ВЛАДО ЧЕРНОЗЕМСКИ ИЛИ ВЕЛИЧКО КЕРИН - 85 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ!

Pan.bg 10 окт 2019 | 09:00 views (2884) commentaries(0)
img
На 9 октомври 1934 г. гражданите и гостите на Марсилия приветстват югославския крал Александър I, който е на официално посещение във Франция, когато неочаквано един здрав и набит мъж успява да се промуши между двама полицаи и с вик на френски език „Да живее кралят!“ достига до автомобила и се качва на стъпалото. След това с мълниеносна бързина изважда пистолет, насочва го към крал Александър и започва да стреля. Владетелят на кралство Югославия, безжалостен противник на българите, е улучен смъртоносно в сърцето и издъхва след няколко минути.

Атентаторът е българинът Величко Димитров Керин с псевдоним Владо Черноземски, роден през 1897 г. в село Каменица, днес квартал на Велинград. Родът на баща му е от разложките села, оттам е коренът и на майчиния му род. Присъединява се към ВМРО през 1922 г., като бързо изпъква с пълната липса на страх и фанатична преданост на делото на организацията. Влиза многократно с чети в поробена Македония и се бие хладнокръвно и дръзко със сръбската войска и жандармерия. Проявява се като отличен стрелец.

През 1932 г. Владо Черноземски е изпратен като инструктор в хърватската организация „Усташа“ (в превод Въстаник) на доктор Анте Павелич. Усташите са съюзници на ВМРО в борбата срещу сръбския режим и работят в тясно сътрудничество с Иван Михайлов. Известно е, че Владо Черноземски пребивава в лагери на организацията в Италия и Унгария.

За него един от другарите му си спомня:

" Владо беше много тих човек и крайно изпълнителен. Мразеше другарите си, които пиянстваха, Жените не обичаше. Обичаше усамотението и много четеше. Знаеше до малки подробности историята на Васил Левски и Христо Ботев. Беше националист. "

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ВЛАДО ЧЕРНОЗЕМСКИ ИЛИ ВЕЛИЧКО КЕРИН - 85 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка