ЩО Е ТО ТАРЗАНА-2? ВИЖТЕ СЛАВНАТА НЯКОГА АХТОПОЛСКА КОРАБОСТРОИЛНЯ!

Pan.bg 07 апр 2021 | 21:55 views (8244) commentaries(0)
img Българските морски новини № 764

Към морето и Дунава - за напредък!

Калоян Панчелиев, снимки - Фридрих Герстекер

През януари т.г., когато представихме старата спасителна лодка с външна маркировка Ах 141, разположена на входа на парка в Ахтопол (снимки 6, 7, 8 и 9), обещахме да разкажем и за местната корабостроилня.

Макар и в доста примитивен вид, но под звучното и архаично име "тарзана" (от турското "торсана" или "терсана" - корабостроителница) тя продължава да извършва дребни ремонти и преустройство на рибарски корабчета.

Важна подробност е, че това предприятие не е частна собственост на отделна личност или дружество, а съществува под формата на кооператив или борса. То се намира в някогашния крайбрежен парк, между улиците "Крайморска", "Нептун" и "Яна", в югозападна посока от залива.

Интересни подробности за ахтополската корабостроилня в исторически план откриваме на страниците на списание "Морски сговор" в брой 1 от 1926 г.:

"Имало е тъй също и корабостроилня. Тук се строели и поправяли освен местните ветроходи, но също и шлепове, които са изпращани чак до Дунава."

Относно ветроходите в същия брой на списанието се съобщава: "малкото, но удобно Ахтополско пристанище, до Балканската война, е давало прибежище на свои 45 платноходи измежду 10-50 тона и на три големи кораба измежду 1[000]-3000 тона, вън от многобройните малки риболовни лодки. Главното занимание на населението е било корабоплаването, риболовството, производството на дървени въглища и корабостроението".

За съжаление авторът на цитирания материал в "Морски сговор" е неизвестен, под него той е поставил инициалите си А.П.

В наши дни от славната някога ахтополска корабостроилня не е останало много, но все пак в крайбрежния парк можете да видите десетина корпуси на лодки, още толкова демонтирани надстройки на риболовни корабчета, щурвали, гребла, рибарски мрежи, мачти, котви и др. (снимки 1-5)

Както обикновено търсенето диктува цените и на тази импровизирана морска борса. Всеки, който се нуждае от морско оборудване втора употреба или инвентар за лодката си може да ги намери тук на разумни цени, а за извършването на ремонтите се грижат двама от най-опитните ахтополски майстори.

Благодарим на Фридрих Герстекер за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежиhttps://www.facebook.com/bgseanews/

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЩО Е ТО ТАРЗАНА-2? ВИЖТЕ СЛАВНАТА НЯКОГА АХТОПОЛСКА КОРАБОСТРОИЛНЯ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/209 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка