ЕКСКЛУЗИВНО: АЙ, БУБАМАРА, БУБАМАРА - ФОТО-ПРИКАЗКА ЗА ФРУШКА ГОРА И СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ!

Pan.bg 15 дек 2018 | 13:43 views (10976) commentaries(0)
img Световна морска хроника № 52

Специално за Pan.bg от Сремски Карловци и Любен Каравелов

Pan.bg продължава с представянето на по-интересните пристанища, крепости и забележителности по река Дунав в Сърбия. В периода 2016-2018 г. благодарение на нашите кореспонденти Любен Каравелов и Самотния бегач на дълги разстояния гостувахме многократно в Белград, Земун, Нови Сад и Голубац.

Днес получихме от г-н Каравелов снимки от малкото, но изключително красиво и чаровно градче Сремски Карловци, разположено амфитеатрално на река Дунав по склоновете на т.нар. Фрушка гора и в непосредствена близост до Нови Сад и Петроварадинската крепост.

В по-стари времена на мястото на днешното селище е съществувало римско укрепление, наречено Кузум. През вековете от север през река Дунав нахлуват различни племена и завоеватели като най-трайно изглежда е влиянието на австрийците и унгарците.

След сключването на т.нар. Карловацки мирен договор (1699 г.) между Османската империя и членовете на Свещената лига (Свещената Римска империя, Русия, Полша и Венеция) градчето става резиденция на глава на Православната църква.

За нас българите по-важно е, че през 1758 г. в Сремски Карловци пристига Паисий Хиледарски, който тук получава достъп до различни съчинения и източници за старата българска история. По-късно те са използвани от Паисий при написването на "История славянобългарска".

В Сремски Карловци можете да видите Резиденцията на сръбския патриарх (снимки 2, 3 и 4), Училището по богословие (снимки 6), Католическата църква "Света Троица" (снимки 8 и 9), старата часовникова кула (снимка 5) и други забележителности.

На река Дунав са разположени няколко прочути рибни ресторанти (снимка 10) и малко пристанище (снимки 12-13 и 15-23) за рибарски лодки, моторници и яхти. В близост до пристанището се намира база за водни спортове.

Запазената марка на градчето е калинката (на сръбски: бубамара). През есенния сезон в дунавския парк на Сремски Карловци изобилства от калинки, в чиято "компания" (снимка 14) можете да похапнете вкусна риба в някой от крайбрежните ресторанти.

Благодарим на Любен Каравелов за снимките и очакваме следващото му включване!

Следете световните морски новини в Pan.bg!


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ЕКСКЛУЗИВНО: АЙ, БУБАМАРА, БУБАМАРА - ФОТО-ПРИКАЗКА ЗА ФРУШКА ГОРА И СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/23 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка