САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ - ЧАСТ 1

Pan.bg 28 ное 2016 | 11:19 views (4369) commentaries(0)
img САЩ воюват с чужди ръце. Епизод 1: StratCom или западната пропаганда
ТУК ВИЖДАТЕ ЧАСТ ОТ ТЕКСТА - ЗА ЦЕЛИЯ ТЕКСТ ПОСЕТЕТЕ
http://www.memoriabg.com/2016/10/08/usa-voiuvat-s-chujdi-race-start-com/


Иван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва Националния Военен Университет „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 е в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Преминал е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.
Обърнете внимание: днес Китай е десетки пъти по-силен от Русия – физически, икономически и даже технологически. Въпреки това американците се боят по-малко от Китай. Индия е мощна страна, но тя не предизвиква у САЩ особено безпокойство. А от Русия те действително се страхуват и знаете ли защо? Русия притежава едно загадъчно свойство: да сплотява слабите срещу силните. В световен мащаб руснаците са призвани да унизяват силния за неговата наглост“. Александър Панарин

Четвърт век след края на Студената война стана ясно, че тя нито за миг не е спирала, а рискът от гореща война днес е по-висок, отколкото в годините на противопоставяне на двете суперсили в лицето на САЩ и СССР.

Както преди век, така и сега Москва продължава да бъде считана от Вашингтон и съюзниците му за най-големия враг, но не поради агресивността на Русия и намеренията й да унищожи САЩ или техните съюзници, а поради факта, че Русия е единственото препятствие за западната цивилизация, по-конкретно на САЩ, към световно господство.

Поради тази причина, след разпадането на СССР, НАТО не само не прекрати своето съществуване, а напротив – разшири своята география. Целта на САЩ беше и си остава да не допуснат Русия да възвърне изгубените си позиции в Източна и Централна Европа, защото след всяко сриване, като това, което Русия преживя в края на 90-те, фениксът възкръсва. И когато Русия започна да се възстановява, тогава Западът започна да я атакува с всички налични средства.

През последните две години сме свидетели на интензивна информационна и психологическа война, чиято активна фаза започва с още в края на 2013. Повод и обект на атаката тогава са Зимните олимпийски игри в Сочи. С цел дискредитиране на Кремъл, западните медии стоварват върху своята аудитория огромно количество дезинформация. Ефектът е краткосрочен – след успешното завършване на игрите, звездите на запада в зимните спортове заявяват своето удовлетворение и възхищение от организацията и провеждането на игрите, окачествявайки ги като най-успешните до онзи момент. Зимните олимпийски игри в Сочи се провеждат в периода 7-23 февруари.

Както през 2008, когато Саакашвили започва артилерийски обстрел върху мирни жители, нарушавайки принципа за мир по време на олимпийски игри, същото се случва и през 2014 в Киев, където протестите прерастват в размирици, завършвайки с провеждане на държавен преврат. Сигурността и правата на етническите руснаци и рускоговорящи граждани на Украйна са реално застрашени, за което свидетелстват посланията на протестиращите и политическите фигури, които ги представляват. И ако през 2008 САЩ имат за цел да проверят решителността и готовността на Кремъл да защитава националните си интереси, то през 2014 САЩ очакват това, което Русия направи – да защитава своите граждани зад граница, както и своя национален суверенитет, недопускайки Крим да се превърне в база на САЩ и НАТО.

Руските военноморски сили участват в празнична церемония по случай първата годишнина от подписването на Договора за приемане в състава на Руската федерация на независимата Република Крим. Севастопол, 18-ти март 2015.


Украйна трябва да бъде отмъщението на САЩ към Русия за нейната решителна намеса в Сирия в посока недопускане президента Асад да сподели съдбата на лидера на Джамахирията Кадафи. САЩ целят да префокусират вниманието както на Русия, така и на световната общественост, от Сирия към Украйна. И докато властта в Киев е взета от радикални фашизоидни сили, то Сирия е на път да се превърне в следващата провалена държава под натиска на ислямските джихадисти, които САЩ използват за постигане на своите геостратегически цели.

Под предлога на „агресивните действия“ на Русия в Украйна, САЩ и Западът налагатат на Москва множество санкции, целящи нейното отслабване и лишаването й от възможност да влияе на процесите в Близкия Изток. По-конкретно – да окаже съществена военна помощ на своя дългогодишен съюзник Сирия.

Основен лост на САЩ и съюзниците им за промяна на общественото мнение са дезинформацията и манипулацията на общественото мнение. За последните 100 години американският истаблишмънт разчита именно на информационни и психологически кампании за убеждаване на своите иначе миролюбиви граждани в необходимостта от война срещу една или друга държава в името на „националната сигурност на САЩ“.

В епохата на безпрецедентно развитите комуникации и социални медии, фундаментален компонент в съвременната хибридна война (освен кибер-, proxy-, конфликти с ниска интензивност, етнически и религиозни конфликти, глобален тероризъм, незаконна миграция, разпространение на оръжия за масово унищожаване) се явява така нареченият StratCom (Strategic communication), представляващ компилация от психологически и информационни операции/пропаганда.

Поради изключителната важност на стратегическата комуникация при формиране или преформатиране на общественото мнение, акцентът на настоящия материал ще бъде поставен върху SratCom. За тази цел, първо, ще представя на уважаемия читател част от най-ярките изказвания на високопоставени политически и военни фигури от страните-членки на Европейския съюз (ЕС) и Организацията на северноатлантическия договор (НАТО) по адрес на Руската федерация, направени през последните месеци; второ, ще идентифицирам общото между разгледаните изказвания; трето, в ролята си на „адвокат на дявола“, през призмата на днешното военнополитическо ръководство на Русия, ще подложа на проверка основателността и достоверността на тезите на направените заявления, т.е., базирани ли са тези твърдения на сериозни аргументи и факти или представляват пропагандистка реторика, основаваща се на дезинформация, манипулация, чиято целева аудитория не са толкова руснаците, колкото гражданите на ЕС и НАТО.

И така,

25 февруари 2016: Тогава Върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заявява пред Сената на САЩ: „Русия се стреми да упражнява безспорно влияние върху съседните държави в нейната буферна зона…, така тя употреби военна сила нарушавайки суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Грузия и други… Виждам (Русия) като реална заплаха и просто бих посочил факта, че това е нацията, която притежава хиляди ядрени оръжия и те говорят през цялото време за използването на тези ядрени оръжия”.

Според Брийдлав въоръжените сили на Русия увеличават своята мощ и професионализъм, което предвид сегашната външна политика на Русия, не може да не безпокои Съединените щати, както и че „Русия се стреми да възстанови своята водеща роля на световната сцена, а това ограничава нашите (на САЩ – бел. авт.) възможности“. И още: „Русия избра да бъде противник и представлява дългосрочна екзистенциална заплаха за Съединените щати и за нашите европейски съюзници и партньори“. И накрая, „За да се противопостави на Русия, Европейското командване (на САЩ – бел. авт.), работейки заедно със съюзниците и партньорите, към момента сдържа Русия и се подготвя да воюва и да спечели, ако е необходимо“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка