ЕКСКЛУЗИВНО: ТОЗИ ДИВ, ДИВ ЗАПАД! ВИЖТЕ КАКВО ОСТАНА ОТ КУЛАТА С ТРИБУНИТЕ...(СНИМКИ)

Pan.bg 08 яну 2019 | 21:50 views (21968) commentaries(5)
img Българските морски новини № 381

Към морето и Дунава - за напредък!

Специално за Pan.bg от Панчарево и Хенри Морган и Капитан Кайман

След редица публикации за тренировките по гребане и ветроходство на Панчаревското езеро през летния сезон, днес насочваме вниманието на читателите на Pan.bg към едно легендарно спортно съоръжение, популярно в близкото минало - кулата с трибуните с уговорката, че в настоящата публикация ще говорим за напредък, но само в минало време.

Разположено на повече от 370 км от Бургас и над 450 км от Варна, Панчаревското езеро вероятно е най-западният плавателен воден басейн, където се провеждат регулярно спортни състезания и обучение. Кулата с трибуните, спомената по-горе влиза в състава на т. нар. "Комплекс национални гребни и ремонтни бази "Средец".

Наименованието, с което комплексът е известен сред обществеността е национална гребна база "Средец" или гребна база "Панчарево". Той е построен през 1968 г. и е предназначен за провеждане на национални и международни състезания по гребане и водомоторни спортове.

В оригиналния си вид включва множество обекти на източния и западния бряг на езерото, сред които: финална кула, бетонни трибуни, информационно табло, кей, понтон, хангари и ремонтна работилница за лодки, мотел, хотел-ресторант, автомобилна отсечка за заснемане на състезанията от журналистически екипи и др. През 1977 г. тук се провежда световната купа по кану-каяк, а през 1981 г. - младежкото световно първенство по водни спортове.

След демократичните промени през 1989 г. базата все още се използва, но в по-ограничен мащаб. Поддържат се основно обектите на западния бряг (хангарите и работилницата за ремонт на лодки, големия понтон, хотел-ресторанта), докато тези на източния бавно се рушат (кулата с трибуните и кея, информационното табло, мотела).

В наши дни автомобилната отсечка е свързана с панорамната пътека и двете заедно образуват еко-пътека "Панчаревско езеро", която започва от стената на язовира при с. Герман и завършва при ВЕЦ "Кокаляне". Дължината й е около 4 км. В района на информационното табло и от двете страни на ВЕЦ "Кокаляне" има паркинги за автомобили.

Освен за пешеходци еко-пътеката дава добра възможност за изява на велосипедисти и мотоциклетисти. Мотел "Трибуните" е сборен пункт за много мотоциклетисти (снимка 10) и ако се надявате, че тук ще откриете мечтаното спокойствие ще останете разочаровани, защото в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
района е доста шумно през почивните дни. Все пак за любителите на природата от трибуните се откриват възхитителни гледки към западния бряг на езерото, селата Панчарево и Кокаляне и Витоша (снимки 4, 6, 7, 24, 25, 28 и 29).

Достъпът до кулата е забранен от съображения за безопасност (снимки 9, 11 и 12). В бетонните трибуни (снимки 13, 14 и 15) зеят множество по-малки и по-големи дупки, стърчи арматура и е препоръчително посетителите да внимават. Кеят (снимка 5) изглежда все още удържа на капризите на времето и превратностите на историята. От информационното табло е останала само бетонната рамка (снимка 18).

Добрата новина е, че през настоящата година се очаква да бъдат заделени средства за ремонт на кулата с трибуните и евентуално да бъдат отдадени на концесия.

Благодарим на Хенри Морган и Капитан Кайман за снимките и очакваме следващото им включване!

Следете морските новини от България в Pan.bg!

Pan.bg - лидерът в българските морски новини!Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: ТОЗИ ДИВ, ДИВ ЗАПАД! ВИЖТЕ КАКВО ОСТАНА ОТ КУЛАТА С ТРИБУНИТЕ...(СНИМКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/30 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Гид 08 яну 2019, 23:10
   
  0
   
  0

  От ВЕЦ-а до трибуните е забранено за МПС.. има знак! Често минават полицаи и валят глоби ;)

 2. #2
  Гид 08 яну 2019, 23:17
   
  1
   
  0  В събота и неделя не е за колело тук!!! пълно е с хора!

 3. #3
  henry morgan 09 яну 2019, 10:51
   
  0
   
  0

  Колега, благодаря за добавката! Имаме идея да публикуваме нещичко за ВЕЦ-овете в бъдеще. Старият ВЕЦ Панчарево достъпен ли е? Какъв е маршрута до там?

 4. #4
  Гид 09 яну 2019, 15:48
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #3
  http://www.pancharevo-bg.com/index.php/history-culture/hydroelectric-plant
  https://ibb.co/VJ444pV

 5. #5
  henry morgan 10 яну 2019, 10:44
   
  0
   
  0

  Благодаря!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка