Президентът: Във времена на глобализъм наш дълг е да преоткрием ролята на родния език като символ на идентичността ни

Pan.bg 28 юни 2024 | 07:25 views (539) commentaries(0)
img Pan.bg

Българската азбука, просвета и култура и славянската писменост са вградени дълбоко в нашата държава и институционалност. Благодарение на силата и красотата им България се съгради като държава на духа, която още преди хилядолетия се превърна в един от културните центрове на Европа. Това заяви държавният глава Румен Радев при откриването на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“, който се състои по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. В конференцията участват повече от 30 учени слависти от 11 държави, които в рамките на два дни ще дискутират с българските си колеги значението на славянското наследство, съхраняването и разпространението му. Президентът и вицепрезидентът откриха форума в Националния дворец на културата в София.

През годините силата на словото разграничава добро и зло, формира личен и колективен морален компас, каза в приветствието си към участниците президентът Румен Радев. Държавният глава заяви, че българската писменост, просвета и духовност са ни съхранили като народ и са ни превели през най-тежките изпитания през векове на потисничество. „Като преки наследници на делото на светите братя Кирил и Методий наш дълг е да съхраняваме и развиваме това богатство“, заяви Румен Радев и посочи, че кирилицата, тръгнала от нашите земи, днес формира широко духовно пространство, обединяващо милиони хора.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Майчиният език е първият и най-голям дар, който получаваме от своите родители, заяви президентът и посочи, че днес българският език остава единствената връзка с отечеството ни за българите, живеещи в чужбина. Държавният глава призова за провеждането на държавни политики и предприемането на съвременни работещи решения, за да не изтънява тази връзка със сънародниците и с диаспората ни зад граница.

„В динамичните времена на бързо развитие на технологии, икономика, глобализъм ние сме длъжни да преоткрием ролята на родния език като един от най-дълбоките символи на идентичност. Трябва да укрепваме този мост, който ни връща обрано към дома, корените и самите себе си, но и който ни отваря към други народи и култури“, заяви президентът Радев.

Двудневната конференция „Азбука. Език. Идентичност“ е продължение на проведения по инициатива на вицепрезидента през 2022 г. Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Президентът: Във времена на глобализъм наш дълг е да преоткрием ролята на родния език като символ на идентичността ни

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка