КОЛЕКЦИЯ ЛОДКИ ДВЕ В ЕДНО: ЛОДКАТА ОТ БРАКАЛОВАТА КЪЩА И ЛОДКАТА НА ШАРО!

Pan.bg 10 май 2019 | 14:11 views (25692) commentaries(0)
img Българските морски новини № 448

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Бургас и нашия Черноморски приятел Ерик Табарли

Pan.bg продължава да следи за Вас темата за морските артефакти (лодки, корабни камбани, винтове) извън музеите. Днес в нашата поредица имаме удоволствието да Ви представим цели две лодки, благодарение на кореспондента ни Ерик Табарли.

Първата лодка се радва на заслужени грижи и внимание на преклонна възраст, подобно на бургазлийката с външна маркировка Бс 541 от бр. № 415 на рубриката "Българските морски новини", която се намира на плажа зад ресторант "Нептун".

Новата ни "гостенка" се намира в двора на Етнографския музей в Бургас на ул. Славянска" 69. Това е бивша лодка от созополската риболовна флотилия с външна маркировка Cз 200 (снимки 1 и 2). Сега за нея се грижат специалистите от РИМ-Бургас.

Етнографският музей се помещава в т.нар. "Бракалова къща" - дом на известната бургаска фамилия Бракалови. За музея, както и за делата на търговците и митничарите от рода Бракалови, които в определен момент излъчват и свой представител в местната власт ще разкажем в отделен репортаж.

Втората ни "гостенка" днес прави компания на първата, защото е разположена съвсем близо до Етнографския музей - на площада между Катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" (снимка 3) и училището "Св. св. Кирил и Методий" (снимка 4).

Тази лодка има съвсем практична цел - тя се използва за сепаре в заведението за бързо хранене на площада (снимка 5). Нарича се "лодката на Шаро", защото около нея се събира дружинка от ученици с любимото си улично кутре, чието име не е известно на никой и за по-лесно всички го наричат галено Шаро.

Тук можете да хапнете сандвич, да изпиете по едно питие и ако имате късмет - да научите последните новини около морето и пристанището от най-младите последователи на Черноморските приятели.

Всъщност "Дружинката на Шаро" е младежкия формат на Черноморските приятели - група бургаски хлапета, влюбени в морето, утрешни ветроходци, моряци, капитани и магелановци. В най-скоро време ще Ви срещнем и с тях и ще Ви разкажем за мечтите им.

Засега ще повдигнем малко завесата и ще разкрием, че те подготвят първата си морска изява, която ще бъде посветена на военния ни флот съвсем
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
скоро...

Благодарим на Ерик Табарли за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


КОЛЕКЦИЯ ЛОДКИ ДВЕ В ЕДНО: ЛОДКАТА ОТ БРАКАЛОВАТА КЪЩА И ЛОДКАТА НА ШАРО!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/74 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker