ДА ЗАПЕЕМ ЗАЕДНО "ЯСЕН МЕСЕЦ ВЕЧ ИЗГРЯВА" В ЧЕСТ НА ГЕРОИТЕ НИКОЛА РАВАШОЛА И ПАНЮ АНГЕЛОВ

Pan.bg 21 мар 2019 | 09:52 views (3580) commentaries(0)
img
НА 20 МАРТ/ 2 АПРИЛ 1903 ГОДИНА СЕ РАЗВИВА ЗНАМЕНИТАТА СЪРМАШИШКА АФЕРА

"Ясен месец веч изгрява над зелената гора"....

доц. д-р Петър Ненков

На 20 март/2 април 1903 г., в навечерието на Илинденско-Преображенското въстание, се развива Сърмашишката афера в село Сърмашик/ днес Бръшлян. Укриваща се там чета на ВМОРО начело с войводата Пано Ангелов е предадена на турската власт от местен жител. Вследствие на това, тя е обградена в Балювата къща от 200 души редовна турска войска.

Четниците не се предават и въпреки неравенството в силите, приемат боя. Те откриват стрелба по турците. Завързва се лют бой, който трае цял ден. В него загиват геройски войводата Пано Ангелов и неговият помощник Никола Атанасов Равашола.

В разгара на боя, Пано Ангелов хвърля по врага ръчна граната и предизвиква паника всред аскера, което е използвано от четата, за да пробие обръча на турците. Трима четници Георги Мутафов, Атанас Вълканов и Петко Пухов успяват да се измъкнат от селото и се спасяват.

Тези героично събития са възпети от войводата на Лозенградския район Яни Попов в песента "Ясен месец", наричана още Странджанската Марсилеза. В изпълнение на народния певец Сава Попсавов, родом от село Сърмашик, тя става изключително популярна.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Никола Равашола Атанасов е роден в 1863 година в Батак или в Перущица, тогава в Османската империя. Живее в Анхиало и Бургас. Работи като надзирател на Поморийските солници, пощенски служител и хамалин на Бургаското пристанище. Влиза във ВМОРО и в края на 1902 година заминава за Странджа с четата на Михаил Герджиков. Взима прякора на френския анархист Равашол. Става приближен на войводата Пано Ангелов и влиза в неговата чета.


Пано Ангелов Апостолов, известен и като Карабаджаков, с псевдоним Пиер, е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.[1]


Пано Ангелов е роден на 2 февруари 1879 година в софлийското село Башклисе, тогава в Османската империя. Произхожда от рода Карите, изселници от Чирпанско и основатели на Башкьой (Башклисе). Прадядо му Ангел е прочут пехливанин, а неговият син Апостол е четник в четата на Ангел войвода и загива край Софлу.

След Освобождението на България Пано Ангелов и семейството му се преместват в хасковското село Брод. След завършване на основното си образование в Брод
учи и завършва Казанлъшкото педагогическо училище.

През 1902 година Пано Ангелов спира да преподава и в Бургас се свързва с Михаил Герджиков, Лазар Маджаров, Георги Кондолов, Левтер Мечев, Никола Равашола, Киро Узунов и други дейци на ВМОРО. През 1902 година е изпратен в Малкотърновския революционен район с чета, която посещава селата Кладара, Граматиково и Камилите.

В началото на 1903 година е избран за участъков войвода на Сърмашик, Гьоктепе, Стоилово, Калово, Заберново, Моряне, Чеглаик и Конак. Обикаля селата на Странджа, сформира смъртни дружини, прави съзаклятие, събира средства, набавя оръжие. Проявява забележителни организационни качества, смелост, хладнокръвие, честност, в резултат на което четата спечелва доверието на населението и във всички села на поверения му участък се изграждат смъртни дружини, мрежа от куриери и се набавят оръжие и боеприпаси. Набират се допълнително и въстаници от селата.

На 20 март четата на Пано Ангелов и четниците му Никола Равашола, Георги Мутафов, Атанас Вълканов и Петко Пухов се намира в Сърмашик, където четата е предадена и в започналото сражение загиват войводата и Никола Равашола. Смъртта им е възпята от Яни Попов в странджанската марсилеза “Ясен месец”.

-----------------------------------
„Ясен месец“ е написан като въстанически марш от Яни Попов - войвода и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация[1]. Текстът бързо придобива полулярност и песента става химн на тракийската революционна борба и на Странджа.

Текстът е от стихосбирката „Странджанска гусла“ (1905), издадена отново през 1909 година като „Странджански жалби“. Стихосбирката е сборник от хайдушки и революционни песни, записани на местно наречие от Лозенградско, Малкотърновско и Бунархисарско. Във второто издание е поместен пълният текст на „Ясен месец“, посветен на Пано Ангелов и Никола Равашола.

Популярно е изпълнението на „Ясен месец“ от странджанския народен певец Сава Попсавов.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка