КРАСОТАТА НА ПРИМОРСКА СТРАНДЖА-3 (СНИМКИ)

Pan.bg 31 яну 2021 | 22:15 views (10339) commentaries(0)
img Българските морски новини № 742

Към морето и Дунава - за напредък!

Калоян Панчелиев, снимки Фридрих Герстекер

Желанието на нашите кореспонденти от Южното Черноморие да ни представят забележителностите в своите пристанища е похвално и достойно за уважение.

Напоследък с най-голяма активност в това направление се отличават Рафаел Сабатини от Царево и Фридрих Герстекер от Ахтопол, които ни изпращат все по-интересни репортажи.

В брой № 711 на рубриката "Българските морски новини" Ви разказахме за информационния и посетителски център "Приморска Странджа" в Ахтопол (снимки 34-47), а по желание на наши читатели в брой № 730 публикувахме нови фотографии от Ахтопол, Синеморец, устието на река Велека и Резово (снимки 10-17).

Днес продължаваме темата за нос Свети Георги в Ахтопол. Нашите верни читатели вече знаят, че тук се намират православният християнски храм паметник "Св. Възнесение Господне", Музейната сбирка с творческа база на Националната художествена академия - НХА (бившото Гръцко училище - снимки 104-115) и Морската къща.

Творческата база на НХА може да се похвали с впечатляваща открита експозиция от дървени скулптури, която е една от най-големите забележителности на градчето.

В по-голямата си част арт-композициите са дело на български творци. Разположени са в пространството между храма "Св. Възнесение Господне", Гръцкото училище и крайбрежната алея, в непосредствена близост до морето.

Днес представяме някои от дървените фигури в експозицията: "Просвещение" на Ангел Станев (снимка 2), "Безкрайност" на Момчил Мирчев (снимка 9) и "Лопен" на Ивайло Мирчев (снимки 6 и 8).

В близко бъдеще ще поубликуваме фотографии на останалите дървени скулптури, както и статия, посветена на историята на Гръцкото училище.

Припомняме, че в серията от репортажи, посветени на Ахтопол Ви разказахме за тайните на нос Свети Яни (снимки 55-66) и нос Свети Георги (снимки 101-115), новата морска градина (снимки 95-100), уиндсърф демонстрацията в залива Зигри (снимки 116-126), лодката при каравана "Чайка" (снимки 67-72) в Ахтопол.

В допълнение публикувахме нощни снимки от пристанището (снимки 73-94), последвахме крилатата мисъл на Хемингуей "Всичко, което е далеч от морето е провинция" и се разходихме по ул. "Смокиня" (снимки 148-149), представихме Ахтопол като столица на котвите (снимки 22-33), православен християнски храм паметник "Св. Възнесение Господне" (снимки 163-172), корабостроилнята (снимки 18-21), ахтополските бунички и стапели (снимки 49-53) и част от местната туристическа флотилия - корабчетата "Викинг VI", "Св. Анна" и
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
новата моторна яхта клас "Ринкер 270" (снимки 135-147).

Благодарим на Фридрих Герстекер за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg! https://www.facebook.com/bgseanews/

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КРАСОТАТА НА ПРИМОРСКА СТРАНДЖА-3 (СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/186 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка