МОМЧЕТО И МОМИЧЕТО, КОИТО ГОВОРЯТ С МОРЕТО-2: БЕЛИ ЧАЙКИ СРЕД СИНЬОТО ЛЯТО, БЯЛО КОРАБЧЕ С НАДПИС ПОЗНАТ, МАЧТИ, МАЧТИ, КОМИНИ И ЕТО...!

Pan.bg 11 юли 2019 | 14:43 views (3402) commentaries(0)
img Българските морски новини № 481

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Варна и нашия Черноморски приятел Джек Лондон

Pan.bg продължава да следи за Вас темата за устрема на човека към морето, което е извор на вдъхновение за създаването на красиви произведения на изобразителното изкуство, скулптурата, литературата, поезията, музиката и като цяло на културата.

На 24 март т.г., когато разказахме за обновлението на бургаската улица "Богориди" (снимки 9-12 и 15-25) публикувахме и две фотографии (13 и 14) на арт-композицията "Виа Понтика".

Тя е вдъхновена от стиховете на Недялко Йорданов. Момчето с птиците, което е основен елемент в композицията ни връща назад във времето, в чудния свят на "Момчето, което говори с морето", в който няма нито помен от подлост, нито пък жажда за слава.

Днес получихме от кореспондента ни Джек Лондон няколко фотографии (1-8) на композицията "Очакване", разположена в началото на варненския вълнолом в близост до входа на зоната за обществен достъп и кораб-ресторант Baba.

Композицията, която включва фигурите на момче и момиче с поглед, вперен в морските простори е официално открита през 2018 г., а автор на идеята е архитект Владимир Попов. Проектът е реализиран с подкрепата на Община Варна.

Под скулптурата се четат стихове на поета Валери Петров: "...Бели чайки сред синьото лето, бяло корабче с надпис познат, мачти, мачти, комини и ето, невидял нито къс от морето, вече влязъл съм в морския град".

Вероятно в близко бъдеще стената на вълнолома да бъде декорирана с още подобни творби на изкуството, които ще изразяват връзката между човека и морето.

Благодарим на Джек Лондон за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МОМЧЕТО И МОМИЧЕТО, КОИТО ГОВОРЯТ С МОРЕТО-2: БЕЛИ ЧАЙКИ СРЕД СИНЬОТО ЛЯТО, БЯЛО КОРАБЧЕ С НАДПИС ПОЗНАТ, МАЧТИ, МАЧТИ, КОМИНИ И ЕТО...!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/25 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка