ГОРЕЩИ СНИМКИ: КРАСИВИЯТ НЕА ПЕРАМОС - КРЕПОСТТА ОТ ИЛИАДА, ЛЕГЕНДАТА ЗА МОМЧИЛ ВОЙВОДА, БЕЛИТЕ ВОДИ НА МОРЕТО, ГРЪЦКИЯТ ЧАР НА ЗЕМЯТА!

Pan.bg 07 дек 2021 | 23:47 views (3367) commentaries(0)
img

pan.bg
Световна морска хроника № 80
Снимки - Преслав ПанчелиевРАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Неа Перамос или Кале чифлик (на гръцки: Νέα Πέραμος, Неа Перамос, до 1925 година Καλιά Τσιφλίκ, Каля чифлик) е прекрасно село в Гърция, дем Кушница, област Източна Македония и Тракия с 2468 жители.
Според изследванията селцето е започнало съществуването си като османски чифлик, в който повечето ратаи са били българи.
Към 1900 година Васил Кънчов („Македония. Етнография и статистика“) пише за Кале чифлик:
„ Кале Чифликъ е пристанище на Левтера и къмъ него се числи малочисленото му население предимно българи. Той принадлежи на единъ турски бегь и е поставенъ на мѣстото на стария градъ Елевторополъ.“

Туризъм
Днес Неа Перамос е едно много красиво вилно градче, което лятото е пълно с туристи предимно от България, Сърбия и Македония.
Тук има 3 големи супермаркета, множество морски таверни, които са разположени на метри от плажа, нощни заведения, игри за малките и закусвални.
Макар огромният град Кавала да е отдалечен само на 20 км от Неа Перамос, тук има абсолютно всичко, което ви трябва - дори модни магазини, така че да не ходите всеки ден до там. Накратко - Неа Перамос е идеалното място за почивка, ако искате да сте далеч от градския шум. И още нещо - Неа Перамос има тясна плажна ивица, но водите пак са чисти и плитки.

Крепостта
Нека ви разкажем и за най-голямата забележителност на Неа Перамос - древнотракийската, а по-късно - византийска и прабългарска крепост, която е разположена веднага след края на града в посока прекрасните плажове.
На хълма в края на Неа Перамос се намира старата крепост Анакторопули.
Крепостта е построена от древните траки, а след това се превръща в солиден град около 10 век, открит в източници под имената Алектриополис, между 11-13 век като Алектропол и през 14 век като Анактополис и Елефтерополис. Тези различни имена объркват археолозите и историците, като в момента може да я откриете с доста имена в Интернет.
Интересното е, че крепостта е спомената още в "Илиада" на великия Омир като Аисими или Исими (7 век пр.н.е.)
Днес крепостта прави впечатление с високо запазените си кули, а тя е разположена на полуостров Врасиди.

ВИДЕО ОТ ВИСОКО:

Легендата за севастократор Момчил
Според легендите големият наш владетел Момчил също е владял за кратък период крепостта.
През 1344 година той със своята армия преодолява теснините край Христуполис, днешна Кавала. След тях българските конници препускат в низината край Бяло море на път за Халкидики, като издигат редица крепости, а други - превземат и укрепват.
Първи от тях е разположеният на нисък хълм край удобния залив Елефтера Неа Перамос. Този град се споменава през XI-XIII в. с названието Алекторополис, а през XIV в. като Анакторополис или Елефтерополис. Според професор Николай Овчаров на една от стените на крепостта има тухлен надпис на Андроник Кондостефан, племенник на император Мануил I Комнин (1143-1180). Въз основа на този надпис се съди, че нейното доизграждане се отнася към 1167-1170 г. Алексий Апокавк по време на Гражданската война през 1342 г. пък предприема основен ремонт на Анакторополис.
Под крепостта са намерени и доказателства, че тук е имало и голямо пристанище.

Няколко километра по на запад по крайбрежието се достига до живописната жилищно-отбранителна кула Елефтери (Аполоновата кула).

image
Кулата Елефтери - снимка Преслав Панчелиев

Тя се намира точно между Неа Перамос (Анакторополис) и Хрисуполис (наследника на древния Амфиполис, днес Кавала) и доминира над бреговата ивица, като контролира морската зона между устието на Стримон (Струма) и залива Елефтери. Фортификационното съоръжение датира от късновизантийския период (XIV в.) и се смята за военна крепост, създадена за да следи корабоплаването от Христуполис през Хрисуполис към Халкидики.
Кулата е четириъгълна с външни размери 11.2/9.9 м. и е запазена на височина от 10 м. Главният вход е от южната страна откъм морето и е разположен на височина 2 м над земята. Очевидно във вътрешността се е влизало чрез дървено стълбище, което е можело да се вдига при опасност. Кулата се състои се от партерен етаж под нивото на входа и още четири етажа, чиито подове са били дървени.

От запад към кулата е пристроено по-ниско укрепление, в което са се намирали жилищни и стопански сгйради. Оттам обитателите са могли да влизат във вътрешността на кулата чрез каменно стълбище. Аналогични фортификационни съоръжения се наблюдават на различни места на Балканския полуостров. Могат да се посочат кулите в Питион и на Атон в Гърция, Маточина в България и др. Това вече са своеобразни малки жилищни крепости, имащи паралели с феодалните замъци в Западна Европа.

Смята се, че армията на Момчил вероятно е стигнала и до Аполоновата кула, откъдето е имало идеална възможност да атакува непрекъснато Халкидическия полуостров и богатите градове на Матей Кантакузин там.
Момчил застроява Царево (днешния голям гръцки град Ксанти), установява там своя дворец, „дом“ според летописите, прави го истинска своя столица на владенията си и крайбрежието в Средиземноморието, включвайки и силната крепост Перитор (Буруград) на северния бряг на беломорското езеро.
Всъщност край Буруград е и последната битка на Момчил на 7 юли 1345 година, където загива от меча на турските и ромейските войски.
Казват, че в последните мигове от живота му, над ранения славен войвода Момчил плачели и неговите врагове - Кантакузин и Умур Бег.

Днес не може да кажем с абсолютна сигурност, че победоносните войски на Момчил са превзели Хрисуполис, днес Кавала. Предвид ясните данни, че той нееднократно атакува крепостите на Халкидики, е невъзможно бойците му да са минали по друг път обаче. И няма как да стигнат до Халкидики по друг път, защото такъв няма.

Очаквайте Амолофи!
На снимките тук може да видите и островът пред Неа Перамос - Петрани, който е украсен със знаменца, а вечер е осветен, както и скалата до него - Дрокос.
Преди острова пък има 2-3 еднометрови кораба от стиропор, които са боядисани, а лампичките им светят през нощта.

Надяваме се този исторически разказ за Неа Перамос да ви е бил интересен, заради българската следа тук, а сега ви оставяме на летните ни снимки от града.
Очаквайте следващият път да прескочим само на няколко километра от крепостта на Неа Перамос посока юг и да ви разкажем в снимки за най-прекрасните плажове на крайбрежието на Кавала - ивицата Амолофи!


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩИ СНИМКИ: КРАСИВИЯТ НЕА ПЕРАМОС - КРЕПОСТТА ОТ ИЛИАДА, ЛЕГЕНДАТА ЗА МОМЧИЛ ВОЙВОДА, БЕЛИТЕ ВОДИ НА МОРЕТО, ГРЪЦКИЯТ ЧАР НА ЗЕМЯТА!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/16 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка