БУРГАСКИ ПОТАЙНОСТИ: КЪДЕ СЕ Е ПОМЕЩАВАЛО ПОЗАБРАВЕНОТО ПОЛИТЕХНИЧЕСКО БЮРО ГАНЧЕВ ОТ 1920 г., КОЕТО "СТРОИ И ПОПРАВЯ ПЛАТНОХОДИ"?

Pan.bg 26 яну 2023 | 19:28 views (1502) commentaries(0)
img Българските морски новини № 970

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ърни Хемингуей

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Pan.bg продължава да следи за Вас темата за историята на корабостроенето в Бургас и по-специално за възстановяването му след края на Първата световна война (1918 г.).

В брой № 36 на рубриката "Морска историческа хроника" отворихме темата за позабравеното Политехническо Бюро Ганчев - Бургас, което "строи нови и поправя стари платноходи и лодки" според едно рекламно съобщение, публикувано през юни 1920 г. във вестник "Фаръ" - бургаско издание, посветено на въпросите на търговията, стопанството, културата и др. Същото излиза три пъти седмично.

Видно от съобщението адресът на регистрация на Политехническо Бюро Ганчев е ул. "Александровска" № 6 в града.

Нашите кореспонденти Ърни Хемингуей и Ерик Табарли предприеха едно предизвикателно пътешествие из крайбрежните улички на Бургас с идеята да установят точната локация на някогашното Бюро Ганчев.

На читателите ни вече е добре известно, че докато издирваха този адрес кореспондентите ни успяха да отразят в няколко репортажа за Pan.bg обновлението на старата База на Параходство БМФ в Бургас, разположена на ъгъла на улиците "Гео Милев" и "Иларион Макариополски" (вж. "Българските морски новини", брой № 811, № 868, № 900, № 903 и № 965).

Днес получихме от тях обещаните фотографии на сградата, в която се е помещавало Политехническо Бюро Ганчев и ги предлагаме на Вашето внимание (снимки 1-3).

ДА СИ ПРИПОМНИМ...

Портфолиото на Политехническо Бюро Ганчев е доста широко и разнообразно. На първо място то доставя и монтира електрически и индустриални инсталации, освен това извършва и всякакви зем(л)емерни работи.

В дейността му на територията на Бургас са застъпени общо 4 представителства - на фабриката за мотори "Скандия" (Лизекил, Швеция), на параходното дружество "Кънърд лайн"/Cunard Line (Ливърпул, Великобритания), на "Асикурациони Дженерали" (Венеция и Триест) и на Централното строително дружество "Средец" (София).

Измежду изброените дейности и представителства на втора позиция в съобщението четем: "Строи нови и поправя стари платноходи и лодки" [2].

От тук разбраме, че Политехническо Бюро Ганчев-Бургас се занимава не само с корабостроене, но и с кораборемонт, а освен върху по-малки плавателни съдове (лодки) вероятно неговият капацитет, възможности, ресурси и инженерни способности се простират и върху ветроходни кораби (платноходи).

image

Рекламно съобщение на Политехническо Бюро Ганчев-Бургас, публикувано във в-к "Фаръ" през 1920 г. Запазен е оригиналният правопис. Разработка на авторите

Рекламата на бюрото не е публикувана на случаен принцип и излиза в още няколко броя на вестник "Фаръ"[3], което е доказателство за желанието на собственика му да сключи договори и да привлече клиенти и поръчки.

За работата на Политехническо Бюро Ганчев като агент на параходното дружество "Кънърд лайн"/Cunard Line откриваме конкретни данни още в началото на следващия месец т.е юли 1920 г.

Тогава отново във в-к "Фаръ" е публикувана обява за отплаването на парахода Brescia от Ливърпул по маршрут Малта - Пирея - Смирна - Бургас - Варна - Кюстенджа - Сулина - Галац - Браила [4].

Видно от съобщението параходът следва да посети и Бургас, а в качеството си на негов агент в това българско пристанище обявата е подписана от Политехническо Бюро Ганчев с адрес ул. "Александровска" № 6 в града.

Съобщението е поместено във вестника на 4 юли с.г., но е съставено предходния месец, за което свидетелства времевия маркер в долния ляв ъгъл: "Юний 1920 г." В този смисъл отплаването на Brescia от Ливърпул "на 5-того" следва да бъде разчетено като "на 5 този месец" или съответно на 5 юни 1920 г.

image
Съобщение за отплаването на парахода Brescia на дружеството Cunard Line от Ливърпул и предстоящото му посещение в Бургас, където негов агент е Политехническо бюро ГАНЧЕВ

С конкретни данни за посещението на Brescia в пристанище Бургас в периода юли-август с.г. и извършеното от Политехническо Бюро Ганчев корабно агентиране в полза на този кораб от флота на Cunard Line не разполагаме, но със сигурност може да бъде установено, че работата на бюрото в това направление продължава.

Разбираме го от следващото обявление за предстоящите рейсове на още два плавателни съда на Cunard Line - товарния Tyria и пътническия Pannonia [5].

Товарният параход Tyria следва да отплава на 4 септември 1920 г. от Ливърпул по маршрут Гибралтар - Малта - Патрас - Пирея - Сира - Смирна - Волос - Солун -
Цариград - Бургас - Варна - Кюстенджа - Сулина.

Пътническият параход Pannonia следва да отплава от Патрас за Ню Йорк около 25 септември 1920 г.

image
Съобщение за отплаването на товарния параход Tyria на дружеството Cunard Line от Ливърпул и предстоящото му посещение в Бургас, където негов агент е Политехническо бюро ГАНЧЕВ

Благодарим на Ърни Хемингуей и Ерик Табарли за снимките и очакваме следващото им включване!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/profile.php?id=100082058148292
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БУРГАСКИ ПОТАЙНОСТИ: КЪДЕ СЕ Е ПОМЕЩАВАЛО ПОЗАБРАВЕНОТО ПОЛИТЕХНИЧЕСКО БЮРО ГАНЧЕВ ОТ 1920 г., КОЕТО "СТРОИ И ПОПРАВЯ ПЛАТНОХОДИ"?

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка