Предстоящо: закупуване на аварийно-спасителни и патрулни кораби, разширение на пристанищата Варна и Лом по програма „Транспортна свързаност“

Pan.bg 01 апр 2021 | 13:40 views (889) commentaries(0)
img Проектобюджетът на Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. е 1,95 млрд. евро, които са разделени в 5 основни направления – жп инфраструктура (702 млн. евро), пътна инфраструктура (732 млн. евро), интермодалност (328 млн. евро), иновации в транспорта (143 млн. евро) и техническа помощ (46 млн. евро).

В допълнение към инвестициите от програмата, за жп инфраструктура са осигурени средства от Механизма за свързване на Европа и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Осигурените средства за развитие на интермодалността на превозите в страната са над 328 млн. евро. Предвижда се разширение на пристанищата Варна и Лом, с цел създаване на условия за мултимодални превози. Сред проектите са и изграждане на железопътните връзки към летищата в Бургас и Пловдив, а също така подпомагане чрез финансови инструменти на интермодалните оператори у нас за развитие на съществуващата инфраструктура.

Съществен акцент в ПТС 2021-2027 е поставен на безопасността в транспорта. Предвижда се доставка на аварийно-спасителни и патрулни кораби и оборудване, свързани с осигуряването на сигурността в Черно море. Програмата ще финансира още закупуване на специализирани плавателни средства за подобряване условията за корабоплаване по р. Дунав, както и проекти за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата с национално значение. /www.mtitc.government.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка