СПЕЦИАЛНО ЗА PAN.BG ОТ ТОРИНО: ФОТО-ПРИКАЗКА ЗА РЕКА ПО, ГАРИБАЛДИ И НЕГОВИЯ ЛЪВ!

Pan.bg 11 юни 2019 | 11:19 views (10895) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 58

Специално за Pan.bg от Торино и нашия Черноморски приятел Джузепе Гарибалди с подкрепата на граф Монте Кристо

Наскоро нашият Черноморски приятел и Аргонавт на свободата Джузепе Гарибалди имаше възможност да посети Торино благодарение на граф Монте Кристо. Торино е първата столица на Обединена Италия.

В Торино двамата посетиха Музея на италианската революция и паметника на историческия Джузепе Гарибалди.

Паметникът е дело на скулптора Одоардо Табачи. Издигнат е през 1887 г. и се намира край река По в района между мостовете "Виктор Емануел I" и "Умберто I".

В архитектурно отношение композицията включва няколко елемента: фигура на Гарибалди в цял ръст със сабя в ръце, лъв и женска фигура, която препраща към Свободата и обединяването на Италия.

Съвсем символично от паметника тръгва улица "Джузепе Мацини", наименувана на един от най-прочутите сподвижници на Гарибалди.

Наричан „Герой на два свята“, заради последователното си участие в революционните борби в Южна Америка и Европа през 19 век, Гарибалди е близък съратник на Мацини и вдъхновител на освободителните движения на много народи, включително и на българския.

Сред по-известните места в Торино освен паметника на Гарибалди са и Кралският дворец, музеите на италианската революция, филмовото изкуство и египетското наследство, парк "Валентино" и ботаническата градина с речното пристанище, Замъка на Бялата роза и стадионът на футболния клуб "Ювентус".

Река По тук е плавателна в отделни участъци между праговете и по нея сноват няколко туристически корабчета, моторни и гребни лодки.

Историческа забележителност № 1 е разбира се, легендарната "Торинска плащаница", съхранявана в катедралата "Св. Йоан Кръстител". В тази плащаница според някои автори Иосиф от Ариматея е повил тялото на Исус Христос след разпятието.

За някои от изброените забележителности ще има приятното задължение да ни разкаже в следващи репортажи нашият нов кореспондент от Торино, осигурен от граф Монте Кристо.

За делото на Гарибалди и Мацини и влиянието им върху българското революционно движение през 19 век ще пишем тепърва в специална публикация, посветена на Музея на италианската революция.

Благодарим на Джузепе Гарибалди и граф Монте Кристо за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете международните морски новини в Pan.bg!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


СПЕЦИАЛНО ЗА PAN.BG ОТ ТОРИНО: ФОТО-ПРИКАЗКА ЗА РЕКА ПО, ГАРИБАЛДИ И НЕГОВИЯ ЛЪВ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 11/25 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка