Любопитни истории от света на авиацията

Pan.bg 01 окт 2022 | 14:12 views (619) commentaries(0)
img пан.бг
Източник:Музей на авиацията - Крумово


Първото състезание с балони за купата “Гор¬дън Бенет“, носеща името на основателя на в. “Интернешънъл хералд трибюн“ се провежда на 1 октомври 1906 г. в Париж. И до днес правилата остават непроменени – да се измине по права линия възможно най-дългото разстояние, независимо колко време ще отнеме. В състезанието могат да участват общо 13 балона, от които най-много три броя от една и съща националност. Държавата победителка в надпреварата е домакин на следващото издание. Тази страна, която победи три поредни пъти, получава купата, като същевременно трябва да спонсорира изработването на нова. Надпреварата „Гордън Бенет“ понякога е смъртоносна. През 1923 г. по време на състезанието, проведено в Белгия, петима балонисти са убити от мълния, а няколко други са сериозно ранени.

За първи път купата е спечелена от Белгия през 1924 година. Белгийският аероклуб подарява нова купа, която през 1928 г. е спечелена от САЩ, а през 1933 г. Американската национална федерация урежда международното състезание в Чикаго. Поредната купа е спечелена от Полша през 1935 г. Полският екипаж - капитан Буржински и поручик Висоцки прелитат с балона „Полония II” над 1600 км и кацат край Сталинград. Полша е домакин и през 1939 г., когато германските войски нападат страната и състезанието е преустановено заради началото на Втората световна война. Рекордът за най-продължителен полет е поставен от германците Вилхелм Аймерс и Бернд Ландсман през 1995 г. с престой във въздуха от над 92 часа.


Най-дългият полет е постигнат от белгийците Боб Бербен и Беноа Симеон с прелетени 3400 км, а най-успешен балонист е фанцузинът Винсент Леи с общо 9 победи (6 като главен пилот и 3 като помощник-пилот). От държавите участници най-успешна е САЩ с 12 победи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка