СИМВОЛИ НА ВЯРАТА: ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ "СВЕТА МАРИНА НОВА ИРАКЛИЙСКА"

Pan.bg 10 авг 2022 | 08:00 views (6431) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 88

Специално за Pan.bg от Граф Монте Кристо

В брой № 87 на рубриката "Световна морска хроника" представихме моряшкия параклис и стария фар в Неа Ираклица, Гърция (снимки 9-14 в галерията и второто видео по-долу).

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Тогава обещахме да публикуваме още материали за църковния храм "Света Марина Нова Ираклийска" в нашата поредица "Морски символи на вярата".

Днес се завръщаме към темата с поредица от фотографии на храма, който е разположен живописно на малък хълм, наречен Ремви в западната част на залива на Неа Ираклица (снимки 1-8).

До него отвеждат две пътеки: първата започва от плажа и преминава между скалите, а втората тръгва от моряшкия параклис и стария фар.

Самият храм "Света Марина Нова Ираклийска" е изграден около 1700 г. и е декориран в традиционните за Гърция цветове бяло и синьо. Реставриран е през 1922 г.

Към днешна дата е предпочитаното от местните жители място за провеждане на сватби и кръщенета.

Снимки 1 и 2 в галерията на нашия кореспондент по-долу показват църковния храм рано сутринта по изгрев слънце. Комбинацията от слънчевия диск в небето и слънчевата пътека в притихналото море вдясно от сградата на църквата на първата фотография създават асоциацията за запалена църковна свещ.

Ето защо може би тук е добре да си пропомним една от най-важните причини, поради които палим свещи в храма, а именно, за да прославим Бог, който е Светлина ("Аз съм Светлината на света", Йоан 8:12).

Читателите на Pan.bg вече имаха възможност да се запознаят с Неа Ираклица, благодарение на статията на кореспондента ни Райко Панчелиев от 25 януари т.г., озаглавен "Неа Ираклица - гръцкият рай!" (снимки 25-42), както и фото-репортажа на Граф Монте Кристо от 8 юли т.г, посветен на местната яхтена марина (снимки 16-24).

В следващите репортажи от района ще запознаем нашите читатели с Неа Перамос, както и новостите в пристанището на Кавала.

Припомняме, че в поредицата, посветена на морето и религията вече Ви показахме следните символи на вярата - морските кръстове в Ахтопол (снимки 43-49), Лозенец (снимки 65-74), Несебър (снимки 54-59) и Приморско (снимки 60-64), православен християнски храм паметник "Св. Възнесение Господне" в Ахтопол (снимки 75-84), храм "Свети Йоан Кръстител" в Резово (снимки 85-92), манастир "Св. Апостоли Петър и Павел" край София (снимки 94-104), храм "Св. Пимен Зографски" в Крайморие (снимки 102-105), параклис "Св. Георги" в Морската градина в Бургас (снимки 106-109), параклис "Свети Николай Чудотворец" на пристанището в Сарафово (снимки 114-117), морския иконостас върху скалите "Св. Петър Св. Никола" (снимки 118-121) и храм "Св. Никола" (снимки 122-130) в Черноморец, параклис "Св. Никола" в новото пристанище на Поморие (снимки 110-113), храм "Свето Рождество Богородично" (снимка 136) в Поморие, манастир "Св. Георги Победоносец" в Поморие (снимки 131-135), параклис "Свети Великомъченик Георги Победоносец" и църквата "Успение Богородично" в Царево (снимки 137-155) и православен църковен храм "Св. Власий" в Св. Влас (снимка 51).

Благодарим на Граф Монте Кристо за снимките и очакваме следващото му включване!

ВИДЕО:

" target="_blank">

" target="_blank">Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


СИМВОЛИ НА ВЯРАТА: ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ "СВЕТА МАРИНА НОВА ИРАКЛИЙСКА"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/155 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка