Любопитни факти от света на авиацията-2

Pan.bg 09 ное 2022 | 10:04 views (959) commentaries(0)
img pan.bg
Източник:Музей на авиацията - Крумово
·
????Днес в Любопитни факти от света на авиацията продължаваме да разказваме за френския авиоинжинер, с принос и в ракетостроенето, Робърт Есно-Пелтери.
През 1903 г. той започва да проучва възможността за осъществяване на полети в Космоса независимо от тези на руския учен Константин Циолковски.
✍️ В статия представя ракетно управление като изчислява енергията, необходима за достигане на Луната и близките планети. На тази база той предлага използването на атомната енергия за захранване на междупланетните превозни средства.

????През 1927 г. Пелтери и френският банкер Андре Луис Хирш, създават наградата Prix REP-Hirsch, която Френското астрономическо общество връчва от името на двамата, за особени заслуги в сферата на астронавтиката. Те осигуряват и средствата – 5000 франка годишно за 1928,1929 и 1930 г. Лауреат за 1929 г. е Херман Обърт, за цялостен принос в областта на теорията на ракетостроенето.
От 1936 г. призът e преименуван в Международна награда за астронавтика. Въпреки че, съществува само 10 години тя спомага за стимулиране на интереса към астронавтиката и насърчава изследователите в тази област.
????Пелтери притежава всестранни интереси и реализира изобретения в много области, регистрира около 120 патента.
Умира на 6 декември 1957 г. в Ница, Франция. През 1976 г. е включен в списъка на Международната космическа зала на славата в Музея на космическата история в Ню Мексико, САЩ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка