Спряха да взимат бели мъже в британските Военновъздушни сили

Pan.bg 17 авг 2022 | 17:18 views (582) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: dir.bg


Ръководителят на отдела за набиране на персонал в кралските Военновъздушни сили на Великобритания (висш офицер от женски пол) е подала оставка в знак на протест срещу "ефективната пауза" при вземането на служба на бели мъже новобранци в полза на жени и етнически малцинства, съобщи "Скай нюз", като се позова на източници от отбраната.


Високопоставената жена офицер очевидно е подала предизвестието си през последните дни на фона на опасенията, че всякакви подобни ограничения за наемане на работа, макар и временни и ограничени, могат да подкопаят бойната мощ на Кралските военновъздушни сили (RAF), твърдят източниците.

Източниците от отбраната обвиняват главния маршал на ВВС сър Майк Уигстън, командващ RAF, че изглежда е готов да направи компромис със сигурността на Обединеното кралство в момент на нарастващи заплахи от Русия и Китай в преследване на макар и важни цели като подобряване на разнообразието и приобщаването.

Един от източниците в областта на отбраната отбелязва как главнокомандващият на армията генерал сър Патрик Сандърс е сравнил днешните предизвикателства пред сигурността с тези от периода на подготовката за Втората световна война, като е предупредил, че Обединеното кралство е изправено пред своя "момент 1937 г.".

"След това погледнете ръководителя на RAF - той е готов да наруши оперативните изисквания на военновъздушните сили, само за да изпълни разнообразието [целите]", казва източникът.

Твърденията за случващото се във ВВС предизвикаха реакция от страна Риши Сунак, един от двамата претенденти за поста на следващия министър-председател на Обединеното кралство.

Говорител на Сунак заяви: "Единственото нещо, което трябва да има значение при набирането на персонал, е вашият характер, а не полът или цветът на кожата ви.

В отговор на въпросите на Sky News по този въпрос говорител на Министерството на отбраната заяви: "Оперативната ефективност е от първостепенно значение и никой не понижава стандартите, за да се присъедини към Кралските военновъздушни сили. РВС набират кадри за много професии и, както и останалите въоръжени сили, са решени да бъдат сила, която отразява обществото, на което служат за защита."

През последните години няколко правителства подканват трите въоръжени служби - RAF, армията и Кралския флот - да подобрят статистиката си за многообразието в тази традиционно предимно бяла, мъжка професия.

Министерството на отбраната има за цел да увеличи съотношението на жените новобранци, постъпващи във въоръжените сили като цяло, от около 12 % на 30 % до 2030 г.

Кралските ВВС - които първи от службите отвориха всички роли за жени и вече имат най-високото съотношение на жени - се стремят да отидат по-далеч. До края на десетилетието съотношението на жените новобранци във военновъздушните сили трябва да достигне 40 %, което е повече от два пъти повече от сегашното ниво.

Целта за етническите малцинства е да достигнат 20 % от всички новобранци във военновъздушните сили за същия период от време, което е увеличение от около 10 %
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка