ФОТООКО - ОБЗОР 2023: СИЛЕН КРУИЗЕН СЕЗОН ЗА ГОДИНАТА ОТЧИТАТ В ПОРТ НИКОПОЛ

Pan.bg 12 яну 2024 | 17:54 views (2386) commentaries(0)
img
Българските морски новини № 1041

Към морето и Дунава - за напредък!

pan.bg
Снимки - официална ФБ страница на Порт Никопол

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Пореден силен круизен сезон отчитат в Никопол.
За 2023 година на порта акостираха над 100 кораба.
Те докараха доста туристи, които бяха извозвани с автобуси до исторически забележителности в България.
Последният и най-силен ден бе 17 октомври, когато на порта пристанаха 4 круиза едновременно

- AMADEUS SILVER II
- VIKING RINDA
- AVALON VIEW
- VIKING LOFN

Никопол - един от най-древните градове на България. Селището е с над 1800 годишна история, като най-ранните следи от живот на територията на днешния град и близката му околност датират от времето на старокаменната епоха /200 000 - 100 000 г. Пр. Хр./. Свидетелство за богатото културно, духовно, историческо минало на Никопол, са съхранилите се до днес редица уникални културно-исторически и архитектурни паметници от различни епохи, природни забележителности и резервати. Община Никопол разполага с богат туристически ресурс.

Никопол е част от Природен парк Персина. В региона на града има защитени видове и обекти като Скалната църква, дървото гинко билоба, сладък корен и др.

Крупна културна забележителност в града е Никополската крепост, наричана от местното население просто „Калето“. Тя е създадена от римляните като граничен укрепен пост. Около него се изгражда селището Секуриска, наречено по-късно Никополис. На Калето е построена защитената Скална църква – част от манастирски комплекс от Х-ХI век. Там е запазена част от големия дворец на един от последните български царе Иван Шишман. Най-старият запазен паметник е кръстокуполната църква „Св. св. Петър и Павел“, строена през XIII – XIV век, позната като „Манастирчето“.[3]

В Никопол има пет паметника на руски войници и офицери, загинали за освобождението на града през Руско-турската война 1877 – 1878 г. Най-големият от тях е паметникът на победата, построен през 1906 г. в чест на руските войни, загинали в битката за освобождението на гр. Никопол на 3 – 4/15 – 16 юли 1877 г.

Почти в центъра на града се намира Паметникът на кръстоносците, преминали през града през XII век. Художественият монумент „600 години от битката при Никопол“ е посветен на единството на европейските народи.[3]

Чешмата на Елия се намира в южната част на гр. Никопол, на 1 km от река Дунав. Представлява античен саркофаг от II век с латински надпис, който по-късно е вграден в чешма. Челната и стена е висока З m и широка 4 m. В днешно време е действаща изворна чешма и е регистрирана като паметник на културата.[3]

Църква „Успение Богородично“ е построена през Възраждането и богато украсена с дърворезба и икони. Днес е действащ православен храм.

В Никопол се намира тюрбето (гробницата) на мюсюлманския светец Али Коч Баба. Според османските архиви от XVI век, Али Коч Баба е дервиш, обявен за светец. Допреди 20 години на хълма се е издигал вековен дъб. Според преданието, той е израснал от овчарската гега на Али Коч Баба, който я забил там, преди да издъхне. Мюсюлманският светец е почитан като лечител с тържества, които съвпадат с православния Гергьовден.

В южната част на Никопол се намира Смоляновата къща, която днес е къща музей „Васил Левски“. Представлява типична градска българска къща от преди Освобождението. Една от къщите на сем. Смолянови, в която се е укривал Васил Левски. Реставрирана през 1968 г. и днес е със статута на етнографски музей.

В града има музей, в който се намират много от находките, намерени при разкопки, както и много запазени стари книги и снимки на стария град.

В художествената галерия са изложени 55 творби, дарени през последните 40 години, предимно от местни художници и скулптори.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ФОТООКО - ОБЗОР 2023: СИЛЕН КРУИЗЕН СЕЗОН ЗА ГОДИНАТА ОТЧИТАТ В ПОРТ НИКОПОЛ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка