ЕКСКЛУЗИВНО: ВИЖТЕ СКРИТИТЕ ТАЙНИ НА ЧЕРНО МОРЕ (ЧАСТ 3)

Pan.bg 17 ное 2022 | 13:15 views (5383) commentaries(0)
img Българските морски новини № 946

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и Ченгене скеле и нашите Черноморски приятели Ерик Табарли и капитан Грегорио Фуентес

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Постоянната експозиция "Скритите тайни на Черно море" е подредена в детския научен център "Планетум" в Морска гара-Бургас (снимка 6).

Тя включва седем броя 3D макети на потънали кораби. Плавателните съдове са пресъздадени във вида, в който са открити при проучванията на морското дъно по време на мащабния проект "Black Sea Map" в периода 2015-2017 г.

Ръководители на проекта са проф. Джон Адамс (от Университета в Саутхемптън), доц. Л. Вагалински (директор на Националния археологически институт с музей към БАН) и д-р Калин Димитров (Център за подводна археология в Созопол).

Когато ветроходният кораб "Мери Роуз" на английския крал Хенри VIII е изваден от морските дълбини, проф. Джон Адамс е сред ръководителите на археологическия екип. Ученият изследва още Бермудския триъгълник и древните кораби край бреговете на Швеция.

"За Черно море знаем по-малко, отколкото за Космоса", твърди Калин Димитров, археолог и директор на Център за подводни проучвания в Созопол. "Под водата има не само потънали кораби, но и древни селища, които някога са били на сушата", допълва той.

През първия археологически сезон (2015 г.) за целите на експедицията е използван изследователския кораб "Егео" (снимка 3).

През втория археологически сезон (2016 г.) за целите на експедицията е използван изследователския кораб Stril Explorer (снимка 3).

През третия археологически сезон (2017 г.) за целите на експедицията е използван изследователския кораб Havila Subsea (снимка 3).

В началото на настоящата галерия показваме първия от 3D-макетите на кораби в експозицията "Скритите тайни на Черно море". Това е двумачтов ветроход от типа "галиот" (снимки 1 и 2).

Повече информация за него предоставя постерната сесия (снимка 4) подредена в Културно-туристическия комплекс "Ченгене скеле" (снимка 5).

Какво научаваме от постерите? Местооткриване на двумачтовия ветроход от типа "галиот": Южен български шелф на дълбочина 100 метра.

Датиране: втората половина на XIX век. Корпус: дървен, плоскодънен, с объл нос и елипсовидна кърма, плитко газене.

Ветрилно стъкмяване: косо, топселно. Екипаж: 8-12 души. Положение: легнал на равен кил.

Снимки 4 и 5 публикуваме, благодарение на капитан Грегорио Фуентес.

Вторият от 3D-макетите в експозицията "Скритите тайни на Черно море" е на двуостър едномачтов кораб, датиран X век (снимка 9, вляво). Открит на дълбочина 92 метра, той е с типични за Средиземноморските (и вероятно Черноморските) кораби характеристики.

Третият от макетите е на кораб със запазена мачта и кормилно гребло (снимки 10-11). Той е датиран IV век пр. Хр. и лежи на дълбочина 2021 метра. Открит е с дистанционно управляеми апарати.

Четвъртият от макетите е на кораб, датиран XIII век - първата половина на XIV век (снимка 12, вляво). Открит е на дълбочина 1102 метра. Изследван е през 2016 и 2017 г.

Петият от макетите е на кораб с открита средна част, датиран IV - VI век (снимка 12, вдясно и снимка 13). Изследван през 2018 г. на дълбочина 1980 м.

Проектът "Скритите тайни на Черно море" е осъществен с финансовата подкрепа на "Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд "Култура".

В следващите броеве на рубриката "Българските морски новини" ще покажем и останалите два макета на кораби от експозицията.

Благодарим на Ерик Табарли и капитан Грегорио Фуентес за снимките и очакваме следващото им включване!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/bgseanews/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: ВИЖТЕ СКРИТИТЕ ТАЙНИ НА ЧЕРНО МОРЕ (ЧАСТ 3)

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/14 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка