Нов еко катамаран с хибридни двигатели ще плава в Бургаския залив

Pan.bg 18 апр 2021 | 13:26 views (465) commentaries(0)
img От началото на другата седмица предстоят изпитателни плавания на първия еко катамаран с хибридни двигатели.

Плавателният съд е изграден по трансграничен проект „Плаване през Черно море“. Проектът се реализира по Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“ и е на стойност 1 237 786,24 евро.

Корабът бе транспортиран по суша от завода в Царево до пристанището, където предстои да бъде пуснат на вода и ще се извършат изпитанията.

На тях се очаква да присъстват и представители на съответните институции, които да сертифицират годността на кораба за ползване. От тестовите изпитвания зависи дали ще бъдат нужни доработки.

Катамаранът е възложен за изпълнение след проведена обществена поръчка, коментираха представители на възложителя - СНЦ Клуб за спортен риболов „Гларус“.

Партньори по проекта са пристанищната администрация в гръцкия град Александруполис, българското сдружение по спортен риболов „Гларус“, както и Международният център за социални изследвания и анализи на политики в Грузия.

Основната цел е да бъдат разработени 6 нови морски туристически маршрута с акцент върху културното наследство на региона.

Това е първият български еко катамаран. Моделът е разработен с хибридни двигатели и слънчеви панели. По предварителна информация, когато не пътува по туристически маршрути, корабът ще изследва качеството на морската вода.

Предвижда се, засега, катамаранът да плава само в Бургаски залив - по маршрута Бургас - Несебър, като Бургас – Созопол е другата възможна дестинация.

Текст и снимки /www.eufunds.bg/

Областен Информационен Център – Бургас: тел.: 056/ 826 136, e-mail: oic.burgas@gmail.com; адрес: ул. Княз Александър Батенберг 28 /Бизнес инкубатор/; web: www.eufunds.bg, www.burgas.bg; FB страница: Областен информационен център - Бургас
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка