❗Знаете ли, че...

Pan.bg 26 ное 2022 | 10:22 views (801) commentaries(0)
img Музей на авиацията - Крумово
·
❗Знаете ли, че с писмо от 26 ноември 1915 г. Министерството на войната уведомява Началника на Инженерните войски генерал–майор Стоян Загорски, че:
ℹ„Германската главна квартира е изпратила една въздухоплавателна мисия, която да избере място и построи един хангар за Цепелин, който да услужва направленията към Черно и Бяло море. Мястото е вече избрано от същата край гр. Ямбол, гдето след няколко дни ще се почне самата постройка.”

Построеният огромен елинг приютява въздушен кораб, който е от система Schutte-Lanz SL-10.


????Към 1юни 1916 г. в състава на Въздухоплавателната дружина е включено Дирижабълно отделение, състоящо се от 32 души с командир поручик Иван Минков.

Командата е без материална част. В началото на август 1916 г. поручик Иван Минков е изпратен да придобие опит в 18-о германско дирижабълно отделение край Ямбол.
⚡️През юни 1917 г. въздушният кораб Schutte- Lanz SL-10 с немски екипаж изчезва при буря над Черно море.

Елингът става база на немския цепелин L-59. По време на войната, той лети от Ямбол, достига на 2000 км дълбочина в Африка и се връща отново в града за 95 часа и 5 минути.

През април 1918 г. е свален от съглашенски самолети над Средиземно море.

Огромният елинг след войната е разглобен, а много от материалите са вложени в изграждането на военни летища след 1937 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка