереди.
  Медаль "За взятие Нью-Йорка"
  Я вижу на его груди.

  Я вижу: дочка его Танька
  На речку гонит двух гусей,
  Где с башни натовскового танка
  Сын Федька ловит карасей.

 4. #4
  НАТОвец по НЕВОЛЯ! 20 яну 2017, 22:07
   
  3
   
  1

  Светът очаква и от САЩ и от Русия едно - МИР!
  Живота показва, че и най-големите военнолюбци докато от това си "изкарват хляба", рано или късно стават миролюбци! Защото на тях най им е ясно какво може да се случи със света!
  Пример - хората създали ядреното оръжие!

 5. #5
  Спас 21 яну 2017, 15:26
   
  2
   
  3

  Единственото, което може да се очаква от Бясното Куче Матис е да усуква топките на Вовочка Путин. Бавно. :D

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка