ЕВОЛЮЦИЯ: ОТ БУНИЧКИТЕ ДО СКЕЛЯТА! ФОТО-РАЗКАЗ ОТ ПРИМОРСКО И АХТОПОЛ...

Pan.bg 16 ное 2020 | 23:53 views (20242) commentaries(0)
img Българските морски новини № 705

Към морето и Дунава - за напредък!

Калоян Панчелиев, снимки - Самюъл Тейлър Коридж, Фридрих Герстекер

На 22 септември т.г., когато представихме новите звезди на яхтинга в Ахтопол - яхтите "Нелсън" (Nelson) и "Ману" (Manou) - виж снимки 80-87, обещахме да разкажем и за т.нар. "бунички" в пристанището на градчето.

Що е то буна и за какво служи е добре известно не само на всички морски хора, но и на редовия български гражданин. Ето защо тук няма да се впускаме в излишни обяснения, а само публикуваме фотография на една от буните в Китен, която сама по себе си е достатъчно информативна (снимка 7).

Колкото до т. нар. "бунички" те представляват многократно умалено копие от натрошен камък на големите буни и служат за заставане на рибарски лодки. Буничките са били разпространени предимно по Южното Черноморие през първата половина на 20 век.

Днес от тях са останали незначителни следи. Например в пристанището на Приморско, където каменният материал е отстранен частично, а върху него е поставено скеле за заставане и отдаване на въжета към лодките (снимка 1).

Няколко бунички е имало и в пристанището на Ахтопол, за което свидетелства стара фотография, запазена в архива на местен колекционер.

Подобно на Приморско и в Ахтопол към днешна дата каменният материал е отстранен, а върху някогашните бунички сега са поставени скели (снимка 2).

Освен скелите в залива Торлу са запазени и няколко стапела с шейни за спускане на малки риболовни корабчета в морето.

Ахтополските стапели имат автентична конструкция и се състоят от скеле, постамент, леерно ограждение, шейна и релсов път.

Понеже представляват интерес за любителите на морските старини тук публикуваме две техни фотографии (5 и 6).

Отвъд пристанищните стапели вече наднича и ни очаква голямата тема за корабостроенето в Ахтопол.

В бъдеще ще разкажем и за местната корабостроилня, в която някога са издигали снага не само обикновени лодки, но и красиви аламани, бързоходни гемии и дори по-големи ветроходи. За радост на приятелите на морската история тя е оцеляла и до днес.

Макар и в доста примитивен вид, но под звучното и архаично име "тарзана" (от турското "торсана" или "терсана" - корабостроителница) тя продължава да извършва дребни ремонти и преустройство на рибарски корабчета.

Припомняме, че по-рано през т.г. Ви
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
разказахме за тайните на нос Свети Яни (снимки 8-19) и нос Свети Георги (снимки 54-68), новата морска градина (снимки 48-52), уиндсърф демонстрацията в залива Зигри (снимки 69-79), лодката при каравана "Чайка" (снимки 20-25) в Ахтопол.

В допълнение публикувахме нощни снимки от пристанището (26-47), последвахме крилатата мисъл на Хемингуей "Всичко, което е далеч от морето е провинция" и се разходихме по ул. "Смокиня" (снимки 101-105), представихме Ахтопол като столица на котвите (снимки 106-115), православен християнски храм паметник "Св. Възнесение Господне" (снимки 116-125) и част от местната туристическа флотилия - корабчетата "Викинг VI", "Св. Анна" и новата моторна яхта клас "Ринкер 270" (снимки 88-100).

Благодарим на Самюъл Тейлър Коридж и Фридрих Герстекер за снимките и очакваме следващото им включване.

Следете морските новини от България в Pan.bg и социалните мрежи https://www.facebook.com/bgseanews/!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕВОЛЮЦИЯ: ОТ БУНИЧКИТЕ ДО СКЕЛЯТА! ФОТО-РАЗКАЗ ОТ ПРИМОРСКО И АХТОПОЛ...

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/139 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка