Кдп. Богдан Богданов, председател на Българската морска камара (БМК) пред списание "Клуб ОКЕАН": Морето не е само плажа на Евксиноград

Pan.bg 19 сеп 2021 | 15:51 views (600) commentaries(0)
img Един анализ на капитан Богдан Богданов – председател на Българската морска камара

Българска морска камара (БМК) е регистрирана на 27 май 1993 г. със седалище във Варна като доброволно нестопанско сдружение за подпомагане, насърчаване, представителство и защита на интересите на членовете си и съдейства за развитие на националното и международно икономическо сътрудничество.

Нейни членове са държавни и частни фирми от корабоплаването, корабостроенето, кораборемонта, пристанищата, морските технологии, обслужващи морския бизнес фирми – брокерски, агентийски, пилотски, снабдителски, сървейорски, научни институти, висши учебни заведения и др.

В нея не могат да членуват държавни органи, синдикати, политически партии и религиозни организации. В структурата й са: Общо събрание, Управителен съвет, Председател, Контролен съвет.

Тя има общо 55 члена, сред които 6 сдружения, 2 научни института, 3 висши учебни заведения. През 2021 г. за членове са приети Асоциацията на корабопритежателите и Пристанище ТЕЦ Езерово ЕАД.

Основната цел на БМК е обединение на морската общност и утвърждаване на морската ни индустрия като един от основните икономически приоритети на страната ни, което е в пълно съзвучие с морската политика на Европейския съюз (ЕС).

Моретата и океаните са богат източник на растеж и заетост, предоставят ценни услуги и ресурси, от които зависят всички сфери на морската индустрия.

В стратегическите си цели за 2005 - 2009 г. ЕК заяви конкретната нужда от всеобхватна морска политика, целяща развитието на процъфтяваща морска икономика по екологичен начин.

Със Зелената книга за морската политика на ЕС представена през юни 2006 г., се откри една широка платформа за консултации относно необходимостта от Интегрирана морска политика (ИМП).

През 2007 г. ЕС създаде ИМП, чиято цел е да се подобри устойчивото развитие на европейската морска икономика и по-добре да се защити морската среда чрез улесняване на сътрудничеството между всички морски участници.

На 10 октомври 2007 г. е представена Синята книга от председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу и Джо Борг, комисарят отговарящ за рибарството и морските въпроси.

През септември 2012 г. ЕК прие съобщение относно Син растеж – възможности за устойчив растеж в морските дейности и корабоплаване. Целта беше да се стартира съвместна инициатива с държавите членки, регионите и всички съответни заинтересовани страни, за да се отключи потенциалът на синята икономика.

Всички тези документи на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
ЕС подчертават какво огромно внимание отделя той на морската индустрия. И това е напълно закономерно, защото 90% от външната търговия на ЕС и над 40% от вътрешната му търговия се извършва по море.

ЕС притежава 40% от световния флот. Годишно 3,5 милиарда метрични тона товари и 350 милиона пътници преминават през европейските пристанища.

Около 350 000 души работят в пристанищата и свързаните с тях услуги, като създават добавена стойност, възлизаща на над 20 милиарда евро.

Директният оборот на морският туризъм в Европа възлиза приблизително на 72 милиарда евро. Корабоплаването и крайбрежните райони създават годишно брутна добавена стойност за над 450 милиарда евро, 5,4 милиона европейци работят в тези сектори, а 88 милиона - в крайбрежните райони, където живеят над 205 милиона души.

Как ние отговаряме и доколко изпълняваме тези основни принципи и цели на ИМП на ЕС? За съжаление не е възможно да говорим за българска ИМП, тъй като не е възможно да обединим нещо, което не съществува. Секторни политики няма!

Коректно е да се отбележи, че с Решение № 336/23 юни 2017 г. на Министерския съвет е одобрена Интегрираната транспортна стратегия в периода до 2030 г. Стратегията очертава основните насоки за развитие на националната транспортна система в този период. В нея морският транспорт е засегнат единствено по отношение на морските и речни пристанища и толкова.

(Следва)Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Кдп. Богдан Богданов, председател на Българската морска камара (БМК) пред списание "Клуб ОКЕАН": Морето не е само плажа на Евксиноград

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка