Три спасени мечета се завърнаха у дома в България

Pan.bg 14 май 2024 | 10:13 views (1125) commentaries(0)
img След рехабилитация в специализиран център „Арктурус“ в Гърция мечетата Никола, Мишо и Анета отново са в дивата природа. Министър Петър Димитров се присъедини към спасителните екипи, които пуснаха мечетата на свобода

Pan.bg

Партньорските усилия на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), природозащитната организация WWF, фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и специализираният център „Арктурус“ (ARCTUROS) – Гърция, дадоха шанс за нов живот на три осиротели мечета. В рамките на няколко съвместни операции малките Никола, Мишо и Анета бяха уловени, обгрижени в специализирани центрове у нас и в чужбина и върнати обратно в природата.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров се присъедини към спасителните екипи, които вчера пуснаха мечетата на свобода на внимателно подбрано място – местообитание на кафяви мечки на територията на Национален парк „Рила“. Животните бяха транспортирани дотам, настанени в специални клетки. Връщането им в дивата природа идва след като от Центъра за рехабилитация „Арктурус“ прецениха, че мечетата са достигнали подходяща възраст и килограми, за да се върнат обратно в природата.

Освобождаването на мечетата стана при изключителни мерки за безопасност, тъй като дори тридесеткилограмово мече е в състояние да рани тежко възрастен мъж, предупреждават експертите. Животните са маркирани с GPS нашийници, които позволяват тяхното непрекъснато проследяване и по този начин ще се гарантира безопасността както на хората, така и на животните. Проследяването се извършва в реално време и с него са ангажирани експерти от Национален парк „Рила“ и WWF.

Историята на трите мечета започна миналата година. През юли спасителният отряд на WWF с помощта на горски служители и служители на Природен парк „Витоша“ проведе акция по улавянето на петмесечно мече. Загубило майка си, мечето Никола беше намерило убежище на дърво, откъдето беше спасено. През октомври в разстояние от няколко седмици бяха спасени още две мечета-сирачета, малките Анета и Мишо, привлечени от хранилка за животни край село Крушовица, Елин Пелин. От местната ловна дружинка и общината сигнализираха Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София, която се обърна за съдействие към WWF. Членовете на отряда реагираха мигновено за спасяването им.

Трите мечета получиха подходящите грижи, за да укрепнат, като прекараха известно време в „Парк за мечки Белица“ – единственото защитено място в България, където екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ дава шанс за нов живот на спасени мечки, а впоследствие със съдействието на експерти от МОСВ бяха настанени в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурус“ в Гърция.

Министър Димитров изказа благодарност към екипите на WWF и ЧЕТИРИ ЛАПИ за съвместната работа, „с която показваме нагледно колко важно е доброто сътрудничество между НПО-сектора и държавните институции в името на опазването на природата“.

„Нашата грижа не приключва с освобождаването на мечетата. Имаме готовност за редовни посещения на терен, за поставяне и проверка на фотокапани за наблюдение, както и за повторното им залавяне при нужда. Мечетата носят специални GPS нашийници, с помощта на които можем да проследяваме движението им. Но ще се намесваме само в краен случай – ако възникнат съмнения за здравословното им състояние или ако се появят признаци за проблемно поведение“, обясни Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ и член на спасителния мечешки отряд на WWF.

Това е третата съвместна операция за освобождаване на мечета в техния естествен хабитат, която се провежда в България. За успешното провеждане на трите акции през 2019, 2022 и 2024 г. принос имат експерти от структурите на МОСВ – Националните паркове „Централен Балкан“ и „Рила“, РИОСВ – Смолян и София, специалисти от ПП „Витоша“, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и СДП „Балкани“.

/www.moew.government.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Три спасени мечета се завърнаха у дома в България

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка