ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТЕМАТА: ЗА НОВАТА МОРСКА СЛАВА НА ПРАВЕЦ (3) - ПЛАНОВЕТЕ ЗА ЯХТЕНАТА МАРИНА (КАРТА)

Pan.bg 14 окт 2020 | 06:55 views (25121) commentaries(0)
img Българските морски новини № 691

Към морето и Дунава - за напредък!

Калоян Панчелиев, снимки - Алеко Константинов

В брой № 649 на рубриката "Българските морски новини" от 20 август т.г., когато гостувахме в родния град на Тодор Живков писахме за пристана, който е разположен на местния язовир в непосредствена близост до някогашния ресторант "Шатра" и под общинския плувен басейн "Правец".

Днес изпълняваме обещанието си да разкажем повече за плановете за изграждане на бутиковата марина за малки моторни и ветроходни яхти.

Видно от картата по-долу (снимка 1), публикувана в рекламното издание на жилищния комплекс Pravets Residence, в района следва да бъдат изградени два пристана в рамките на туристическия комплекс "Риу Правец".

Първият ще бъде разположен на северния бряг на язовира до Шатра-та и местоположението му съвпада приблизително със сегашния пристан за водни колела и гребни лодки (снимки 21-23 и 25-27).

Вторият ще се намира на южния бряг на водоема в близост да някогашния клуб за водни спортове на ОСО (Организация за съдействие на отбраната).

Клубът оцеля и след 1989 г., но по-късно хангарът за лодки бе разрушен, а имуществото изчезна в неизвестна посока. Днес на неговото място е изградена пречиствателна станция.

След като при общинския басейн вече съществува един, макар и малък пристан въпросът, които вълнува любителите на водните спортове е дали ще бъде изградена и бутиковата яхтена марина на срещуположния бряг.

Вероятно тя ще бъде изградена в рамките на жилищния комплекс на южния бряг, отбелязан на същата карта. Продажбите на имоти в жилищния комплекс на северния бряг са в заключителен етап.

Засега изглежда надделява становището за развитието на комплекс "Риу Правец" като дестинация за културни събития от типа на международния музикален фестивал "Моцартови празници", който се провежда тук всяка година през м. август и се свърза с идеята за повече тишина, спокойствие и съзерцание.

В края на нашия репортаж Ви предлагаме поредица от красиви фотографии, които пресъздават тишината и спокойствието на езерото (снимки 2-17).

С това приключваме темата за пристана, а в следващия репортаж (под номер 4) вече ще се насочим към самия Правец, за да представим една почти неизвестна, но изключително интересна и ценна колекция - корабните модели на Тодор Живков.

Благодарим на Алеко Константинов за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > новини от България в Pan.bg!


Pan.bg - лидерът в българските морски новини!



Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ТЕМАТА: ЗА НОВАТА МОРСКА СЛАВА НА ПРАВЕЦ (3) - ПЛАНОВЕТЕ ЗА ЯХТЕНАТА МАРИНА (КАРТА)

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/46 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка