ЕКСКЛУЗИВНА ФОТО-ГАЛЕРИЯ: РУСИЯ, ПОЛША ОТ МОРЕ ДО МОРЕ И БЪЛГАРИТЕ - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА "ЕЪР ГРУП 2000"

Pan.bg 24 ное 2019 | 00:14 views (1123) commentaries(0)
img Българските морски новини № 557

Към морето и Дунава за напредък!

Специално за Pan.bg от нашия Черноморски приятел и Аргонавт на Свободата Джузепе Гарибалди

Издателство „Еър Груп 2000“ ЕООД спазва установената традиция и бърза да зарадва приятелите на морско-историческата литература със своето най-ново издание в навечерието на морския празник Никулден.

През седмицата излезе от печат книгата "Русия, Полша от море до море и българите" от д-р Калоян Панчелиев. Това е една уникална история за раждането на идеята за български флот на Черно море в светлината на титаничния сблъсък между Руската империя и поляците, чиято родина преустановява своето съществуване на политическата карта на Европа след трикратната й подялба между Австрия, Прусия и Русия през 1772, 1793 и 1795 г.

История в която се редуват възходи и падения, война и мир, любов и омраза, вярност и предателства, драматични срещи и раздели, конспирации и неочаквани обрати!


image

СЪДБОНОСНАТА ПРОЛЕТ НА НАРОДИТЕ

Действието в книгата се развива по време на "Пролетта на народите" (1848 – 1848 г.), когато в Европа бушуват бунтове, вдигат се въстания, избухват революции. Сред тях са Френската революция (1848 г.), Унгарската революция (1848 г.), Полското въстание (1848 г.), Мартенските бунтове в Швеция (1848 г.), революциите в Дунавските княжества (1848 г.), революциите в италианските държави (1848 г.), Германската революция (1848 – 1849 г.), революциите в Австрийската империя (1848 – 1849 г.).

Тогава революционната вълна обхваща множество държави на Стария континент с изключение на Великобритания, Османската империя и Руската империя, а динамичният XIX век отрежда на главния герой на книгата – Владимир Терлецки, предизвикателни възможности за изява: той е революционер, съмишленик на тайни общества на масони и карбонари, агитатор, църковен деятел, автор на проекти за обединение на западната и източната църква и сътрудник на папа Пий IX в подготовката им, мисионер, писател и пътешественик.

ТРЪНЛИВИЯТ ПЪТ ДО ФРАНЦИЯ

Пътят на Терлецки започва като обикновен военен лекар от кървавите битки по време на Ноемврийското въстание срещу Русия (1830 – 1831 г.), преминава през кладите и пепелищата след жестокото потушаване на бунтовете от руската армия, лута се и търси опора в тайните масонски комитети, инспирирани от легендарните Джузепе Мацини и Джузепе Гарибалди, които подготвят не само освобождението на Полша, но и промяна в
световния дневен ред, после отново набира ускорение при преследванията на полските емигранти в Краков и Триест, извива рязко на запад през Средиземно море и накрая на борда на един тоскански ветроходен кораб го изхвърля на френския бряг в Марсилия. От Марсилия, през Монпелие и селището Мо младият и все още никому познат доктор се добира до Париж, където продължава образованието си.

image

Руският император Николай I Павлович съобщава на гвардията за избухването на полското въстание през ноември 1830 г. Възстановка на автора

image

Традиционен италиански ветроход от типа трабакола. С подобен кораб Терлецки пристига във Франция през 1836 г. Снимка - архив сп. "Клуб ОКЕАН"

ПАРИЖКИТЕ ПОТАЙНОСТИ

В Западна Европа Терлецки сменя медицинското поприще с религиозното и се свързва с някои от най-значимите личности на своето време – спряганият за наследник на полския трон и лидер на тайнствената групировка "Отел Ламбер" княз Адам Чарториски, поетът Адам Мицкевич, създателят на изключително влиятелното "Общество на отците възкресенци" Богдан Янски, княгиня Волконска, граф Ксаверий Корчак-Браницки – щедър благодетел, който инвестира милионите си за възстановяването на Полша със средствата на революцията и личен враг на руския император…

Това е средата, в която Терлецки стартира проект за нова "революция" – този път в полето на религията. Замисълът му е грандиозен – да осъществи смятаното за невъзможно до този момент обединение на католическата и източно-православната църква. Неспокойният му дух го тласка към Рим, за да се срещне с папа Пий IX Блажени и да му представи своя проект.

image

Паметник на великия полския поет и революционер Адам Мицкевич в Морската градина в Бургас

РЕВОЛЮЦИЯ В РИМ И...БЯГСТВОТО НА ПАПАТА

Историята, която един път е мъдра учителка, друг път щедра благодетелка, а понякога жестока скъперница или просто една капризна, недоволна и раздразнителна дама нанася на Терлецки изненадващ, неочакван и тежък удар.

Дългоочакваното заседание на конгрегацията на кардиналите по неговия проект за обединението на църквите, определено за 17 ноември 1848 г. се отлага, защото ден по-рано в Рим избухва революция и въоръжена тълпа от 10 000 души се устремява към двореца на папата!

В нощта на 24 ноември с.г. Пий IX напуска Рим, преоблечен като обикновен свещеник и бяга към крепостта Гаета в Кралството на двете Сицилии.

image

ДА ПРОМЕНИШ ХОДА НА ИСТОРИЯТА

На 9 февруари 1849 г. е обявено тържествено създаването на т.нар. Римска република, ръководена от триумвират в чиито състав впоследствие влизат Джузепе Мацини, Аурелио Сафи и Карло Армелини. Към Рим напредва устремно легионът на харизматичния борец за свобода и революционер Джузепе Гарибалди.

image

Паметник на Джузепе Гарибалди в София

Съвсем парадоксално за броени дни някогашните вдъхновители на Терлецки от полузабравените карбонарски и промасонски организации "Млада Италия" и "Млада Европа" сега осуетяват великото му начинание за обединение на църквите и напълно го провалят.

Оказва се, че по думите на папата той има тайни, влиятелни и изключително мощни недоброжелатели, които са способни да променят дори хода на историята!

АВАНТЮРАТА КОРЧАК-БРАНИЦКИ. ДЪРЗОСТ И НОВО НАЧАЛО

Неуспехът не отчайва дръзкия, непоколебим и упорит Терлецки. С помощта на граф Ксаверий Корчак-Браницки той започва своя трети мащабен проект – създаването на славянска конфедерация в Източна Европа. Идеите си излага ударно в политическата и религиозна брошура "Слово на един русин към всички братя от славянското племе по славянски въпроси", издадена още на следващата 1849 г. в Париж с финансовата подкрепа на графа.

Всичко започва като авантюра: парите за издаването на книгата първоначално са спечелени от Ксаверий Корчак-Браницки при продажбата на породисти коне на френския президент, по-късно и император Наполеон III, впоследствие са заложени и изгубени драматично в оспорвана игра на рулетка в белгийския курорт Спа, а накрая сумата е възстановена успешно и предадена под формата на дарение от графа на Терлецки.

Брошурата е своеобразна платформа с идеи и насоки за бъдещето на славянските народи. В нея авторът анализира историческия им път, определя ролята им в голямото славянско семейство и посочва перспективите за развитието им след разрешаването на Източния въпрос. Той им поставя конкретни политически, икономически, търговски, религиозни и военни задачи.

Идеите на Терлецки за славянската конфедерация в известна степен са в съзвучие с тези на т.нар. "Кирило-Методиево братство" - тайно общество, създадено през 19 век в Украйна, преследвано и разформировано от руските власти. Един от съмишлениците на братството е украинският поет Тарас Шевченко. В допълнение групировката "Отел Ламбер", ръководена от княз Адам Чарториски в Париж възлага надежди на казаците на територията на Украйна във връзка с бленуваното освобождението на Полша.

На прага на новия европейски дневен ред 29 години преди Освобождението на България от Османско владичество Терлецки предвижда създаването на военен и граждански флот на Черно море от българите като част от славяните.

image

Паметник на Пресветите братя Първоучители Кирил и Методий. През 19 век на територията на Украйна е създадено тайно "Кирило-Методиево братство". Снимка - архив сп. "Клуб ОКЕАН"

image

Паметник на украинския поет Тарас Шевченко, един от съмишлениците на тайното "Кирило-Методиево братство" в София. Снимка - архив сп. "Клуб ОКЕАН"

image

Паметникът "Донски казаци" в Плевен е посветен на казаците, участвали в Руско-турската война (1877-1879 г.). Няколко десетилетия по-рано "Отел Ламбер" разчита на помощта на казаците за възстановяването на независимостта на Полша. Снимка - архив сп. "Клуб ОКЕАН"

НА ХОРИЗОНТА: ГОЛЯМАТА НАДПРЕВАРА ЗА ЧЕРНО МОРЕ. БЪДЕЩИЯТ БЪЛГАРСКИ ФЛОТ

Визионерството на Терлецки притежава изключително силен заряд и надхвърля границите на времето и пространството. Тук ще повдигнем завесата и ще разкрием, че първите стъпки за създаването на търговски флот от българите в Османската империя с параход са направени още през 1850 г. или само година след като Терлецки полага неговите идейни основи през 1849 г. в Париж и цели 12 години преди Параплувното търговско дружество "Провидение", основано през 1862 г.

Успоредно с това започва голямата надпревара между Великите сили за Черно море, ситуация добре позната и днес. Следват политически провокации, нелегални сделки, оръжейни трансфери, дръзка контрабада, преследване по вълните до последен дъх и морски сблъсъци! Повече за интригуващата Тайна война за Черно море през 19 век и българското участие в нея – във втората част на книгата.

image

image

Русия, Полша от море до море и българите (1849 - 2019)
170 години от идейното полагане на основите на българския военен и граждански флот на Черно море (1849 - 2019)


автор: д-р Калоян Панчелиев
издателство: Еър Груп 2000 ЕООД, София, 2019
ISBN 978-954-752-197-1

На корицата:

Портрет на княз Адам Чарториски, публикуван в изданието L'Illustration Journal Universel на 28 юли 1861 г. През XIX век Чарториски е ръководител на организацията "Отел Ламбер" в Париж, която се бори за възстановяване на изгубената независимост на Полша. Част от интелектуалното наследство на "Отел Ламбер" са трудовете на Иполит Терлецки (основоположник на идеята за български военен и граждански флот на Черно море).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка