Otbrana.com: Гимназия в Попово откри Кът на Българската армия

Pan.bg 02 май 2024 | 21:46 views (316) commentaries(0)
img Otbrana.com

С тържество, заупокойна молитва и тържествен марш на учениците от Клуб „Родолюбиви и здрави“ в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ град Попово бе открит Кът на Българската армия и отбелязан 6 май – Денят на храбростта и Българската армия, съобщават от учебното заведение.

Информацията продължава така: „На тържеството присъстваха Дарина Димитрова – Директор Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Община Попово, Росица Георгиева – Главен експерт „Култура“ в община Попово, Негово високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Валентин Лазаров – архиерейски наместник на Поповска духовна околия, майор Матев, началник на Военно окръжие, град Търговище, мичман Тони Георгиева, възпитаник на нашето училище, Юрмюз Ахмедова – общински съветник в Община Попово, Десислава Друмева-Кънева – кмет на с. Гагово,Тихомир Ангелов – кмет на с. Глогинка, Теменужка Берберска – кмет на с. Дриново, Реджеп Синапов – кмет на с. Зараево, Мирослав Янчев – кмет на с. Кардам, Николай Николаев – кмет на с. Ковачевец, Денчо Дечев – кмет на с. Ломци, Георги Георгиев – кметски наместник на с. Бракница, Георги Димитров – кметски наместник на с. Горица, Георги Георгиев – кметски наместник на с. Паламарца и деца от група „Калинки“ на ДГ „Здравец“, град Попово

Днес свеждаме глави пред хилядите доблестни предци, загинали за нашата свобода и независимост по бранните полета на войните. Те опазиха Родината в кръвопролитните изпитания на новата ни история.

Благодарност към храбрите! Свободата на всяко общество, нашата обща свобода, се крепи на върха на тяхното копие.

Малко са държавите с нашата дълга история, съхранили своето име, вяра и език през векове на изпитания. Времето ни е научило, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и армия, на човешката солидарност и родствената близост. Има дълбока мъдрост в това, че денят на войската се отбелязва на празник, който събира заедно и нашите семейства. Празник на несломимата вяра и нейната победа над злото. Всенароден празник, който почита всеки български дом.

И нека закрилникът на Българската армия Свети Георги Победоносец да бди над нас, нашия дом и нашата Родина. Нека вярата му ни вдъхва сили, за да градим и съхраним свободна и процъфтяваща България!

А нашият принос към опазването на традициите и историята на Българската армия е изработения със средства по НП на МОН и МО „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на Българската армия“ Албум на военните паметници в община Попово, за да помним и знаем, да пазим и градим ПАМЕТТА за знайните и незнайни воини, пожертвали живота си за майка България! На загиналите за Родината – вечна слава!“

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка