Първата публична лекция за 2024 година от поредицата „Светът на физиката – на живо“ ще бъде за Антарктида

Pan.bg 05 фев 2024 | 20:28 views (1034) commentaries(0)
img "Пътят към Антарктида“ – първата публична лекция за 2024 г. от лекторията „Светът на физиката – на живо“, ще се състои на 13 февруари (вторник) в Американския център в Столична библиотека, съобщиха от Съюза на физиците в България (СФБ).

Организатори са списание „Светът на физиката“ – печатен орган на СФБ, катедра „Физика“ при Минно-геоложки университет (МГУ) „Св. Иван Рилски" и Столична библиотека, .

Защо хората се стремят към това сурово място, какво дава Антарктика на науката, как тя влияе на климата на планетата и живота на хората – за това ще разкажат гл. ас. д-р Гергана Георгиева и Васил Гурев в своята презентация „Пътят към Антарктида“.

Авторите ще представят интересни резултати от своите изследвания върху сеизмичността и динамиката на ледниците в района на Българската антарктическа база на остров Ливингстън.

В лекцията ще бъде разказано за развитието на базата – от първите трудни пионерни години до съвременния ѝ вид, за изграждането на новия лабораторен корпус, за кораба „Св. св. Кирил и Методий“ и за хората, които тези четиридесет години са изминавали своя път към своята мечта – Антарктида, уточняват от СФБ.

Антарктида е най-студеният, най-високият, най-трудно достъпният континент на планетата, пазещ спомена за епичния път на Шакълтън, Скот и Амундсен към полюса преди повече от век, а днес е мечта за много учени и романтици заради своята девствена природа и ресурсите си, които човечеството трябва да се научи да ползва мъдро и с отговорност.

Леденият континент крие много тайни от историята на планетата, които чакат своето разкриване, а динамичните промени на ледената му покривка днес са друго актуално предизвикателство за изследователите, припомнят от СФБ.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/612390-parvata-publichna-lektsiya-za-2024-godina-ot-poreditsata-svetat-na-fizikata-n

Снимка - ВВМУ "Н.Й.Вапцаров"

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка