Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина

Pan.bg 13 май 2024 | 14:39 views (787) commentaries(0)
img Вицепрезидентът беше гост на 20-годишнината на школото

Pan.bg

За активната и родолюбива дейност за съхранение и разпространение на българския език, духовност, култура и традиции Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина. Вицепрезидентът беше гост на тържественото честване на 20-годишнината на българското училище, в което до 12 клас учат близо 200 ученици.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Когато държите ръчичките на най-малките да изписват красивите кирилски букви, вие прокарвате пътя на светлината. Няма по-силна от светлината на словото и познанието. Над 13 века България е печелила много битки с оръжие, но най-силното оръжие винаги са били духовността, книжовността, културата“, обърна се вицепрезидентът към учителите. Тя посочи, че България единствена в света има празник буквите, защото е родена от словото и писмеността. Йотова определи учителите като съвременните български мисионери. „Както Светите братя Кирил и Методий и техните ученици разпръскваха сред славянските народи светлината на словото на роден език, 11 века по-късно в модерния свят на високите технологии вие възпитавате млади хора, които познават и се гордеят със своята история“, подчерта в приветствието си вицепрезидентът. Тя увери в неизменната подкрепа на България за дейността на българските сдружения и училища зад граница и благодари на гръцката държава за условията, които създава за тяхното функциониране. Йотова изтъкна и подкрепата на българското посолство Атина и на посланика Валентин Порязов.

„В свят на конфликти и разделение заради вас, нашите деца, трябва да се върнем към човешките ценности, да работим за мир и толерантност, за перспектива за вашето развитие. Където и да живеете по света, помнете своя корен и бъдете горди с дългата и славна българска история“, поздрави учениците Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на родителите, че възпитават децата в родолюбие и са естествените съюзници на учителите в тяхната мисия.

Йотова подари на директора на училището Мими Ничева брошка, която изобразява буквата Б – емблема на международния форум за кирилицата, който вицепрезидентът организира преди две години. През юни тази година предстои второто му издание.

На тържественото отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ Йотова връчи удостоверенията на завършващите 12 клас.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка