Вицепрезидентът беше гост на 10-годишнината от откриването на крепостта „Перистера“ в Пещера

Pan.bg 09 юни 2024 | 12:03 views (573) commentaries(0)
img Трябва да популяризираме хилядолетната ни история по света, тя е нашата гордост, призова Илияна Йотова

Pan.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на тържественото отбелязване на 10-годишнината от откриването на крепостта „Перистера“ на хълма Св. Петка в Пещера. „Това е магическо място, пълно с много красиви легенди. Казват, че хилядолетия назад хората тук пуснали ято гълъби, за да им покаже кое е най-сигурното място, където да издигнат крепост. Нарекли я на гълъбите – Перистера. Според друго предание тук имало старо тракийско светилище“, посочи в приветствието си вицепрезидентът. „Тази крепост е като голяма каменна книга, прелиствайки пласт след пласт, четем дългата българска история и душите ни се изпълват с гордост“, изтъкна Йотова.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Вицепрезидентът благодари на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова, която е ръководител на екипа, възстановил крепостта. Йотова изрази надежда, че археологическите разкопки ще продължат и държавата ще подкрепи тази дейност.

На кмета на Пещера Йордан Младенов и на общинското ръководство вицепрезидентът благодари за амбицията да развиват това място. „Днес „Перистера“ е и арена за изява на таланти, за представяне на изкуство, за събития с международно значение. Успешно свързвате минало, настояще и бъдеще“, посочи Илияна Йотова. По думите й хилядолетната българска история е малко позната навън, а тя е богатството, с което да се гордеем пред света.

Вицепрезидентът подчерта и дейността на медия „Стандарт“ за популяризиране на културно-историческото ни наследство чрез инициативата „Чудесата на България“, която е под патронажа на Йотова.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Вицепрезидентът беше гост на 10-годишнината от откриването на крепостта „Перистера“ в Пещера

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка