“Св. св. Кирил и Методий” отплава от Комодоро Ривадавия за Мар дел Плата в Аржентина

Pan.bg 18 фев 2024 | 21:55 views (1971) commentaries(0)
img В 9:15 часа местно време на 18 февруари българският военен научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” отплава от Комодоро Ривадавия в провинция Чубут в аржентинската част на Патагония за друго пристанище на Аржентина – Мар дел Плата. Корабът се връща към България от българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън в Антарктида.

НИК 421 беше изпратен от Ценка Генова, председател на българското дружество “Св. св. Кирил и Методий” в Комодоро Ривадавия, където живеят около 2 000 потомци на българи емигранти от преди един век. По данни на пристанищните власти за двата дни в града в рамките на обявени отворени врати повече от 5 000 жители посетиха българския кораб като между тях имаше и много български потомци.

В Комодоро Ривадавия слезе и изпрати кораба и 15 членна група от 32-та българска антарктическа експедиция начело с ръководителя й проф. Христо Пимпирев, както и 10 изследователи от Испанското географско дружество, водени от писателя Хавиер Качо, който е известен популяризатор на Антарктида като участник в 6 испански и вече втора българска експедиция.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

За навигирането при излизането от пристанището на борда се качи местен пилот, каквито са задължителните изисквания на всички пристанища.

“Разстоянието до Мар дел Плата е около 650 морски мили и се очаква да бъде взето до три денонощия със скорост 10 възела”, каза командирът на “Св. св. Кирил и Методий” капитан II ранг Николай Данаилов.

По думите му в Мар дел Плата корабът ще натовари гориво, вода, пресни плодове и зеленчуци, с които да премине Атлантическия океан.

В Мар дел Плата се очаква среща с управата на града на началника на Висшето военноморско училище (ВВМУ) във Варна флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и на капитан II ранг Николай Данаилов.

Преди да се отправи през океана към Варна “Св. св. Кирил и Методий” ще спре в бразилското пристанище Рио Гранде за официално посещение по повод 90 години от установяването на дипломатически отношения между България и Бразилия.

Очаква се българският кораб да се завърне от втората си антарктическа мисия в началото на април.

Текст: Силвия БотеваНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


“Св. св. Кирил и Методий” отплава от Комодоро Ривадавия за Мар дел Плата в Аржентина

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка