ФОТОФАКТ: ДВА НОВИ КОРАБА В СЪСТАВА НА ПАРАХОДСТВО БМФ - "БОГДАН" И "КОМ"

Pan.bg 05 окт 2021 | 11:21 views (808) commentaries(0)
img
pan.bg
Информация на Параходство БМФ АД


На 24 септември 2021 г., в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. бе вдигнат флагът на втория от поръчаната от Параходство БМФ АД нова серия от осем 32 150-тонни кораба за насипни товари, тип „лейкър“. Кръстницата на кораба г-жа Чен Тао - вицепрезидент на Bank of China, WUXI Branch, му даде името „Богдан“, с което той стана трети в историята на компанията с това име. Строителството на кораба е финансирано с помощта на Bank of China.
Първи капитан на „Богдан“ (ІМО: 9905710) е к.д.п. Мартин Илков Иванов, а първи главен механик – инж. Тодор Колев Иванов.
Първият кораб от новата серия – „Ком“ (IMO: 9905708), е в експлоатация от 20 август т.г. и на 22 септември пристигна за приемане на товар в китайското пристанище Caofeidian.


Припомняме че, на 20 юли "Богдан" бе спуснат на вода.

image

На 20 август 2021 г. в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. бе вдигнат флага на първия от поръчаната от Параходство БМФ АД нова серия от осем 32 150-тонни кораба за насипни товари.
Общата инвестиция по този проект ще надхвърли 200 млн.щатски долара.
Кръстницата на кораба Снежина Трендафилова му даде името „Ком“, с което той стана трети в историята на компанията с това име. Госпожа Трендафилова е съпругата на ръководителя на изнесения офис за контрол на строителството на нови кораби на Параходството в Китай, инж. Радослав Трендафилов.
Първият капитан на „Ком“ е к.д.п. Мариян Йотов, а първи главен механик – инж. Димитър Ганчев.
По време на ходовите изпитания новопостроеният кораб показа отлични ходови и експлоатационни характеристики. Той е лейкър (lake fitted bulk carrier), като с това Параходство БМФ поставя акцент във флота си, планирайки увеличаване този тип кораби до 16 и утвърждаване позициите си на този пазар. Кораб „Ком“ е построен по изцяло нов проект, съобразен с най-новите изисквания за ефективност и опазване на околната среда. Проектът е разработен от водещите корабни дизайнери и екип на Параходство БМФ АД.
През м. юли бе спуснат на вода и вторият кораб от тази серия, като се очаква той да влезе в експлоатация до края на месец септември тази година. Останалите шест кораба ще бъдат доставени последователно до юни 2023 година.

Припомняме, че 7 юни "Ком" бе спуснат на вода.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка