Установяването на източнотракийско бежанско население в Бургаския район в периода 1913 – 1925 г.

Pan.bg 22 мар 2024 | 14:22 views (479) commentaries(0)
img Стефан Минчев

На 26 март, в чест на подвига на българските воини, сражавали се при Одрин, на падналите из тракийските полета, както и на паметта на хилядите българи тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на Родината, отбелязваме Деня на Тракия.

По този повод, като част от музейната образователна програма на Регионален исторически музей – Бургас „Опознай Бургас и Бургаският край“, на 26 март, от 17:30 ч., в Етнографската експозиция (ул. „Славянска” 69) ще бъде изнесена лекция с презентация на тема „Установяване на източнотракийско бежанско население в Бургаския район в периода 1913 – 1925 г.“

Тематичната лекция проследява движението на българи бежанци от Източна Тракия към Бургаския район след края на Междусъюзническата война до 1925 г., както и тяхното териториално разпределение и численост в изследваното географско пространство.

Групите бежанско население, установили се в Бургас и околността, са изселени от всички части на Източна Тракия. Процесите по настаняване и оземляване са регламентирани съобразно действащото законодателство. Първоначално те се изразяват в преместване на временно настанените семейства в указани от властта селища, а впоследствие се изготвя специален План за вътрешното им заселване.

По време на лекцията ще бъдат посочени факторите, които оказват влияние върху бежанското движение в района, типа селища, от които идват и в които се настаняват източнотракийци в Бургаски район, тяхната численост и др. въпроси.

Лекцията е подготвена от Иванка Делева, гл. уредник на Историческата експозиция.

Началото е в 17:30 ч. Входът е с билети.

www.burgas.bg

image

Временна бежанска къща

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка